Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θανάση Καλαβρουζιώτης: «Των παλαιών πατήματα, των τωρινών γεφύρια»

0

«Όταν ξεκίναγα πριν  είκοσι (20) χρόνια το ταξίδι της συγγραφής της τοπικής ιστορίας και το ανασκάλεμα αρχείων ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα έφθανα στο σημείο να κυκλοφορήσω το Πέμπτο (5ο) στη σειρά βιβλίο μου με θέμα την ιστορία της Χάλκειας και των ιστορικών χωριών της. Κι όμως με πίστη και βοήθεια τόσο από τους κοντινούς μου ανθρώπους, όσο και από εκλεκτούς φίλους αυτό έγινε κατορθωτό και σήμερα κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο με τίτλο: «Των παλαιών πατήματα, των τωρινών γεφύρια» και υπότιτλο «Η Χάλκεια μέσα από Οθωμανικές αρχειακές πηγές – τεφτέρια/κατάστιχα των ετών 1520/1550/1569/1645/1646- Οικισμοί /Κάτοικοι/Οικονομία/ και Κοινωνία στη Χάλκεια κατά τον 16ο και 17ο αιώνα», αναφέρει ο συγγραφέας για το βιβλίο που κυκλοφόρησε.

Μέσα από τις 464  σελίδες του, το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα μακρινά χρόνια του 16ου και 17ου αιώνος στην περιοχή της Χάλκειας και γενικά του Δυτικού ΝαυπακτοΒενέτικου  (1500 μ.Χ. έως 1650 μ.χ.) , όταν στην οθωμανοκρατούμενη Ναυπακτία πραγματοποιούνται απογραφές ανθρώπων και περιουσιών από τον Σουλτάνο προκειμένου να υπολογισθεί η φορολογία που αντιστοιχούσε με βάση το κτηματολόγιο. Τα κατάστιχα αυτά της απογραφής αποτελούν μια πολύτιμη και πολύ πλούσια πηγή πληροφοριών για τη Ναυπακτία της εποχής  και το πώς συνδέεται αυτή η εποχή με το σήμερα. Η έκδοση διαφωτίζει και προβάλλει το παρελθόν του ΝαυπακτοΒενέτικου (και ειδικότερα της Χάλκειας) στους δύσκολους χρόνους της οθωμανικής δουλείας, αποτελώντας μία πηγή γνώσης πάνω σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κ.ά.
Το βιβλίο είναι κατ’ ουσία εργασία πάνω στην μετάφραση Τούρκικων φορολογικών απογραφικών τεφτεριών/ κατάστιχων που ανασύρθηκαν από τα Αρχεία που φυλάσσονται στο Πρωθυπουργικό Γραφείο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.  Μέσα από αυτά τα αρχεία γνωρίζουμε χιλιάδες ονοματεπώνυμα κατοίκων όλων των οικισμών της Χάλκειας, γνωρίζουμε τι προϊόντα παρήγαγαν, με τι νομίσματα συναλλάσσονταν, τι μονάδες  βάρους, όγκου, επιφανείας χρησιμοποιούσαν και τι φόρους πλήρωναν.
Τα χωριά στα οποία αναφέρεται είναι: Η Γαβρολίμνη, το Μαυροματι (Άνω Βασιλική), το Σέρσενο (Καλαβρούζα), τα Λιβαδάκια Κλόκοβας, η Ροδιά, η Καμάρα, το Καρβουνοχώρι, το Μάζη ή Σοποτό (Ρίζα), η Καρυά, ο Πλάτανος, η Πλέσσα, η Ιτιά, ο Αγραπιδόκαμπος, η Δράμεση, το Μαΐλίκι, το Μπαλί Ζαντέ (Τρίκορφο;;)  και ο Γαλατάς.
Στο πρώτο μέρος περιέχεται η μετάφραση των κατάστιχων ανά χωριό/οικισμό με πλήθος επεξηγήσεων, παρατηρήσεων, ετυμολογικών προσεγγίσεων και διαφόρων σημειώσεων. Στο δεύτερο μέρος ακολουθούν Σχόλια- Άρθρα, Αναφορές και πλήθος χρήσιμων στοιχείων για την κατανόηση και την εμβάθυνση στην ανάγνωση και την έρευνα. Στο τρίτο μέρος δίνεται εικόνα για την τοπική αυτοδιοίκηση εκείνων των χρόνων και αναλύονται οι επιπτώσεις της Οθωμανοκρατίας στην Ναυπακτία. Στο τέταρτο μέρος γίνεται ανάλυση και συνάμα προσέγγιση της Οικονομίας και της ζωής εκείνων των δύστυχων κατοίκων των οικισμών μας με πληροφορίες για την ποσότητα και το είδος των προϊόντων που παρήγαγαν και τις δυνατότητες επιβίωσης. Στο πέμπτο μέρος παρατίθεται βοηθητικό γλωσσάρι, αναφορά στον πληθυσμό της περιοχής και Αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων- κατοίκων εκείνων των χρόνων. Στο έκτο μέρος παρατίθενται τα ίδια τα ομοιότυπα των κατάστιχων, ο επίλογος και η βιβλιογραφία.
Όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο ας επικοινωνήσει με τον συγγραφέα Θανάση Καλαβρουζιώτη, μέσω μηνύματος Messenger

Ποιος είναι ο Θανάση Καλαβρουζιώτης
Ο Θανάσης Καλαβρουζιώτης είναι συνταξιούχος Τραπεζικός γεννημένος το 1961 στα Τζαχρηστέϊκα, Γαβρολίμνης Ναυπακτίας. Παντρεμένος με την Ειρήνη Σαλεμένου από την Καλαβρούζα, τελειόφοιτο του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Αθηνών.

Υπηρέτησε για 40 χρόνια ως Διευθυντικό στέλεχος τραπεζικών ομίλων (Γενική Τράπεζα- Societe Generale και Τράπεζα Πειραιώς) σε Αθήνα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Πάτρα και Κάτω Αχαγιά ενώ διατέλεσε  υπεύθυνος Δυσχερών Πιστοδοτήσεων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

  • Έχει πολλαπλή και συνεχή πολιτική και αυτοδιοικητική παρουσία
  • Επίσης έχει έντονη Συνδικαλιστική και αθλητική & περιβαλλοντική παρουσία διαχρονικά
  • Επιπλέον έχει συνεχή παρουσία στα Πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής
Share.

Comments are closed.