Financial Times: Πώς Ισραηλινός μεγιστάνας καταδικασμένος για διαφθορά πήρε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας

0

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας εφημερίδας Financial Times φέρνει στο φως όλη τη διαδικασία μέσω της οποίας έγινε η πώληση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Ιταλίας στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο με την οποία έχει δεσμούς ο καταδικασμένος για διαφθορά Γάλλο-Ισραηλινός επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ (Beny Steinmetz). Η εφημερίδα εμπλέκει στο ρεπορτάζ της την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη και ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αλεξία Μπακογιάννη «κατέχει μετοχές στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο στην οποία για κάποιο διάστημα υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου», ενώ αναφέρεται επίσης ότι βοήθησε τον Στάινμετζ «στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία» και ότι «το 4% [της GOI Energy] είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Ιτζίκ Γκουρ (Itzik Gur), από το Ισραήλ».
Στο βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη της επενδυτικής εταιρείας εμπορευμάτων (commodity trader) Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό».
Ο Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά σε Ελβετία και Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 με σκοπό να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους την προσφορά των 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των συναντήσεων αυτών.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα ο Στάινμετζ συνοδευόταν στα ταξίδια αυτά από την Αλεξία Μπακογιάννη, «την ανιψιά του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας ήταν επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας».
Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.
Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Μιχαήλ Μπομπρόφ (Michael Bobrov), ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.
Οι γαμπροί του Μπένι Στάινμετζ, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Μπομπρόφ κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, σύμφωνα με τα υπάρχοντα αρχεία.
H κ. Μπακογιάννη βοήθησε επίσης τον Στάινμετζ στην Κύπρο ως σύμβουλός επικοινωνίας του όταν αγωνιζόταν για την έκδοση στη Ρουμανία, σύμφωνα με δηλώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία. Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Στάινμετζ στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 «πρέπει να παραπεμφθούν στον κ. Στάινμετζ», προσθέτοντας ότι ο Στάινμετζ» δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy».
Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν κρυφά Ρώσοι επενδυτές.
Η GOI Energy ανέφερε στους FT ότι «η Αλεξία Μπακογιάννη, ο Μιχαήλ Μπομπρόφ και ο Ιτζίκ Γκουρ ήταν «όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες… με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών και συνεργατών».
Εκπρόσωπος του Στάινμετζ στο Ισραήλ όταν ρωτήθηκε για την κυρία Μπακογιάννη, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

  • Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ τhw δημοσιογράφoy Silvia Sciorilli Borrelli, της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Convicted mining tycoon Beny Steinmetz linked to Italy’s largest oil refinery», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.