Δήμος Αγίας Παρασκευής: H ενημέρωση των πολιτών για την πραγματικότητα, δεν είναι «λαϊκισμός» αλλά σεβασμός στη διαφάνεια και τη νομιμότητα

0

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», που για πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε στο τέλος, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής επισημαίνει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της παράταξης «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας», η οποία εγκαλεί τη νέα δημοτική αρχή γιατί δήθεν ψάχνει δικαιολογίες για να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα της, κατηγορώντας την παράλληλα για «παρελθοντολογία» και «λαϊκισμό».
Μάλιστα η παράταξη των κυρίων Σάρκουλα και Ζορμπά ξεχνώντας προφανώς πως ήταν αυτή που διοίκησε το Δήμο τα τελευταία 4 χρόνια, διερωτάται γιατί ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Μυλωνάκης, σχολιάζοντας το πλήθος των εκκρεμοτήτων και των ανοικτών μετώπων που κληρονόμησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τόνισε πως το πρόγραμμα του θα υλοποιηθεί βήμα βήμα και ανάλογα με τα οικονομικά περιθώρια του Δήμου.
Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους λοιπόν υπενθυμίζουμε στην  παράταξη των κυρίων Σάρκουλα και Ζορμπά ότι:

  • Δεν εκπλήρωσε την κορυφαία υποχρέωση που είχε ως απερχόμενη δημοτική αρχή, να ψηφίσει το προϋπολογισμό από τον περασμένο Νοέμβριο, ως όφειλε, αφήνοντας έναν Δήμο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει ούτε στα στοιχειώδη.
  • Άφησε κληρονομιά στη νέα δημοτική αρχή 3 αγωγές (Δημαρχείο, αμαξοστάσιο, Γιαβάσειο), απεντάξεις προγραμμάτων και έργων, απλήρωτα τιμολόγια σε ΔΕΚΟ, ακίνητα που δεν έχουν συμβόλαια μίσθωσης αλλά και έργα «φαντάσματα» όπως το κολυμβητήριο και το Δημαρχείο.
  • Δεν ενημέρωσε τη νέα δημοτική αρχή, ως όφειλε, για δικαστικές εκκρεμότητες που έχουν ασφυκτικές προθεσμίες και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου.

Αυτά δεν είναι «παρελθοντολογία» αλλά προβλήματα που η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αντιμετωπίσει «εδώ και τώρα», χωρίς χρονοτριβές. Για τη νέα δημοτική αρχή η στρατηγική επιλογή να ενημερώνει τους πολίτες για την πραγματικότητα, δεν είναι «λαϊκισμός» αλλά σεβασμός στη διαφάνεια και τη νομιμότητα. 
Καταλήγοντας και για να διαλυθεί κάθε ίχνος ανησυχίας που μπορεί να έχει η παράταξη «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας» για το αν η νέα δημοτική αρχή θα φανεί «αντάξια» της εντολής που της έδωσαν οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής υπογραμμίζεται πως:

  • Σε ορίζοντα πενταετίας οιπροεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, σταδιακά θα γίνουν πράξη. Σύντομα θα πάμε στην 1η αναμόρφωση και βήμα-βήμα, αφού αποτυπωθεί πλήρως η υπάρχουσα κατάσταση, η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.
  • Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ισχυρισμούς περί αυθαίρετων συμπερασμάτων, η νέα δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο με αξιόπιστο και ανεξάρτητο ελεγκτικό οργανισμό, με στόχο όλοι οι έλεγχοι να γίνουν σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Επισημαίνεται δε πως ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν θα γίνει μόνο για τις προηγούμενες χρονιές αλλά θα γίνεται και για όλες τις  επόμενες.»

