Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην εκδήλωση «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030 – Εθνικός διάλογος για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον».
Παρεμβάσεις έγιναν στις τρεις θεματικές ενότητες από πανεπιστημιακούς που μελετούν τα θέματα Περιβάλλοντος και από εκπροσώπους φορέων.
Ανοίγοντας την ημερίδα του In Social «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030- Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» ο Παναγιώτης Δημόπουλος, τέως Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητής Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών επισήμανε την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου για τη μεγάλη πρόκληση της εποχής.
«Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές έφεραν δυστυχώς στο σπίτι μας τους κινδύνους που η επιστημονική κοινότητα επισήμαινε εδώ και δεκαετίες. Το περιβάλλον βρίσκεται σε κρίση και η κοινωνία κατ’ επέκταση γιατί αυτό συνιστά υποβάθμιση των φυσικών πόρων, ένα γεγονός που σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της κλιματικής κρίσης οδηγεί σε επιπτώσεις που πολλές φορές είναι και μη αναστρέψιμες και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία» σημείωσε προλογικά ο κ. Δημόπουλος.
«Ο εθνικός διάλογος για το περιβάλλον είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια.Ή κάνουμε πρόοδο όλοι μαζί ή χάνουμε όλοι μας» πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.
Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης επέμεινε ότι «στην ενέργεια είναι κρίσιμες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» συμπληρώνοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο τι μπορεί να γίνει στη δική μας χώρα και κατά πόσο οι παρεμβάσεις που γίνονται μπορούν να δώσουν ένα ενεργειακό σύστημα, το οποίο είναι ανθεκτικό».
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας για το 2050 από τα μέτρα τα οποία βάζει συνολικά, υπολογίζει ότι η εξοικονόμηση θα δώσει περίπου το 25% της μείωσης των εκπομπών και από αυτό το 25% το μισό κομμάτι από αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και το άλλο μισό από αλλαγές τεχνικής φύσεως», ανέφερε υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικράτησης εν τέλει των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των υφιστάμενων ορυκτών καυσίμων.
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, ανέδειξε πως «έχουμε θεωρήσει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα γίνει βάζοντας φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, το οποίο είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας. Δίπλα σε αυτό υπάρχουν οι μεταφορές, οι οποίες δεν θα πρέπει απλώς να γίνουν ηλεκτρικές, αλλά να γίνουν συλλογικά μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερο πράσινο στις πόλεις, περισσότερο χώρο για τους πολίτες και αυτό δεν γίνεται απλώς για να έχουμε καλύτερη ζωή, είναι απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία της βιοποικιλότητας, στα οικοσυστήματα, στα θαλάσσια οικοσυστήματα», σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης, υπογραμμίζοντας: «Όχι απλώς επειδή πρέπει ή επειδή το επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά γιατί είναι η πιο αποδοτική ασπίδα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Ακολούθως, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α., Κώστας Καρτάλης, αναφερόμενος στις βιώσιμες πόλεις, είπε ότι σίγουρα δεν μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα βιώσιμης πόλης αυτό της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
«Οι πόλεις έχουν έναν διπλό ρόλο. Αφενός, μεν, επειδή συμβάλλουν κατά 50% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και, αφετέρου, πρέπει να φτιάξουν την ανθεκτικότητά τους. Να φτιάξουν μέτρα και δράσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Καρτάλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ένας στερεοτυπικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα μιας πόλης λόγω των επιμέρους διαφοροποιήσεων, όπως για παράδειγμα το πολεοδομικό της σχέδιο.
«Χρειάζεται να έχεις πολλά μικρά και μεσαία πάρκα μέσα στις πόλεις για να μπορέσεις να δημιουργήσεις αυτό που καλούμε ως “διαδρόμους αερισμού”», σημείωσε. Επιπλέον, ανάφερε ότι αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός που «τρέχει» σήμερα στις πόλεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους κινδύνους και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, «χρειάζεται μια άλλη ματιά», όπως είπε, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης της παρουσίας του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, Γιώργος Ηλιόπουλος, τόνισε την ανάγκη «να επαναχρησιμοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τα υλικά, που έχουμε στην κατοχή μας. Άρα να μην έχουμε μιας χρήσης μόνο υλικά, αλλά πολλαπλών».
«Η κυκλική οικονομία που δίνει έμφαση στην μείωση των αποβλήτων, προσφέρει όχι μόνο τις περιβαλλοντικές ευκαιρίες για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ταφή, η οποία γίνεται χρόνια στη χώρα μας σε πολύ μεγάλα ποσοστά – άνω του 75% – και λιγότερα από 25% ανακυκλώνουμε», πρόσθεσε, ενώ στην Ευρώπη ισχύουν αντίστροφα ποσοστά.
Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε τη συμβολή των δήμων σε αυτή τη διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να ξέρουμε τις επιδόσεις τους, καλές ή κακές», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».
Κατά την πρώτη θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή και ανθεκτικότητα», ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να καταδείξει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έφερε ένα παράδειγμα για τις επιπτώσεις της στη γεωργία: «Το 2011 οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν 57 εκατομμύρια ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει στα 352 εκατομμύρια».
