Οι Χούθι χτύπησαν με πύραυλο το ελληνόκτητο φορτηγό-πλοίο «Zografia», στην Ερυθρά Θάλασσα

0

Πύραυλος έπληξε ένα ακόμα φορτηγό-πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ελληνόκτητο φορτηγό-πλοίο με την επωνυμία «Zografia», που έπλεε με σημαία Μάλτας περίπου 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Υεμένης.

Από το πλήγμα ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο έχει υποστεί υλικές ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες και το σημαντικότερο είναι ότι συνεχίζει κανονικά την πορεία του μέχρι το Σουέζ, όπου θα γίνει επιθεώρηση του πλοίου για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των ζημιών.


Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου είναι η «Vulcanus Technical Maritime». Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα και κατευθυνόταν προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η επίθεση έρχεται λίγες μέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Χθες, η UK Maritime Trade Operations (UKMTO) μετέδωσε πληροφορίες για ένα νέο «περιστατικό» 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης-λιμάνι του Άντεν της Υεμένης. Σύμφωνα με το BBC επρόκειτο για ένα πυραυλικό χτύπημα σε πλοίο. Η ενημέρωση της UKMTO ανέφερε πως ο πλοίαρχος του σκάφους είπε ότι το σκάφος «χτυπήθηκε από ψηλά από πύραυλο».

Το Κατάρ ανέστειλε τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και άλλα έξι πετρελαιοφόρα άλλαξαν κατεύθυνση καθώς η διακοπή της κρίσιμης εμπορικής οδού επεκτάθηκε στον ενεργειακό τομέα μετά από επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον μαχητών Χούθι.

Οι επιθέσεις σε πλοία από τον Οκτώβριο από τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους, έπληξαν το εμπόριο και ανησύχησαν μεγάλες δυνάμεις σε μια περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες.

Στην τελευταία προφανή επίθεση, ένα αμερικανικό φορτηγό χύδην φορτίου χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο λιμάνι της Υεμένης Άντεν, προκαλώντας πυρκαγιά σε αμπάρι αλλά χωρίς τραυματισμούς στο πλοίο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey.

Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση των στόχων για τους Χούθι, οι οποίοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι θα στοχεύσουν μόνο ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Σε απάντηση στην αστάθεια, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στον κόσμο, η Qatar Energy, έχει πλέον συγκρατήσει τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου από την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ανώτερη πηγή.

Τουλάχιστον έξι ακόμη πετρελαιοφόρα απέφυγαν (την περιοχή) τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 15, έπειτα από τα δυτικά πλήγματα της περασμένης εβδομάδας στην Υεμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία. Πριν από αυτό, ήταν κυρίως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που απέφευγαν την περιοχή από τον πόλεμο της Γάζας.

Share.

Comments are closed.