Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μην τολμήσετε να περικόψετε παροχές ασθενείας και επιδόματα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

0

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρακολουθεί την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας να συγκροτήσει Ομάδες Εργασίας για Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθένειας και Λοιπών Παροχών στον e-ΕΦΚΑ, καθώς και για αντίστοιχους Ενιαίους Κανόνες για τις Συντάξεις και για τις Παροχές Αναπηρίας.
To 2017, χρονιά σύστασης του ΕΦΚΑ, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο υπερ – Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να προηγηθεί ή να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των Ενιαίων Κανόνων Παροχών.
Τώρα, έρχεται το υπουργείο Εργασίας για να μιλήσει για «πόρισμα» που θα ετοιμαστεί και για προτάσεις που θα υπάρξουν για «νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών».
Το ΕΝΔΙΣΥ ξεκαθαρίζει: Μην τολμήσετε να περικόψετε παροχές! Πριν από τα πάσης φύσεως πορίσματα που ετοιμάζονται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν να δεσμευτούν ότι δεν θα γίνει «προς τα κάτω» ενιαιοποίηση των παροχών.
Πρόκειται για όλες τις παροχές ασθένειας, για τις παροχές προστασίας της μητρότητας, για τις παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, για τα έξοδα κηδείας, για τις παροχές και τα προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ (πχ παιδικές κατασκηνώσεις). Επίσης, το πόρισμα που θα εκδοθεί θα αφορά στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν για να χορηγηθούν συντάξεις και επιδόματα στα δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ.
Σε περίοδο κρίσης τιμών, που η σύνταξη ή το επίδομα δεν επαρκούν ούτε για να βγει ο… μισός μήνας, είναι απαράδεκτο να μην αποσαφηνίζεται ότι οι εν λόγω παροχές θα μείνουν ανέγγιχτες.
Είναι κρίσιμο και καθοριστικό, να τονιστεί εκ των προτέρων ότι, ανεξάρτητα από το πόρισμα που θα εκδοθεί, οι παροχές αυτές δεν θα μειωθούν! Επιτέλους, δεν γίνεται για κάθε παρέμβαση, με στόχο την ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ, να πληρώνουν «τα σπασμένα» οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
Η ευθύνη που βαραίνει τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι τεράστια.
Το ΕΝΔΙΣΥ παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμο, μαζί με τα χιλιάδες μέλη του, για δυναμική αντίδραση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί…

Share.

Comments are closed.