Οι αντάρτες Χούθι χτύπησαn πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας ανοικτά της Υεμένης, στον Κόλπο του Άντεν, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή

0

Οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν έναν πύραυλο, πλήττοντας ένα πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας τη Δευτέρα λίγο έξω από τις ακτές της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν, λιγότερο από μία ημέρα μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου κρουζ προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η επίθεση στο φορτηγό πλοίο Gibraltar Eagle, αν και δεν την ανέλαβαν αμέσως οι Χούθι την ευθύνη, κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια ναυτιλία, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στοχεύοντας έναν κρίσιμο διάδρομο που συνδέει τις αποστολές ενέργειας και φορτίου της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με τη Διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια προς την Ευρώπη.
Η Υπηρεσία Θαλάσσιων Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO), η οποία επιβλέπει τα ύδατα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι η επίθεση της Δευτέρας συνέβη περίπου 110 μίλια (177 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του Άντεν. Ο καπετάνιος του πλοίου ανέφερε ότι το σκάφος «χτυπήθηκε από ψηλά από πύραυλο».
Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας Ambrey και Dryad Global δήλωσαν στο Associated Press ότι το πλοίο ήταν το Eagle Gibraltar, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ αναγνώρισε αργότερα την επίθεση, κατηγορώντας τους Χούθι για την επίθεση.
«Το πλοίο δεν έχει αναφέρει τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές και συνεχίζει το ταξίδι του», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Το πλοίο ανήκει στην Eagle Bulk Shipping, μια εταιρεία με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε δήλωσή της στο AP, η εταιρεία επιβεβαίωσε την επίθεση και είπε ότι προκάλεσε «περιορισμένη ζημιά σε ένα αμπάρι φορτίου, αλλά (το πλοίο) είναι σταθερό και κατευθύνεται έξω από την περιοχή».
«Όλοι οι ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο επιβεβαιώθηκε ότι δεν τραυματίστηκαν», ανέφερε η εταιρεία. «Το πλοίο μεταφέρει φορτίο χάλυβα. Η διοίκηση της Eagle Bulk βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές σχετικά με αυτό το θέμα».
Τα δορυφορικά δεδομένα παρακολούθησης που αναλύθηκαν από το AP έδειξαν ότι το Eagle Gibraltar είχε προορισμό τη Διώρυγα του Σουέζ, αλλά γρήγορα γύρισε τη στιγμή της επίθεσης.
Η Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ, υπό το Υπουργείο Μεταφορών, εξέδωσε επίσης προειδοποίηση τη Δευτέρα λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «υψηλός βαθμός κινδύνου για τα εμπορικά πλοία» που ταξιδεύουν κοντά στην Υεμένη.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων επιφανείας που εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και είχε στόχο το USS Laboon —αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ— στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω Twitter.
«Στις 14 Ιανουαρίου περίπου στις 4:45 μ.μ. (ώρα Σαναά), ένας πύραυλος κρουζ κατά πλοίων, που εκτοξεύθηκε από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν περιοχές μαχητών Χούθι της Υεμένης προς το USS Laboon (DDG 58), το οποίο επιχειρούσε στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα. Ο πύραυλος καταρρίφθηκε κοντά στις ακτές της Χουντάιντα από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές» αναφέρει η ανάρτηση του CENTCOM.

Ερυθρά Θάλασσα, Υεμένη, πλοίο, ΗΠΑ, Χούθι, επίθεση, πύραυλος Κρουζ

Share.

Comments are closed.