Δείτε τη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας», την οποία αλιεύσαμε από το διαδίκτυο 
«Αγία Παρασκευή η πόλη μας»: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2011 και μετά, κανείς Δήμαρχος, όταν παρελάμβανε από τον προηγούμενο, δεν κατηγορούσε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι «του παρέδωσε χάος» και λόγω αυτού έχει οικονομική στενότητα για να πραγματοποιήσει το «Πρόγραμμα» που είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Τη λαϊκίστικη αυτή δικαιολογία επικαλέσθηκε μόνο ο νέος Δήμαρχος κ. Γιάννης Μυλωνάκης . Αν παρέλαβε «στενότητα» λόγω «καμένης γης» , όπως ισχυρίζεται, πού βρήκε τα χρήματα για να υπερδιπλασιάσει τους αμειβόμενους Αντιδημάρχους (από 4 σε 9) και να πληρώνει αντίστοιχους «Ειδικούς Συμβούλους και Συνεργάτες», με συνολικά 400.000 ευρώ κάθε χρόνο;
Παρά την υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος μας τα 13 τελευταία χρόνια δεν ήταν ποτέ προβληματικός οικονομικά. Και στη δική μας θητεία αντιμετωπίσαμε ζητήματα, γνωρίζαμε όμως το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Με τις επιπλέον χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε, από διάφορα Προγράμματα (περίπου 40.000.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας μας 2019-2023), τακτοποιήσαμε όλες τις υποχρεώσεις που υπήρχαν και παρήγαμε έργο.
Ο κ. Μυλωνάκης, θα έπρεπε να γνωρίζει άριστα τα οικονομικά του Δήμου αφού, πριν αναλάβει Δήμαρχος, επί πολλά χρόνια συμμετείχε στα Δημοτικά Συμβούλια, ενημερωνόταν για τους Προϋπολογισμούς-Απολογισμούς-Οικονομικές Καταστάσεις-Ισολογισμούς, τα οποία ψήφιζε. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία όφειλε, όπως έκαναν όλοι οι υποψήφιοι, να «χτίσει» το Πρόγραμμά του. Επέλεξε όμως, για να πείσει (μάλλον να παραπλανήσει) τους δημότες, να «τάζει λαγούς με πετραχήλια» για δήθεν «ετοιμότητά του από την πρώτη μέρα που θα αναλάβανε», για το «πρόγραμμα των 120 πρώτων ημερών» και λοιπές φούσκες.
Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024, που εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αδυνατώντας να δώσει το δικό του στίγμα, κατηγόρησε όλους τους προηγούμενους για να ξεφύγει προφανώς από τις δικές του, πλέον, ευθύνες. Παρελθοντολογία και λαϊκισμός δηλαδή ό,τι πιο παλιό, από αυτόν που ευαγγελιζόταν το νέο. Στην προσπάθειά του να αποφύγει τις υποχρεώσεις του και να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πραγματοποίηση των δεσμεύσεών του , πάλι παραπληροφόρησε. Ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε:
α. Απλήρωτα Τιμολόγια (ΠΟΕ) 600.000 ευρώ: Τα τιμολόγια αυτά μεταφέρονται για πληρωμή το 2024, με χρήματα που υπάρχουν και μεταφέρονται από τον προηγούμενο έτος στο επόμενο και δεν αποτελούν έλλειμμα όπως προσπαθεί να υπονοήσει. Είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Αν θέλει να θυμηθεί πραγματικό έλλειμμα, ας φέρει στο μυαλό του το 2011 όταν, η Δημοτική Αρχή στην οποία συμμετείχε, παρέδωσε στην επόμενη απλήρωτα τιμολόγια 5.000.000 ευρώ περίπου και μάλιστα τότε χωρίς κανένα αντίκρισμα.
β. Απλήρωτους λογαριασμούς 80.000 ευρώ, των Σχολικών Επιτροπών . Ισχύει ότι και για τα ΠΟΕ τιμολόγια. Είναι βέβαια περίεργο που αναφέρεται σ΄ αυτά, γιατί εκθέτει σημερινό του Αντιδήμαρχο που έως λίγο πριν τις εκλογές ήταν Πρόεδρος της μιας Σχολικής Επιτροπής.
Μας κατηγορεί επίσης ότι «υπογράψαμε 40 συμβάσεις μετά τις εκλογές». Για προμήθειες-εργασίες όμως ψηφισμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις εκλογές, γνωστές και στον ίδιο. Προμήθειες-εργασίες που αφορούν την συνέχιση της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου και που αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί, σήμερα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ο κ. Μυλωνάκης ούτε τις πιο απλές υπηρεσίες.
Ο κ. Μυλωνάκης είναι πλέον Δήμαρχος και οφείλει να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε προεκλογικά και δεν έχει καμιά δικαιολογία για να μην τις εφαρμόσει. Αναμένουμε την πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού με την οποία, όπως υποσχέθηκε τόσο στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού, θα δώσει το στίγμα του.
12/02/2024
Το Γραφείο Τύπου της Δημοτικής παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

Share.

Comments are closed.