Ανάλυση εκλογών για την περιφέρεια της Κωνσταντινούπολη: 26 περιφέρειες ανήκουν πλέον στο CHP

0

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τερμάτισε μπροστά στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αυξάνοντας  σημαντικά τα ποσοστά του. Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, δεν έχασε κανέναν τοπικό δήμο που είχε κερδίσει και πρόσθεσε 12 ακόμη δήμους. Έτσι 26 δήμοι της ευρύτερης περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης θα διοικούνται από προέδρους του CHP, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποιοι που για  τρεις ή τέσσερις θητείες ανήκαν στο κόμμα του Ερντογάν, το AK Party.
Σε σύγκριση με τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2019, το CHP αύξησε τον αριθμό των Δήμων από  από 14 σε 26. Οι συνοικίες Bayrampaşa, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Sancaktepe, Şile, Tuzla, Üsküdar, Beykoz πέρασαν από το AK Party στο CHP. Στη Σηλυβρία (Silivri), το CHP κέρδισε τον απερχόμενο που ανήκε Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ   Μπαχτσελί.
Εξετάζοντας τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις περιφέρειες που μεταπήδησαν στο CHP, παρατηρούμε ότι σε πολλές περιφέρειες από το 2002,η υπεροχή του Κόμματος ΑΚ ήταν αξιοσημείωτη, ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές, η πλειοψηφία προτίμησε τους υποψηφίους του CHP.

Το AK Party έχασε τις εκλογές στο δήμο Eyüpsultan μετά από 4 θητείες. Ο Mithat Bülent Özmen κέρδισε το Γραφείο του Δημάρχου.
Στο δήμο Beyoğlu, οι υποψήφιοι των κομμάτων Πρόνοια και Αρετή (Refah – Fazilet) και το AK Party κέρδιζαν τις εκλογές για 6 θητείες αντίστοιχα. Τώρα, μετά από 35 χρόνια, τον δήμο τον πήρε ο İnan Güney του CHP.
Το CHP, το οποίο πρότεινε τον 30χρονο Eren Ali Bingöl ως υποψήφιο μετά από 7 θητείες στην Tuzla, ο οποίος κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές.
Το δήμο Şile ήταν μεταξύ των δήμων όπου το CHP δεν μπορούσε να κερδίσει από το 1994, κάτι που πέτυχε τώρα με τον Özgür Kabadayı.
Ανάμεσα στα μέρη όπου το CHP κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά είναι ο δήμος Sancaktepe, το οποίο ήλεγχε το AKP από το 2008. Ο υποψήφιός του Alper Yeğin κέρδισε με πάνω από το 50 % των ψήφων.
Στον δήμο Beykoz, ο Alaattin Köseler, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές από το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα το 1999, τερμάτισε μπροστά από το CHP μετά από 4 θητείες.
Στον δήμο Bayrampaşa, ένας από τους δήμους της περιφέρειας, όπου είναι ισχυρό το AK Party, μετά από 6 θητείες, οι ψηφοφόροι επέλεξαν το CHP, όπου νίκησ ο Hasan Mutlu.
Στο δήμο Çekmeköy ο οποίος χωρίστηκε από τον δήμο Ümraniye και απέκτησε το καθεστώς δήμου το 2009, η διοίκηση πέρασε στο CHP, το οποίο όρισε τον Orhan Çerkez, μετά από 3 θητείες.

Share.

Comments are closed.