Η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία για την εξουδετέρωση των ναρκών που παρασύρονται στη Μαύρη Θάλασσα που αποτελούν απειλή για τη ναυτιλία από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (Yasar Guler) είπε ότι η συμφωνία δημιουργεί μια Ομάδα Αντιμετώπισης Ναρκών μεταξύ των τριών συμμάχων του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των ναρκών, καθώς συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Αντζελ Τίλβαρ (Angel Tilvar), και τον Βούλγαρο υφυπουργό Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ (Atanas Zapryanov).
Ο Κ. Ζαπριάνοφ είπε ότι οι νάρκες αποτελούν «κίνδυνο για τα λιμάνια, τα δίκτυα επικοινωνίας και τις βασικές υποδομές ύδατος», ενώ ο Κ. Τίλβαρ πρόσθεσε ότι η «περιφρόνηση της Ρωσίας για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και η επιθετικότητά της στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι μόνο ένα περιφερειακό πρόβλημα αλλά και ένα πρόβλημα με παγκόσμιες συνέπειες».
Οι θαλάσσιες νάρκες αποτελούν απειλή για τις εξαγωγικές διαδρομές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και πολλά εμπορικά πλοία έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου που κατευθυνόταν σε λιμάνι του ποταμού Δούναβη για να φορτώσει σιτηρά τον Δεκέμβριο.
Η Ουκρανία έχει δύο βασικά λιμάνια στον Δούναβη – το Ρένι «Рені» και το Ιζμαήλ «Ізмаїл» στον ποταμό Δούναβη, που έχουν γίνει κέντρα εξαγωγών σιτηρών της χώρας μετά τον αποκλεισμό από τη Ρωσία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και την αποχώρηση της Μόσχας τον Ιούλιο από μια συμφωνία υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση σιτηρών. η Μαύρη Θάλασσα.
Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης-ελέγχου θα θα αποτελούν αυτή την ομάδα, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η πρωτοβουλία είναι αφορά μόνο στις τρεις χώρες, των οποίων οι ναυτικοί διοικητές θα σχηματίσουν μια επιτροπή για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, είπε ο κ. Γκιουλέρ, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας μετά το τέλος του πολέμου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία που δωρίστηκαν στην Ουκρανία από τη Βρετανία να διέλθουν από τα ύδατά της καθ’ οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα, επειδή θα παραβίαζαν τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, ένα διεθνές σύμφωνο που αφορά τη διέλευση των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων εν καιρώ πολέμου.
Κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία ενεργοποίησε τη σύμβαση για να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών ή ουκρανικών πλοίων μέσω των δύο στενών και επίσης για να εμποδίσει σε κράτη εκτός της Μαύρης Θάλασσας να στείλουν πολεμικά πλοία.
Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία υπογράφουν συμφωνία για την εξουδετέρωση των ναρκών της Μαύρης Θάλασσας
0
Share.