Χριστόφορος Κορυφίδης*:  1922-2022 – Τέσσερις τόμοι ιστορίας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

0

Κυκλοφόρησε η Ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), για τα πρώτα εκατό χρόνια από την ίδρυσή της (1922).
Πρόκειται για ένα εμβληματικό συγγραφικό έργο, που αφορά στους αγώνες των δασκάλων/νηπιαγωγών. Τους αγώνες τους για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και την Ελληνική Κοινωνία.
Πρόκειται επίσης, για ένα τετράτομο έργο, ιδιαίτερης εκδοτικής ποιότητας και αισθητικού κάλους.
Η έκδοση του τετράτομου έργου, χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΟΕ, ενώ την τεχνική επιμέλειά του ανέλαβαν οι εκδόσεις Σπύρος Παπαναγιώτου & Σολδάτος  .

Οι συγγραφείς του έργου
Οι συγγραφείς του τετράτομου έργου είναι όλοι τους πανεπιστημιακοί. Ο συγγραφέας του πρώτου τόμου (1922-1949) Χρήστος Τζήκας, είναι αφυπηρετήσας Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ. Ο συγγραφέας του δεύτερου τόμου (1950-1974), Γιάννης Μπέτσας  είναι Αν. Καθηγητής, επίσης, στο ΑΠΘ. Ο συγγραφέας του τρίτου τόμου (1974-2000) Σήφης Μπουζάκης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών-πολυγραφότατος Ιστορικός της Εκπαίδευσης και συντονιστής της όλης προσπάθειας. Τέλος, ο συγγραφέας του τέταρτου τόμου (2000-2022) Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους, είναι Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και συγγραφέας της Ιστορίας των αντίστοιχων εκπαιδευτικών οργανώσεων στην Κύπρο.

Σήφης Μπουζάκης: Ψυχή της όλης προσπάθειας, για συγγραφή και έκδοση της Ιστορίας της ΔΟΕ

Εάν έργο αυτογνωσίας
Το κεντρικό μήνυμα που βγαίνει, από την μελέτη του πρωτοπόρου αυτού-στις χώρες της  ΕΕ-συγγραφικού έργου είναι ότι: Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας των πρώτων εκατό χρόνων της Ιστορίας της, πορεύτηκε στα βήματα της Ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου, της ίδιας χρονικής περιόδου.

Στο προηγούμενο πλαίσιο, η Ιστορία των πρώτων εκατό χρόνων της ΔΟΕ, αποτελεί μια έγκυρη πηγή, δεδομένων αυτογνωσίας. Αυτογνωσίας εκπαιδευτικής, συνδικαλιστικής, πολιτικής και εθνικής.
Το επόμενο λοιπόν ζητούμενο, σε σχέση με το μεγάλο αυτό συγγραφικό έργο, είναι η αξιοποίησή του. Η αξιοποίησή του κατά τρόπο, που θα βοηθήσει τις μελλούμενες γενιές στο να γνωρίσουν, να συνειδητοποιήσουν και να χαράξουν τις δικές τους δημιουργικές πορείες. Να τις χαράξουν, απαλλαγμένοι από λάθη της Ελληνικής Κοινωνίας, της χρονικής περιόδου της Ιστορίας των πρώτων εκατό χρόνων της ΔΟΕ· τα πολιτικά και συνδικαλιστικά, καθώς τα εκπαιδευτικά και κυρίως τα εθνικά λάθη. Να χαράξουν τις πορείες τους, με δημιουργικές επιλογές και με ανθρώπους που δεν θα μοιάζουν με όσους μας οδήγησαν σε εκπαιδευτική, πολιτική, συνδικαλιστική και εθνική απαξία. Όπου και όταν μας οδήγησαν σε απαξία, από το 1922 έως το 2022.  

Το πιο σημαντικό απ’ όλα
Οι συγγραφείς του έργου πέτυχαν έναν άθλο, πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Όπως θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στη ΔΟΕ για την χρηματοδότηση του έργου. Από εδώ και πέρα όμως, αρχίζουν τα δύσκολα για όλους μας, αφού η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ, κινδυνεύει να μείνει στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αν διακινηθεί με όρους αγοράς.

Το έργο αυτό, ως έργο εκπαιδευτικής, συνδικαλιστικής, πολιτικής και εθνικής αυτογνωσίας θα πρέπει να φτάσει σε όλους τους Έλληνες. Πρέπει καταρχήν να φτάσει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και σε κάθε Ελληνική οικογένεια.
Ιδιαίτερα όμως, θα  πρέπει να αποτελέσει πηγή αναφοράς όλων των νέων μας, που εισάγονται στα Πανεπιστήμιά μας. Τουλάχιστον σ’ εκείνους,  που πρόκειται να αποκτήσουν οποιαδήποτε σχέση με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όποιου επιπέδου, ως διδάσκοντες.
Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό, για την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Πλάι στα αιτήματα για βελτίωση του επιπέδου ζωής τους, της ποιότητας του παρεχόμενου έργου τους και των όποιας μορφής δικαιωμάτων τους, να καταγράψουν με έντονα γράμματα και ένα ακόμη αίτημα: Το αίτημα να παραχθεί και να διακινηθεί η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ, με τους όρους που τυπώνονται και διακινούνται τα σχολικά βιβλία· έντυπα και τα ψηφιακά.
Δράμα, 14 Μαρτίου 2024

* Ο Χριστόφορος ΚΟΡΥΦΙΔΗΣ είναι τέως πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Share.

Comments are closed.