«Θέλουμε τον αγρότη να παράγει. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι ένα δίχτυ ασφάλειας για τον αγρότη, γιατί όσα λεφτά και να βρούμε αν συνεχίσουν έτσι τα μοντέλα, πάλι δεν θα φτάνουν» σημείωσε και πρόκρινε: Αλλαγή τεχνικών καλλιέργειας και αλλαγή ποικιλιών σε κάποιες καλλιέργειες μετά από επιστημονικές μελέτες εστιασμένες σε κάθε περιοχή. «Η βιοποικιλότητα είναι η λύση στην κλιματική αλλαγή» κατέληξε ο κ. Γαρδικιώτης.
Η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη
Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θεματικής ενότητας, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε από νωρίς στο πρόγραμμά του ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και ότι στη σημερινή εκδήλωση θα «συζητήσουμε ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο».
«Το πώς θα σχεδιάσουμε τις υποδομές και το κοινωνικό μας κράτος στις μορφές των σύγχρονων προκλήσεων που θα κάνουν ανθεκτική και την οικονομία και την κοινωνία μας. Δυστυχώς, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται, ότι παρά τα παθήματα του παρελθόντος, τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε πάντα δεύτεροι. Δεν προσπαθούμε να προλαμβάνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά να τις μετριάζουμε εκ των υστέρων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε πια για την κλιματική κρίση λες και είναι κάτι που θα έρθει στο μακρινό μέλλον. Είναι ήδη εδώ. Στη Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Ρόδο, την Αττική και σε δεκάδες άλλα μέρη της χώρας μας κάθε χρόνο».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτό «είναι το νέο πλαίσιο εντός του οποίου δρούμε και παίρνουμε αποφάσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις έννοιες της πολιτικής. Την ισότητα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Αλλά και τις έννοιες της ευημερίας, της αλληλεγγύης και της ποιότητας ζωής».
«Έχουμε ανάγκη ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο για μια νέα, αξιοβίωτη Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, και παρουσίασε τους πυλώνες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος:
«Ο πρώτος πυλώνας έχει σχέση με το περιβάλλον, με το πως οραματιζόμαστε τη φύση, το αγροτικό τοπίο, την ελληνική περιφέρεια, αλλά και τις πόλεις μας και τον αστικό χώρο.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ενέργεια, τι είδους καύσιμα και ενέργεια θα χρησιμοποιούμε και από που θα προέρχονται. Θα είναι φυσικής προέλευσης ή όχι; Πού θα αποθηκεύονται;
Τρίτος πυλώνας της αξιοβίωτης Ελλάδας είναι ο αναπτυξιακός. Για εμάς είναι κρίσιμης σημασίας το ερώτημα «τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τη χώρα μας και σε ποιες δραστηριότητες θα στηριχθεί;».
«Δικός μας στόχος είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν οδηγεί στην εξάντληση των φυσικών πόρων της χώρας μας, της αλλοίωσης του φυσικού πλούτου» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αλλά φλέγον είναι και το ερώτημα «τις ανάγκες ποιων θα εξυπηρετεί αυτή η ανάπτυξη;» που συνοψίζει τον τέταρτο πυλώνα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τόνισε πως «η απάντηση είναι μία και κατηγορηματική: τις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί η περιβαλλοντική πολιτική σήμερα, πρέπει να είναι μια εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική» και συμπλήρωσε: «Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση απέναντι στην πολιτική της αλαζονείας που αποφεύγουν αυτού του επιπέδου τη δημόσια συζήτηση, πολιτική που υπηρετεί ολιγάρχες και ισχυρά συμφέροντα, κάνοντας μπίζνες ακόμα και με αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα για την ανθρωπότητα».
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κατάσταση που επικρατεί στις Κυκλάδες που, όπως ανέφερε , πραγματικά με εξοργίζει. «Βλέπουμε τους δημάρχους πολλών νησιών να ανησυχούν για το μοντέλο ανάπτυξης του υπερτουρισμού που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, για την golden visa, για ζητήματα χωρίς κανόνες και περιορισμούς. Ένα μοντέλο το οποίο δεν είναι βιώσιμο ούτε για τα νησιά ούτε για τους πολίτες….Η ομορφιά και ο πολιτισμός του μοναδικού κοσμήματος των Κυκλάδων κινδυνεύουν. Και αυτό θέλω να είναι το μήνυμα της αποψινής εκδήλωσης: Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να μείνουν οι Κυκλάδες ένα εθνικό κόσμημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .
