Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη ισχυρίζεται αποκαλυπτική νέα έρευνα στην Αμερική

0

Όσοι κατανάλωναν 12 αυγά την εβδομάδα είχαν τελικά -μετά από τέσσερις μήνες- παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με όσους έτρωγαν δύο αυγά την εβδομάδα ή και λιγότερα. 
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στην ετήσια συνάντηση του
Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) στην Άτλαντα, “απαντώντας” σε όσους διστάζουν να φάνε αυγά υπό το φόβο πως ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά δείχνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι τα αυγά μπορεί να είναι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφική επιλογή, ακόμη και για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άτομα ηλικίας πάνω των 50 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη) που είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισής. Αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα έναντι μιας διατροφής χωρίς αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα) σχετικά με την HDL- και την LDL-χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.
«Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και το διαβήτη.
Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν τα αυγά είναι ασφαλή ή όχι για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που έχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο», δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στη Βόρεια Καρολίνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου» συμπλήρωσε.

Τα αυγά είναι μια κοινή και σχετικά φθηνή πηγή πρωτεΐνης και διατροφικής χοληστερόλης. Η Nouhravesh και η ομάδα της ήθελαν να εξετάσουν συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, Β5 και Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας, ενώ υπήρξαν ενδείξεις και για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών, οπότε πρέπει να γίνει μεγαλύτερη μελέτη.

Γιατί λοιπόν τα αυγά θεωρούνται πως αυξάνουν τη χοληστερίνη, ειδικά ο κρόκος τους; Οι ειδικοί θεωρούν πως ένα επιπλέον ερώτημα είναι με τί συνοδεύουμε τα αυγά που τρώμε, καθώς το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά.
Η σύγχυση προέρχεται από το γεγονός ότι οι κρόκοι αυγών περιέχουν χοληστερόλη. Οι ειδικοί είπαν ότι ένα πιο σημαντικό ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο αυτών των ευρημάτων, μπορεί να είναι το τι τρώνε οι άνθρωποι μαζί με τα αυγά τους, όπως το βουτυρωμένο τοστ, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διατροφικές επιλογές όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις θα πρέπει να συζητούνται με το θεράποντα ιατρό τους.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αυγών Eggland’s Best.

Share.

Comments are closed.