Ολλανδία: Νίκη της ακροδεξιάς του Γκερτ Βίλντερς,που θα χρειαστεί στήριξη για κυβέρνηση συνασπισμού – Η σημασία της νίκης του για την ΕΕ

0

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής ηγέτης Γκερτ Βίλντερς (Geert Wilders) και το «Κόμμα για την Ελευθερία», με αντι-ισλαμική ρητορική, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ολλανδία, μια νίκη που προκαλεί πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη. , Με βάση τα πιο πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, το «Κόμμα για την Ελευθερία»  του Βίλντερς (PVV) εξασφαλίζει 37 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας., Ο δεύτερος πολιτικός σχηματισμός, η Πράσινη Αριστερά- Εργατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο στην ΕΕ, Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans), λαμβάνει 25 έδρες. , Το αρχικό φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, οι κεντροδεξιοί φιλελεύθεροι υπό την αλεβίτισσα, κουρδικής καταγωγής,  νέα ηγέτη του Ντιλάν Γεσιλγκιόζ (Dilan Yesilgöz), η οποία αντικατέστησε τον Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte) βρίσκεται στην τρίτη θέση και θεωρείται επίσης απίθανο να συνεργαστεί με τον Βίλντερς. , Το κόμμα τα πήγε καλύτερα από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (PVV) το 2021 και το 2017. Περίπου 2,3 εκατ. πολίτες ψήφισαν το Κόμμα του Βίλντερς., Τα πρώτα λόγια του ήταν: «Φίλοι μου, με ακούτε; Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Ολλανδίας! Ο κόσμος μίλησε. Ο κόσμος είπε: “είμαστε άρρωστοι και κουρασμένοι” Θα φροντίσουμε οι Ολλανδοί να είναι ξανά στο νούμερο 1»., Ωστόσο ο Βίλντερς με την επιθετική αντι-ισλαμική και αντιμεταναστευτική ρητορική του, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να βρει κόμματα που θα τον στηρίξουν έτσι ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. , Ο Φρανς Τίμερμανς πάντως έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με το Κόμμα της Ελευθερίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η σημασία της Νίκης του Βίλντερς
H νίκη του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς προκαλεί σοκ στην πολιτική σκηνή της Ολανδίας αλλά και της Ευρώπης. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, με βάση τα τωρινά αποτελέσματα, ενδέχεται να πάρει μήνες, καθώς πολλά κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV).
Επτά χρόνια μετά το Brexit εμφανίζεται ισχυρή η πιθανότητα δημοψηφίσματος για «Nexit», το οποίο αποτέλεσε και το βασικό άξονα της τελικά επιτυχημένης εκστρατείας του Βίλντερς. Και ενώ ο ίδιος έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά τη αντι-ισλαμική ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν έκανε πίσω στον ευρωσκεπτικισμό.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι, ακόμα και αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν ακολουθήσουν τους Βρετανούς σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση -οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο- οι ενδείξεις δείχνουν ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Βίλντερς στη Χάγη θα είναι ένας εφιάλτης για τις Βρυξέλλες.
Η νίκη του Βίλντερς προκαλεί ανατριχίλα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., είτε μείνει, είτε προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αποχώρηση.
Μια θέση για τον Βίλντερς στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ θα μεταμορφώσει τη δυναμική, μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη βρίσκονται σε θέση. Ξαφνικά, οι πολιτικές που κυμαίνονται από τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ακόμη και τα όπλα για την Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, ακόμη και για ανατροπή.

Share.

Comments are closed.