Categories: Διεθνή

Ανάλυση εκλογών για την περιφέρεια της Κωνσταντινούπολη: 26 περιφέρειες ανήκουν πλέον στο CHP

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τερμάτισε μπροστά στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αυξάνοντας  σημαντικά τα ποσοστά του. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, δεν έχασε κανέναν τοπικό δήμο που είχε κερδίσει και πρόσθεσε 12 ακόμη δήμους. Έτσι 26 δήμοι της ευρύτερης περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης θα διοικούνται από προέδρους του CHP, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποιοι που για  τρεις ή τέσσερις θητείες ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν, το AK Party.
Σε σύγκριση με τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2019, το CHP αύξησε τον αριθμό των Δήμων από  από 14 σε 26. Οι συνοικίες Bayrampaşa, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla, Üsküdar, Beykoz πέρασαν από το AK Party στο CHP. Στη Σηλυβρία (Silivri), το CHP κέρδισε τον απερχόμενο που ανήκε Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ   Μπαχτσελί.
Εξετάζοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις περιφέρειες που μεταπήδησαν στο CHP, παρατηρούμε ότι σε πολλές περιφέρειες από το 2002,η υπεροχή του Κόμματος ΑΚ ήταν αξιοσημείωτη, ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές, η πλειοψηφία προτίμησε τους υποψηφίους του CHP.

Το AK Party έχασε τις εκλογές στο δήμο Eyüpsultan μετά από 4 θητείες. Ο Mithat Bülent Özmen κέρδισε το Γραφείο του Δημάρχου.
Στο δήμο Beyoğlu, οι υποψήφιοι των κομμάτων Πρόνοια και Αρετή (Refah – Fazilet) και το AK Party κέρδιζαν τις εκλογές για 6 θητείες αντίστοιχα. Τώρα, μετά από 35 χρόνια, τον δήμο τον πήρε ο İnan Güney του CHP.
Το CHP, το οποίο πρότεινε τον 30χρονο Eren Ali Bingöl ως υποψήφιο μετά από 7 θητείες στην Tuzla, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές.
Το δήμο Şile ήταν μεταξύ των δήμων όπου το CHP δεν μπορούσε να κερδίσει από το 1994, κάτι που πέτυχε τώρα με τον Özgür Kabadayı.
Ανάμεσα στα μέρη όπου το CHP κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά είναι ο δήμος Sancaktepe, το οποίο ήλεγχε το AKP από το 2008. Ο υποψήφιός του Alper Yeğin κέρδισε με πάνω από το 50 % των ψήφων.
Στον δήμο Beykoz, ο Alaattin Köseler, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές από το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα το 1999, τερμάτισε μπροστά από το CHP μετά από 4 θητείες.
Στον δήμο Bayrampaşa, ένας από τους δήμους της περιφέρειας, όπου είναι ισχυρό το AK Party, μετά από 6 θητείες, οι ψηφοφόροι επέλεξαν το CHP, όπου νίκησ ο Hasan Mutlu.
Στο δήμο Çekmeköy ο οποίος χωρίστηκε από τον δήμο Ümraniye και απέκτησε το καθεστώς δήμου το 2009, η διοίκηση πέρασε στο CHP, το οποίο όρισε τον Orhan Çerkez, μετά από 3 θητείες.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

3 ώρες ago

Χαλάνδρι: Μαθητικοί αγώνες στίβου «Ευριπίδεια 2024», το Σάββατο 25 Μάϊου 2024

Τα «Ευριπίδεια», οι μαθητικοί αγώνες που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Χαλανδρίου κάθε χρόνο για…

4 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

17 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

18 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

19 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

20 ώρες ago