«Αυτή η εκδήλωση λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές ανοίγει έναν κύκλο συζήτησης, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για άλλα μεγάλα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας. Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με την εκδήλωση αυτή για το περιβάλλον, με την κοινωνία και τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Το κάναμε γιατί πιστεύουμε ότι ενόψει των 50 χρόνων από την ίδρυση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, ως ελληνικό κράτος πρέπει επιτέλους να κάνουμε τη γενναία αυτοκριτική μας και να κοιτάξουμε κατάματα τα κενά και τις ελλείψεις στον τομέα που συζητάμε σήμερα. Με αφετηρία και αφορμή την σπουδαία επέτειο της Δημοκρατίας μας, έχουμε χρέος να οραματιστούμε την Ελλάδα στο άμεσο και μακρινό μέλλον ως ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κράτος. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Και αυτόν τον ιστορικό πολιτικό ρόλο θα υπηρετήσουμε με πάθος και καθημερινό αγώνα τις επόμενες εβδομάδες ώστε στη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών η παράταξή μας να κάνει ένα άλμα νίκης απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο πλαίσιο της δεύτερης θεματικής ενότητας «Φυσικό περιβάλλον και ολοκληρωμένη διαχείριση» της ημερίδας του In Social, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου επισκόπησε το έργο του οργανισμού με προεξάρχουσα την κατοχύρωση του Nature Greece, που προσδίδει προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα προστατευόμενων περιοχών.
«Ιστορία, παράδοση και φύση είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας που πρέπει να αξιοποιήσουμε ολιστικά» κατέληξε η Μ. Παπαδοπούλου.
Ο Ιερόθεος Ζαχαρίας, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφερόμενος στη διαχείριση υδατικών πόρων επισήμανε ότι «έγιναν τεράστια έργα, γκρίζες υποδομές, για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση σε νερό. Επιλέξαμε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που καταστρέφει τη φύση».
Ως προς τη Θεσσαλία, ο κ. Ζαχαρίας αντέτεινε ότι «θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερο χώρο στο ποτάμι, πλημμυρικές πεδιάδες, αναδασώσεις και υγρότοπους που θα λειτουργούσαν σαν σφουγγάρια»
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ορνιθολογικής εταιρείας Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε υγιή και ανθεκτικά οικοσυστήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι η φυσική μας άμυνα».
Στην Ελλάδα που είναι ένα παγκόσμιο hotspot βιοποικιλότητας – όπως την χαρακτήρισε η Κ. Ντεμίρη- ,οι σημερινές πολιτικές δεν την προστατεύουν. «Ο κίνδυνος υποβάθμισης αυτής της βιοποικιλότητας εδράζεται στη νοοτροπία ότι είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε θύλακες βιοποικιλότητας προς χάριν της οικονομικής μεγέθυνσης» κατέληξε.
Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα αειφορικής γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Κόκκορης, επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
«Σε μια μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών, η WWF, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έδειξε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους ενεργειακούς στόχους μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωροθετώντας έργα ΑΠΕ εκτός περιοχών Natura» πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για το περιβάλλον, εάν δεν μιλάμε για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Χρειάζεται όραμα, στόχους και στρατηγική για ισχυρές, ανθεκτικές, ευημερούσες και διασυνδεδεμένες περιοχές της υπαίθρου το 2040. Περιοχές που αποτελούν τον ιστό της κοινωνίας και το σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομίας μας» επισήμανε ο καθηγητής Δημήτριος Σκούρας ανοίγοντας τη θεματική ενότητα «Πρόληψη, προστασία, βελτίωση περιβάλλοντος» της ημερίδας του In Social.
Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων, υπογράμμισε την ανάγκη «να έχει η δασική υπηρεσία ένα ξεκάθαρο ρόλο στο κομμάτι της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Δηλαδή έναν αυτόματο μηχανισμό συνεργασίας με την πυροσβεστική ώστε το κράτος μας να επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα στο κομμάτι των δασικών πυρκαγιών».
Ο γενικός διευθυντής της WWF, Δημήτρης Καραβέλας, επικρότησε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για την κλιματική κρίση και σημείωσε ότι «φέτος το καλοκαίρι κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα, χάθηκαν περιουσίες και άνθρωποι, κάηκαν δάση, και είναι πλέον σαφές ότι το σύστημα που έχουμε στη χώρα μας είναι απολύτως ανεπαρκές». Παρουσιάσε, δε, πέντε προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο η WWF.
Από την πλευρά της η επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ Ελισσάβετ Φελώνη, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε καλύτερα και περισσότερα δεδομένα και το επόμενα βήμα είναι ένας φορέας που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα που αυτή τη στιγμή λειτουργούν κάτω από φορείς του δημοσίου και όχι μόνο. Να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη των υδρολογικών δικτύων και κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ένας κεντρικός κρατικός υδρολογικός φορέας».
Τέλος, ο Γιώργος Φαραγγιτάκης οικονομολόγος και βιολόγος, μίλησε για τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχουν αναπτυχθεί πανελλαδικά. «Με λύπη βλέπω ότι στις δημοσκοπήσεις δεν αναφέρεται η κλιματική κρίση, αλλά και στη Βουλή συζητούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτή» ανέφερε και χτύπησε καμπανάκι για το πρόβλημα της λειψυδρίας, «που δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Στην Ισπανία έχουν ήδη στερέψει λίμνες και ποτάμια».
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενώ παρόντες ήταν βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων η γραμματέας της Κ.Ο, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, αρμόδιος του ΚΤΕ Περιβάλλοντος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Δημήτρης Μάντζος και Μιχάλης Κατρίνης, ο Παύλος Χρηστίδης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χριστίνα Σταρακά, ο Τάσος Νικολαΐδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Α. Σπυρόπουλος, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης κι πολλά κομματικά στελέχη.
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…