BBC: Ο Νετανιάχου υπόσχεται να συνεχίσει τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

0

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εντείνει τον αγώνα του εναντίον της Χαμάς τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον τόνισε στα μέλη του κόμματός του ότι επισκέφθηκε τη Γάζα σήμερα τη Δευτέρα το πρωί και ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εκεί «δεν ήταν κοντά στο να τελειώσει».

Τα σχόλιά του έρχονται μέρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να μειώσει την ένταση των επιδρομών του.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου αφού η Χαμάς ηγήθηκε μιας θανατηφόρας επίθεσης σε κοινότητες εντός του Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας (Gaza’s Hamas-run health ministry) που διευθύνεται από τη Χαμάς δήλωσε τη σήμερα ότι περίπου 20.674 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν πέρα από τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 240 άνθρωποι οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι. Το Ισραήλ λέει ότι 132 εξακολουθούν να κρατούνται.

Ο κ. Νετανιάχου έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη Χαμάς και να επιστρέψει τους ομήρους στο Ισραήλ.

Σήμερα στη συνάντησή του  με τα μέλη το κόμματός του Λικούντ (Likud ) είπε ότι τα στρατεύματα που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στη Γάζα τον προέτεψαν να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Όλοι μου ζήτησαν μόνο ένα πράγμα: να μην σταματήσουμε και να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», είπε.

«Επομένως, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε και βαθύνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες και θα είναι μια μακρά μάχη και δεν είναι κοντά στο τέλος».

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αίγυπτος έχει προτείνει ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με αναφορές, το σχέδιο θα προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια ενάμιση μήνα, τελειώνοντας με την αναστολή της επίθεσης του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν αντισταθεί στις αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 70 ανθρώπους στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Μαγκάζι (Al-Maghazi) στο κέντρο της λωρίδας, ενώ καταστράφηκε ένα πυκνοκατοικημένο οικιστικό τετράγωνο.

Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (Palestine Red Crescent Society) ανέφερε ότι οι «έντονες» ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν στο κλείσιμο των κύριων δρόμων μεταξύ του Μαγκάζι και δύο άλλων προσφυγικών καταυλισμών, του Al-Bureij και του Al-Nuseirat, «εμποδίζοντας το έργο των ασθενοφόρων και των ομάδων διάσωσης».

Σε δήλωσή του στο BBC την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έλαβε «αναφορές για ένα περιστατικό στον καταυλισμό Μαγκάζι».

«Παρά τις προκλήσεις που θέτουν οι τρομοκράτες της Χαμάς που δρουν σε περιοχές αμάχων στη Γάζα, οι IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] δεσμεύονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εφικτών μέτρων για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στους αμάχους», πρόσθεσε.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο του δημοσιογράφου Raffi Berg του δημόσιου βρετανικό ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού BBC με τίτλο «Israel-Gaza war: Netanyahu vows to intensify campaign», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.