Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό υπάρχει ανησυχία για την Αγία Σοφία

0

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (4/12) και ώρα 9:42 πμ στην περιοχή ανοιχτά της Προύσας, κοντά στο Γκέμλικ που βρίσκεται στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά. Το εστιακό βάθος κατεγράφη στα 8,98 χλμ. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές.
«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίρ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει κατστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει» είπε στο MEGA ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Αν και ο σεισμός στην Τουρκία δεν ήταν μεγάλος κατά τον καθηγητή, «είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».
Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του πριν δύο μέρες στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσαν να υπάρξουν ζημιές στον ναό της Αγίας Σοφίας.
Συγκεκριμένα είχε τονίσει ότι η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές φθορές από το πέρασμα του χρόνου καθώς μετράει ήδη 1500 χρόνια ιστορίας. Επιπλέον οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφός της.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισημαίνει.
«Σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να αναμένουμε να έχουμε βλάβες στην Αγιά Σοφιά», συνέχισε ο κ. Λέκκας τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης» ιδίως των στοιχείων που κρίνονται πιο επικίνδυνα.
Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, επανέλαβε, επισημαίνοντας ότι η τρωτότητα αυξάνεται από το γεγονός ότι – από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί– χιλιάδες τουρίστες συρρέουν κάθε χρόνο.
«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

Share.

Comments are closed.