Βαραίνει το κατηγορητήριο του 18χρονου μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού – Oi dηλώσεις πολιτικού κόσμου

0

Μετά από πολυήμερη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, κατέληξε ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης που είχε χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη (ΕΔΩ & ΕΔΩ)
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου:
«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μ.μ.».
Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά τη δικαστική υπόθεση, καθώς αναμένεται να διαφοροποιηθεί το κατηγορητήριο για όλους όσοι φέρονται να εμπλέκονται στον θάνατο του 31χρονου. Βασική αλλαγή είναι ότι η κατηγορία περί «απόπειρας ανθρωποκτονίας» θα μετατραπεί σε «ανθρωποκτονία». 
Έτσι, ο 18χρονος –που φέρεται αρχικά να ομολόγησε πως αυτός ήταν ο δράστης και ήδη έχει κριθεί προφυλακιστέος– θα περάσει ξανά την πόρτα του ανακριτή και του εισαγγελέα, οι οποίοι θα του ανακοινώσουν την αλλαγή του κατηγορητηρίου. Σημειώνεται ότι ο 18χρονος έχει επίσης υποστηρίξει πως εκτός από τον ίδιο, φωτοβολίδες πέταξαν και άλλοι και πως δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ήταν αυτός που τραυμάτισε τον αστυνομικό. Για την υπόθεση ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή του 16χρονου αδελφού του.
Επίσης έχει ταυτοποιηθεί ένας 26χρονος οπαδός του Ολυμπιακού ως εμπλεκόμενος στα επεισόδια, έπειτα από την εύρεση πυρίτιδας στα χέρια του. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για οργανωμένο οπαδό της ομάδας που είχε μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών ήδη από τη διαδικασία της προσαγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός, μετά τον τραυματισμό του που του προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία, είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Επί 20 ημέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Δηλώσεις πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού
Την οδύνη του για την απώλεια του αστυνομικού που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στο Ρέντη και τα συλλυπητήρια του στους οικείους του και την Ελληνική Αστυνομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο facebook.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την δέσμευση του για τιμωρία των «δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας» επισημαίνοντας ότι είναι «μια ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου».
«Με οδύνη η Ελλάδα υποκλίνεται στην απώλεια του ήρωα αστυνομικού μας Γιώργου Λυγγερίδη. Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος. Αλλά και στην άνιση μάχη που έδωσε, επί μέρες, μετά την άνανδρη επίθεση εναντίον του. Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια. Στους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του παλληκαριού με το εθνόσημο απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου».


Στον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που είχε τραυματιστεί από ναυτική φωτοβολίδα στις 7 Δεκεμβρίου σε επεισόδια έξω από το αθλητικό κέντρο στον Ρέντη, αναφέρεται με ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Ο 31χρονος Γιώργος, αστυνομικός, θύμα της τυφλής οπαδικής βίας, έδωσε γενναία μάχη για τη ζωή. Τον είχα επισκεφθεί στο νοσοκομείο, ελπίζαμε τότε όλοι σε ένα θαύμα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του».


Με τη σειρά του και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και μίλησε για «χρέος» όλων να μπει ένα τέλος «στις εγκληματικές πράξεις, που αμαυρώνουν τον αθλητισμό».
Ο Γιώργος Λυγγερίδης πάλεψε γενναία μετά την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση, που δέχτηκε εν ώρα καθήκοντος. Ο θάνατος του μας συγκινεί βαθύτατα και αποτελεί χρέος όλων μας να δώσουμε επιτέλους τέλος στις εγκληματικές πράξεις, που αμαυρώνουν τον αθλητισμό.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

«Την βαθιά οδύνη της αλλά και την οργή της για την άνανδρη και δυστυχώς, μαρτυρική δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού στο Ρέντη, που έπεσε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος» καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στους οικείους του, εκφράζει η Ελληνική Λύση.
Η Ελληνική Λύση «απαιτεί τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία του συνόλου των φυσικών αλλά και ηθικών αυτουργών, που άμεσα ή έμμεσα συμμετείχαν στο βάρβαρο αυτό έγκλημα», τονίζει το γραφείο Τύπου του κόμματος, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Λύση «για άλλη μια φορά» καλεί «την κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την φύλαξη των γηπέδων. Οι ήρωες με το εθνόσημο δεν μπορεί να γίνονται “θυσία” για τα συμφέροντα των ολιγαρχών».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με δήλωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του 31χρονου και παράλληλα τόνισε ότι η σύλληψη κάθε εμπλεκόμενου στη δολοφονία του είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του.
«Δυστυχώς, ο Γιώργος Λυγγερίδης δεν είναι πια μαζί μας. Το δολοφονικό χτύπημα στάθηκε τελικά μοιραίο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συναδέλφων του, στον τόπο του συμβάντος, και των ιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου.
Ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική, επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη.
Ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου Γιώργου, που θρηνούν το παλικάρι τους. Ειλικρινά συλλυπητήρια, επίσης, σε όλες και όλους τους συναδέλφους του Γιώργου, που είναι συντετριμμένοι, όπως είναι και σύσσωμη η κοινωνία μας.
Για να σπάσει ο κύκλος του αίματος, ο οποίος πληγώνει βαριά τόσο την ΕΛ.ΑΣ. όσο και την ελληνική κοινωνία, χρειάζεται, πέρα από αστυνομικά και δικονομικά μέτρα, μια αρραγής κοινωνική συμμαχία απέναντι στη βία. Όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε εκδήλωση βίας: στα σχολεία, στις οικογένειες, στο δρόμο, στις πλατείες, στα γήπεδα, σε χώρους διασκέδασης και δουλειάς.
Να μην υπάρχει κανείς που θα στηρίζει και θα σιγοντάρει τη βία: ηθικά, ιδεολογικά ή έμπρακτα. Η διερεύνηση της δολοφονίας του Γιώργου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουμε σε εκείνους που οργάνωσαν, συντόνισαν και εξόπλισαν όλους όσους συμμετείχαν στην εγκληματική επίθεση που οδήγησε στο θάνατό του».

Share.

Comments are closed.