Πολυτεχνείο 2023: Μεγαλειώδης η πορεία στην Αθήνα -Επεισόδια σε Πάτρα-Θεσσαλονίκη [Φωτο]

0

Μαζικές και ειρηνικές ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, μετά τη λήξη τους, οι γνωστοί-άγνωστοι ξεκίνησαν επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Στην Αθήνα συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Στη συνέχεια, μέρος της πορείας, αποτελούμενο από αντιεξουσιαστικά σχήματα και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας στην Αθήνα, κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου στη Γάζα.
Στου Ζωγράφου, έξω από την Πανεπιστημιούπολη, επί της οδού Ούλοφ Πάλμε, περίπου 40 άτομα έβαλαν φωτιές σε κάδους, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Τα επεισόδια διήρκεσαν λίγο, καθώς διμοιρία των ΜΑΤ έκανε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ παρενέβησαν η Πυροσβεστική και ο «Αίαντας»
Μετά τις δέκα, χθες το βράδυ, άνοιξαν οι κλειστοί σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και Μέγαρο Μουσικής με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται, ότι οι παραπάνω σταθμοί παρέμειναν κλειστοί μετά τις 15:00 της Παρασκευής.
Μαζική και ειρηνική ήταν η πορεία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο μετά τη λήξη της επικράτησε ένταση όταν ομάδες αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία του Πολυτεχνείου
Η εικόνα στην πορεία του πολυτεχνείου είναι δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα να έχει διχαστεί και τα στελέχη να κατεβαίνουν σε ξεχωριστά μπλοκ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έβλεπε και βίωνε για πρώτη φορά το παλμό μιας αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας.
Ίσως και να ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στεκόταν κάτω από πανό, έστω και για τις ανάγκες της φωτογραφικής κάλυψης- λίγα μέτρα στην καθιερωμένη πορεία.
Γνώριζε όμως ότι όσο εκείνος έδινε τα διαπιστευτήριά του στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη μισή ψυχή του κόμματος και της Αριστεράς χτυπούσε σε άλλο μπλοκ.
Ο άλλος πόλος εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, έδινε δυναμικό παρών στο κέντρο της Αθήνας, στο ξεχωριστό ισχυρό μπλοκ της Νεολαίας του κόμματος, η οποία, όπως όλα δείχνουν, αύριο ανακοινώνει την αποχώρησή της.

ΠΑΣΟΚ: Με δικό του μπλοκ στην πορεία για το Πολυτεχνείο ύστερα από πολλά χρόνια
Το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στην πορεία, ύστερα από πολλά χρόνια, με το δικό του μεγάλο και δυναμικό μπλοκ.

Το ραντεβού της προσυγκέντρωσης ήταν στη συμβολή Σταδίου και Αιόλου στις 16:00 το απόγευμα. Παρόντες ήταν οι περισσότεροι βουλευτές του, μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και πολλοί νέοι, αλλά και ενήλικοι.
Ανεξαρτήτως της ιστορικής σημασίας της ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου για την Ελλάδα, η 50ή επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε, τρόπον τινά και την ημέρα Ανεξαρτησίας για το ΠΑΣΟΚ, που ύστερα από πολλά χρόνια κατέβηκε στην πορεία με το δικό του μπλοκ
Δείτε

Δείτε φωτογραφικό υλικό (197 φωτο) του www.fourtounis.gr από την πορεία

Share.

Comments are closed.