Παύλος Γερουλάνος: Η Κυβέρνηση, θυσιάζει την προοπτική των επόμενων ετών για δικό της όφελος

0

 «Η Κυβέρνηση, θυσιάζει την προοπτική επόμενων ετών, Kυβερνήσεων και γενεών για άμεσο, μικρότερο δικό της όφελος, σήμερα» τόνισε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση τού σχεδίου Nόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«Α) Κύρωση της από 7.12.2023 τροποποίησης της από 31.7.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ τού Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» –
Β) Κύρωσή τού από 4.1.2024 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας τόνισε: «Μπορεί η Κυβέρνηση να κερδίσει με το να κρατήσει τις μετοχές του αεροδρομίου και τα warrants* της Aegean για λίγο ακόμα διάστημα; Μπορεί. Όλα αυτό δείχνουν. Δύο εταιρείες, που όχι μόνο κερδίζουν από την αύξηση τού τουρισμού, αλλά την οδηγούν, μόνο θετικά μπορούν να ατενίζουν το μέλλον. Αν είναι έτσι, τότε γιατί βιάζεται η Κυβέρνηση να πουλήσει;» και ανέφερε τα 4 σενάρια που μπορεί να οδήγησαν την Κυβέρνηση στην απόφαση να πουλήσει μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και warrants της Aegean.

«Σενάριο πρώτο: κάνει εξυπηρέτηση στους παρόντες μετόχους» και σχολίασε: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι και δεν θα γνωρίζουμε την αλήθεια μέχρι να ξέρουμε πόσο θα εκτιμήσουν τη συνολική αξία του αεροδρομίου».

«Σενάριο δεύτερο: ξέρει ότι το αεροδρόμιο και η Aegean σε λίγο θα χάσουν αξία και προσπαθεί να ξεφορτωθεί γρήγορα τις μετοχές τους», συμπληρώνοντας πως για αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καθώς ο Τουρισμός μοιάζει να πηγαίνει καλά και άρα οι εταιρείες θα πάνε καλύτερα.

«Σενάριο τρίτο: η Κυβέρνηση χρειάζεται ρευστότητα για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεν έχει υπολογίσει που θα τη βρει».

«Σενάριο τέταρτο: η ελληνική οικονομία δεν πηγαίνει όσο καλά μας λέει η Κυβέρνηση, κινδυνεύει και πρέπει να μαζέψει χρήματα για το άμεσο μέλλον».

Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα πιθανότερα σενάρια είναι τα δύο τελευταία (ή ένας συνδυασμός αυτών) λέγοντας: «Η Κυβέρνηση έχει εθιστεί να ξοδεύει και η κατάσταση τής ελληνικής οικονομίας δεν της επιτρέπει να συνεχίσει όπως πορεύεται. Αν δεν ξεπουλήσει τώρα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αύριο».

Συνδυάζοντας την πορεία τής Οικονομίας με τη συζήτηση στη Βουλή, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας υπογράμμισε πως: «Η Οικονομία μας χρειάζεται τώρα αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την ένταξη περισσοτέρων Ελληνίδων και Ελλήνων στο «παιχνίδι» της ανάπτυξης της» τονίζοντας πως για να γίνει αυτό χρειάζεται αλλαγή τού διοικητικού μοντέλου τής χώρας και αποσυγκέντρωση τής εξουσίας.

Ο κ. Γερουλάνος, κλείνοντας την ομιλία του, εξήγησε γιατί αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, δηλαδή το να θυσιάζει την προοπτική των επόμενων ετών για άμεσο, μικρότερο και δικό της όφελος, είναι καταστροφικό.

«Πουλώντας, για παράδειγμα, warrants και μετοχές που αύριο θα έχουν μεγαλύτερη αξία. Τέτοιες επιλογές θα αποδειχθούν καταστροφικές. Γιατί; Διότι όταν ξεπουλάς το μέλλον της χώρας για το δικό σου όφελος σήμερα υποθηκεύεις την προοπτική της. Το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας. Και σε αυτή την επιλογή εμείς, όχι μόνο δεν θα ακολουθήσουμε, αλλά θα μας βρείτε σκληρά απέναντι».

* Σ.Σ. Τα warrants είναι τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πληρώσει την τιμή εξάσκησης για να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον. Οπότε η αξία τους συνδέεται με την πιθανότητα η μετοχή να είναι πάνω από την τιμή εξάσκησης στις ημερομηνίες αυτές. Όσο πιο μεγάλη η πιθανότητα αυτή τόσο πιο πολύ είναι κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει για τα  warrants  άρα τόσο πιο μεγάλη η αξία τους.

Share.

Comments are closed.