Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κλείνουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων

0

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των περισσοτέρων γυναικών και παιδιών ομήρων του Ισραήλ που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο. Η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός των ημερών εάν επιλυθούν οι τελικές λεπτομέρειες, είπε.
«Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας είναι κατανοητό», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ζητώντας την ανωνυμία του για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα. Η δοκιμαστική συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ ομαδικά, ταυτόχρονα με Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ επιθυμεί την απελευθέρωση και των 100 γυναικών και παιδιών που έχουν απαχθεί από το Ισραήλ, αλλά ο αρχικός αριθμός είναι πιθανό να είναι μικρότερος. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει 70 γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των αξιωματούχων της στο κανάλι Telegram της ομάδας που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα. Ο αριθμός των Παλαιστινίων γυναικών και νέων που μπορεί να απελευθερωθούν είναι ασαφής, αλλά ένας Άραβας αξιωματούχος μου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 120 στη φυλακή.
Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ίσως πέντε ημερών θα συνόδευε την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Αυτή η εκεχειρία θα επέτρεπε την ασφαλή μετακίνηση των Ισραηλινών αιχμαλώτων. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει περισσότερη διεθνή βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα και θα πρέπει να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση εκεί, εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν (President Biden) εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων σε τηλεφώνημα την Κυριακή, εκφράζοντας προσωπική «εκτίμηση» στον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι (Tamim bin Hamad al-Thani), του οποίου το έθνος ενήργησε ως μεσολαβητής με τη Χαμάς. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και η προσωρινή εκεχειρία θα μπορούσαν να μειώσουν τη διεθνή αναταραχή γύρω από τον πόλεμο. Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματίσει την εκστρατεία του για την καταστροφή της στρατιωτικής ισχύος της Χαμάς. Αλλά οι αξιωματούχοι εδώ αναγνωρίζουν την ανάγκη να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους αμάχους των οποίων η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική.
Το Ισραήλ θέλει επιβεβαίωση ότι οι άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι, ο καθένας από τους οποίους αναγνωρίζεται ονομαστικά, απελευθερώνονται καθώς τους ανταλλάσσει με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Αυτή η διαδικασία επαλήθευσης είναι μία από τις λεπτομέρειες που οι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ακόμη τη Δευτέρα.
Οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς διεξήχθησαν έμμεσα μέσω του Κατάρ, όπου εδρεύει η πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ αλ-Θάνι (Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani) περιέγραψε την προσπάθεια διαμεσολάβησης σε συνέντευξή μου την περασμένη Τετάρτη στη Ντόχα. Την επόμενη μέρα, συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς (William J. Burns) και τον Ντέιβιντ Μπαρνέα (David Barnea), διευθυντή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ (Mossad ), για να συζητήσουν το πλαίσιο που τώρα φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε ένα τελικό πακέτο.
Η Μοσάντ έχει συνεργαστεί στενά με το Κατάρ και τη CIA στη διαμόρφωση της συμφωνίας. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν τη βοήθεια του Κατάρ, αλλά θέλουν οι Κατάρ να ασκήσουν την επιρροή τους στη Χαμάς για να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους της, αντί απλώς να μεσολαβήσουν. Η Αίγυπτος έπαιξε επίσης βοηθητικό ρόλο στην ενθάρρυνση των διαπραγματεύσεων και στην πίεση της Χαμάς, πιστεύουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Η απελευθέρωση των Ισραηλινών γυναικών και παιδιών θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτό που το Ισραήλ επιμένει ότι πρέπει να είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα.
Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι κρατούνται συνολικά 240 έως 250 όμηροι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με διπλή υπηκοότητα, οι οποίοι είναι επίσης πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Περίπου 35 είναι μη Ισραηλινοί, οι περισσότεροι από αυτούς Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 90 ανδρών και μιας μικρότερης ομάδας στρατιωτών, τους οποίους η Χαμάς θεωρεί πιθανώς ως τους πιο πολύτιμους.
«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και κανείς δεν θα μείνει πίσω», τόνισε ο αξιωματούχος.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου David Ignatius της αμερικάνικης εφημερίδας Washington Post με τίτλο «Israel and Hamas close in on a deal to free dozens of hostages», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.