Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να αντλεί θαλασσινό νερό για να πλημυρίσει τα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα

0

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο Ισραηλινός Στρατός άρχισε να αντλεί θαλασσινό νερό για πλημυρίσει το υπόγειο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, μια κίνηση που στοχεύει να καταστρέψει το υπόγειο δίκτυο περασμάτων και κρησφύγετων της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας και να τους οδηγήσει να βγουν στην επιφάνεια του εδάφους.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες, η αμερικανική εφημερίδα ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είχαν εγκαταστήσει πέντε μεγάλες αντλίες νερού κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στην πόλη της Γάζας, ικανές να πλημμυρίσουν τις σήραγγες μέσα σε λίγες εβδομάδες αντλώντας χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα.

Την Τρίτη, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, η συγκεκριμένη εφημερίδα ανέφερε ότι η επιχείρηση βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο και ότι η χρησιμότητα της τακτικής εξετάζεται ακόμη.
Επιπλέον τόνισε ότι η μέθοδος αυτή είναι μία από τις λίγες που σταθμίστηκαν για την αντιμετώπιση των τούνελ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, της χρήσης υγρών εκρηκτικών και της αποστολής σκύλων, drones και ρομπότ στο δίκτυο.
Ο αρχηγός του IDF Χέρτσι Χαλέβι (Herzi Halevi) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πλημμύρα των τούνελ είναι «μια καλή ιδέα, αλλά δεν θα σχολιάσω τις λεπτομέρειες».
Οι ειδικοί σχετικά με το περιβάλλον έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ρωτήθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολαντίμιρ Ζελένσκι (Volodymr Zelensky) για το σχέδιο αυτό και είπε: «Σε ό,τι αφορά την πλημμύρα των σηράγγων… Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι δεν υπάρχουν όμηροι σε καμία από αυτές τις σήραγγες, αλλά δεν το γνωρίζω στην πραγματικότητα»
«Γνωρίζω ότι, ωστόσο, κάθε θάνατος αμάχου είναι μια απόλυτη τραγωδία και το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συνδυάσει τα λόγια του με πράξεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο της WSJ, οι απόψεις εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την τακτική των πλημμυρών ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχία, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να καταστρέψει τις σήραγγες και ότι δεν υπάρχει απαραίτητα αμερικανική αντίθεση.
Μεταξύ των ανησυχιών που επικαλείται η εφημερίδα ήταν πιθανή ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος της Γάζας, εάν εισχωρήσει σε αυτά θαλασσινό νερό και επικίνδυνες ουσίες από τις σήραγγες, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις στα θεμέλια των κτιρίων.
Να θυμίσουμε ότι το 2015, ο αιγυπτιακός στρατός είχε πλημμυρίσει αρκετά τούνελ που χρησιμοποιούνταν για το λαθρεμπόριο στα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο IDF ανακοίνωσε ότι στρατιώτες είχαν ανακαλύψει περισσότερα από 800 φρεάτια τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή της χερσαίας επίθεσης με στόχο τη Χαμάς που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και  περίπου 500 από αυτά έχουν καταστραφεί.
Ας μην λησμονούμε ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συντρίψει τη Χαμάς μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι τρομοκράτες εισέβαλαν στα σύνορα από τη Γάζα και έσφαξαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους που σφαγιάστηκαν εν μέσω βάναυσων θηριωδιών, και πήραν περίπου 240 ομήρους.

  • Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο των δημοσιογράφων Nancy A. Youssef, Carrie Keller-Lynn, Michael R. Gordon, και Dov Lieber της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο «Israel Begins Pumping Seawater Into Hamas’s Gaza Tunnels», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.