Ισπανία: Ξανά πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ -Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

0

Ο Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez) εξασφάλισε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή της Ισπανίας και θα παραμείνει για άλλη μια τετραετία στο πόστο του, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τη ριζοσπαστική αριστερά του Sumar, τερματίζοντας τέσσερις μήνες πολιτικής παράλυσης στη Μαδρίτη.
Ο Σάντσεθ, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2018, εξασφάλισε 179 θετικές ψήφους, τρεις παραπάνω από όσες χρειαζόταν για να παραμείνει στη θέση του, έχοντας την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων: ριζοσπαστική αριστερά Sumar, Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC, καταλανικό αυτονομιστικό κινήμας Junts, στο οποίο πρόσφερε ως αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας σε στελέχη του, Βασκικό Χριστιασνοδημοκρατικό Εθνικιστικό Κόμμα PNV, αριστερό Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας BNG και εθνικιστικό συνασπισμό των Καναρίων Νήσων Canarian Coalition, εξαιρουμένου του Λαϊκού Κόμματος (Popular Party), του ακροδεξιού VOX και ενός βουλευτή της συντηρητικής Λαϊκής Ένωσης της Ναβάρρας (Navarrese People’s Union).
Η πιο περίπλοκη συμφωνία ήταν αυτή που σφυρηλατήθηκε με το κόμμα Junts, το οποίο ελέγχεται από τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν (Carles Puigdemont). Ο αυτονομιστής ηγέτης, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, απαίτησε αμνηστία για τους ανθρώπους που διώκονται για ενέργειες που συνδέονται με το κίνημα.
Αν και ο Σάντσεθ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι μια τέτοια γενική αμνηστία ήταν αδύνατη επειδή θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Ισπανίας, τη Δευτέρα το κόμμα του κατέθεσε νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας σε 400 πολιτικούς και ακτιβιστές που συμμετείχαν στο κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας που κορυφώθηκε το 2017 με ένα μη εγκεκριμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο.
Η οργή για την προοπτική της αμνηστίας ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώνουν κατά του Σάντσεθ και του σχεδίου επί 12 συνεχείς ημέρες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά στους δέκα Ισπανούς διαφωνούν με την αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών.
Τελικά ο 51χρονος Σάντσεθ ξεπέρασε σήμερα τον σκόπελο στη Βουλή, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα, καθώς, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, τα διάφορα αριστερά και αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία στήριξαν με την ψήφο τους τον Σάντσεθ, έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, που μπορεί να υπονομεύσουν τη θητεία του αυτή τη φορά.
Κατά πάσα πιθανότητα, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κεντροαριστερού συνασπισμού του Σάντσεθ αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο, από τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο VI (Spain’s King Felipe VI).

Share.

Comments are closed.