Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αττική

0

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας και το εστιακό βάθος στα 14,2 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ.
Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε από το ίδιο εστιακό κέντρο σεισμός 3,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

Τι λένε για το σεισμό οι σεισμολόγοι
Για τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αττική, μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και τόνισε ότι το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.
Επιπλέον ό κ. Λέκκας εξήγησε ότι το επίκεντρο που είναι στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα αλλά σε χαμηλά επίπεδα και ότι σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας αλλά και στην Αττική.
Πριν από 15 χρόνια είχαμε έναν αντίστοιχο σεισμό και πριν δυο χρόνια είχαμε στην ευρύτερη περιοχή την εκδήλωση ενός μικρότερου σεισμού της τάξης των 4,8 ρίχτερ. Είπε ακόμα ότι «συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τι γίνεται στην περιοχή». Ο κ. Λέκκας είπε επίσης ότι ελέγχεται η κατάσταση και είναι σε επαφή με τους δήμους. «Θα δούμε αμέσως μετά τι συμβαίνει στην περιοχή και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στην ιαστοσελίδα newsit.gr είπε ότι τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση. «Είναι ένας σεισμός μετρίου μεγέθους και ήδη γίνονται μετασεισμοί οπότε θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση».

«Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μικροζημιές σε καταστήματα – Κλείνουν τα σχολεία
Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο κ. Σπανός είπε επίσης ότι σημειώθηκαν μικροζημιές σε καταστήματα και κατολισθήσεις σε επαρχειακούς δρόμους, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Share.

Comments are closed.