Ιράν: Δύο φονικές εκρήξεις σκότωσαν 103 ανθρώπους στην επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί

0

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο νεκροταφείο της ιρανικής πόλης Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής για την τέταρτη επέτειο από τον θάνατο του στρατηγού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Κασέμ Σουλεϊμανί (Qassem Soleimani). Από αυτές τις εκρήξεις σκοτωθήκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί για να τιμήσουν τον θάνατο του Σουλεϊμανί.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε: «Μετά το τρομοκρατικό επεισόδιο στο Κερμάν, η κυβέρνηση κήρυξε την αύριο (Πέμπτη) ημέρα δημόσιου πένθους σε όλη τη χώρα».
Ο Mostafa Khoshcheshm, Ιρανός πολιτικός αναλυτής, είπε στο Al Jazeera ότι πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των εκρήξεων.
Ο Ahmad Vahidi, υπουργός Εσωτερικών του Ιράν και διοικητής του IRGC, είπε: «Ο εχθρός ξεκινά ψυχολογικές επιχειρήσεις» και ζήτησε από τους Ιρανούς να μην πιστεύουν τις εικασίες και τις φήμες.
Είπε στην κρατική τηλεόραση ότι υπάρχουν διαθέσιμες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εκρήξεις, αλλά θα δημοσιοποιηθούν επίσημα μόνο αφού εξεταστούν και επαληθευτούν.
Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Gholam Hossein Mohseni-Ejei, εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας: «Οι πράκτορες και οι δράστες αυτού του φρικτού εγκλήματος αναμφίβολα θα τιμωρηθούν».
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών, ασφάλειας και επιβολής του νόμου είναι υποχρεωμένες να διώξουν αμέσως όλα τα στοιχεία και τους δράστες και να τα παραδώσουν στη Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Συλλυπητήρια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν το Κερμάν.
«Η δολοφονία ειρηνικών ανθρώπων που επισκέπτονται το νεκροταφείο είναι συγκλονιστική ως προς τη σκληρότητα και τον κυνισμό της», είπε ο Πούτιν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι (Ebrahim Raisi) και τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ayatollah Ali Khamenei).

Οι Χούθι καταδικάζουν τις εκρήξεις στο Κερμάν
Το πολιτικό γραφείο της ανταρτικής ομάδας Χούθι της Υεμένης εξέδωσε με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις «εγκληματικές βομβιστικές επιθέσεις» κατά την επέτειο του «μαρτυρίου» του Σουλεϊμανί.

«Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα αντιπροσωπεύει μια επέκταση όλων των εγκλημάτων που προσπάθησαν να υπονομεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, τον ρόλο της στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας αλαζονείας, την υιοθέτηση της κεντρικής υπόθεσης του έθνους και την υποστήριξή της στις δυνάμεις αντίστασης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Σύννεφα πολέμου» πάνω από τη Μέση Ανατολή
Ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, λέει ότι υπάρχουν «μαύρα σύννεφα πολέμου» που συγκεντρώνονται στη Μέση Ανατολή μετά από αρκετές ημέρες κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

«Τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν τώρα σε αυτή την περιοχή. Υπάρχει τόση βία, τόση ένταση, τόσες πολλές συγκρούσεις και τόσα πολλά υποκινούμενα μέρη. Από την Ερυθρά Θάλασσα, στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, στην Υεμένη, στον Κόλπο, βασικά παντού στην περιοχή κάθε τόπος τώρα είναι υποψήφιος για περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Bishara.

Ποιος ήταν ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί;
Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) από το 1998 έως το 2020, όταν σκοτώθηκε μαζί με αρκετούς άλλους σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.
Απέκτησε στάτους διασημότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον βασικό του ρόλο στη διάδοση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, την οποία οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί εχθροί της Τεχεράνης, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, αγωνίστηκαν να κρατήσουν υπό έλεγχο.
Ο Σουλεϊμανί ενίσχυσε τους δεσμούς του Ιράν με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, καθώς και με τους συριακούς αλ Άσαντ και σιίτες μαχητές στο Ιράκ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner