Golden Visa: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ελκυστικές χώρες

0

Σύμφωνα με τα προγράμματα χρυσής βίζας, οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να λάβουν μόνιμη ή μακροχρόνια άδεια διαμονής με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου ποσού επένδυσης στη χώρα υποδοχής.
Πολλοί επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους ή να αποκτήσουν μια δεύτερη υπηκοότητα βρίσκουν ελκυστικά αυτά τα προγράμματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προγράμματα που προσφέρουν χρυσή βίζα ίδια. Ορισμένα προγράμματα μπορεί να παρέχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και οφέλη από άλλα, ανάλογα με τους στόχους, τις προτιμήσεις και το προφίλ του επενδυτή, σημειώνει η ιστοσελίδα Economic Times.
Με βάση την ανάλυση διαφόρων παραγόντων και κριτηρίων, το Economic Times επέλεξε μερικά από τα καλύτερα προγράμματα χρυσής βίζας για το 2024 και ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα.

Πώς να επιλέξετε ένα πρόγραμμα Golden Visa;
Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να έχει μια καθολικά εφαρμόσιμη απάντηση επειδή διάφοροι επενδυτές μπορεί να έχουν διαφορετικούς στόχους και ενδιαφέροντα. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση είναι:

  • Προϋπολογισμός Πολλά προγράμματα Golden Visa έχουν αρκετά διαφορετικές ελάχιστες επενδυτικές απαιτήσεις, που κυμαίνονται από μόλις 250.000 € έως και 2.000.000€ ή περισσότερο.
  • Απόδοση : Η απόδοση επένδυσης (return on investment – ROI) των διαφόρων προγραμμάτων χρυσής βίζας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η φύση και η τοποθεσία της επένδυσης, οι συνθήκες της αγοράς, η φορολογία και το σχέδιο εξόδου.
  • Διάρκεια : Ο όρος «διάρκεια» στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa περιγράφει το χρόνο που απαιτείται για την υποβολή αίτησης, τη λήψη και την ανανέωση άδειας διαμονής. Ενώ ορισμένα προγράμματα έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ και ταχεία επεξεργασία, άλλα ενδέχεται να απαιτούν καθυστερημένες διαδικασίες και τακτικές ανανεώσεις.
  • Κινητικότητα : Οι διεθνείς δεσμοί και συμφωνίες της χώρας υποδοχής καθορίζουν τα οφέλη κινητικότητας από διάφορα προγράμματα χρυσής βίζας. Ενώ ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να παρέχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες ταξιδιού, άλλα μπορεί να χορηγούν είσοδο χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως.
  • Ιθαγένεια : Οι νόμοι και οι πολιτικές πολιτογράφησης της χώρας υποδοχής καθορίζουν τις δυνατότητες υπηκοότητας διαφόρων προγραμμάτων χρυσής βίζας. Μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα – συνήθως πέντε έως δέκα χρόνια – οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα στο πλαίσιο ορισμένων προγραμμάτων, αλλά άλλοι μπορεί να μην τους δώσουν καν την επιλογή.

Οι πιο ελκυστικές χώρες για Golden Visa
Οι πιο ελκυστικές χώρες για την απόκτηση χρυσής βίζας το 2024 είναι:

  • Ελλάδα: Η Ελλάδα παρέχει ένα από τα πιο ελκυστικά και οικονομικά προσιτά προγράμματα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Μπορούν να επενδυθούν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα ή 400.000 ευρώ σε μετοχές ή ομόλογα. Εφόσον η επένδυση διατηρείται, η άδεια παραμονής έχει πενταετή ημερομηνία λήξης και ανανεώνεται επ’ αόριστον. Ο επενδυτής μπορεί να επισκέπτεται 26 κράτη που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς θεώρηση.
  • Κύπρος: Ένα από τα πιο συμφέροντα και πρακτικά προγράμματα χρυσής βίζας στον κόσμο παρέχει η Κύπρος. Για την επένδυση απαιτούνται τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις ή κεφάλαια ή 300.000 ευρώ σε ακίνητα. Η άδεια παραμονής δεν χρειάζεται να ανανεώνεται– ισχύει εφ’ όρου ζωής. Ο επενδυτής μπορεί να ταξιδέψει σε 173 χώρες χωρίς βίζα.
  • Ιταλία: Ένα από τα πιο δημιουργικά και ανταγωνιστικά προγράμματα χρυσής βίζας στην Ευρώπη παρέχει η Ιταλία. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τον αντίκτυπο του έργου, από 250.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, η καινοτομία, η έρευνα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι μεταξύ των εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών. Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ιταλία για τουλάχιστον ενενήντα ημέρες ετησίως, η θεώρηση παραμονής ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια.
  • Ισπανία: Ένα από τα πιο εκτεταμένα και ποικίλα προγράμματα χρυσής βίζας που διατίθενται στην Ευρώπη παρέχει η Ισπανία. Με βάση το είδος της επένδυσης, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον η επένδυση διατηρείται και ο επενδυτής παραμένει στην Ισπανία για τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως, η θεώρηση διαμονής ισχύει για δύο χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια. Ο επενδυτής μπορεί να επισκέπτεται 26 κράτη της ζώνης Σένγκεν χωρίς θεώρηση. Μετά από δέκα χρόνια διαμονής ή δύο χρόνια εάν προέρχεται από ισπανόφωνο έθνος, ο επενδυτής μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.
Share.

Comments are closed.