Μια βρετανίδα δασκάλα από το Μάντσεστερ που έχει παγιδευτεί στη Γάζα είπε στο Sky News πώς αισθάνεται «ασήμαντη» αφού το Υπουργείο Εξωτερικών της είπε ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο» για να τη βοηθήσουν να φύγει.
Η Zaynab Wandawi βρίσκεται στη Γάζα για περισσότερες από τρεις εβδομάδες με 10 μέλη της οικογένειας του συζύγου της.
Η ομάδα ταξίδεψε στην περιοχή λίγες μέρες πριν από τη θηριωδία στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε την τρέχουσα βία.
Όμως, παρά τις προσπάθειές της να φύγει μέσω των συνόρων της Ράφα
Τα μηνύματα που κοινοποιήθηκαν στο Sky News μεταξύ της Zaynab και ενός αξιωματούχου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών την δείχνουν να ζητά βοήθεια.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο αξιωματούχος τη ρωτά: «Γεια Zaynab, πώς τα πάτε για φαγητό και νερό; Έχετε τραυματισμούς;»
Εκείνη απαντά: «Δεν έχουμε πολλά – τρώμε και πίνουμε μόλις και δεν έχει μείνει τίποτα. Το νερό είναι μια πολυτέλεια που δεν γνωρίζουμε.»
Ο αξιωματούχος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) της απαντά ότι δεν ακούει τίποτα για το πότε θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο).
Η Zaynab απαντά: «Όσο περισσότερο είμαστε εδώ – τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην φτάσουμε ποτέ στο πέρασμα της Ράφα . Ειλικρινά δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πόσο κινδυνεύουν οι ζωές μας.»
Σε απάντηση, ο αξιωματούχος στέλνει ένα θλιμμένο πρόσωπο, λέγοντας: «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αργούν τόσο πολύ».
Το Sky News κατανοεί ότι η εντατική διπλωματία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου έλαβε χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο για την επεξεργασία ενός σχεδίου για το άνοιγμα των συνόρων της Ράφα.
Μιλώντας στο Sky News τη Δευτέρα από τη Γάζα η Zaynab είπε ότι επιθυμούσε απεγνωσμένα να φύγει επειδή η κατάσταση ήταν «πολύ τρομακτική και όχι ασφαλής».
«Με έκανε να νιώσω ότι δεν με θεωρούν καν Βρετανή υπήκοο, με έκανε να νιώθω ασήμαντη για να είμαι ειλικρινής», είπε.
«Ήμουν πραγματικά θυμωμένη γιατί κάθε μέρα που είμαστε ακόμα εδώ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην βγούμε ποτέ έξω. Είναι πολύ τρομακτικό, υπάρχουν πολλοί θάνατοι. Δεν θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες από το τηλέφωνο αλλά είναι καταστροφικό.
Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου, είναι αηδιαστικό και δεν είναι ασφαλές».
Τα μηνύματα του αξιωματούχου του Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Ζεϊνάμπ επανέλαβαν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει προσωπικό στη Γάζα που να μπορεί να βοηθήσει πρακτικά» και ότι οι αρχές κάνουν «ό,τι μπορούμε» για να βοηθήσουν.
Αλλά η Zaynab είπε στο Sky News ότι εκείνη και η οικογένεια του συζύγου της έχουν αποδεχτεί το χειρότερο αποτέλεσμα: «Είμαι εδώ με τον σύζυγό μου και την οικογένειά του, είναι υπέροχο που είμαστε όλοι μαζί, αλλά την ίδια στιγμή νιώθω ότι αν συμβεί κάτι σε όλους. Η οικογένειά μου είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε δεν θα μπορώ να τους αποχαιρετήσω, δεν θα είμαι κοντά τους αν συμβεί κάτι».
Σε δήλωσή της στο Sky News, η FCDO είπε: «Όπως έχουν πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας.
Συνεργαζόμαστε στενά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα μπορούν να εξέλθουν μέσω του περάσματος της Ράφα ή άλλων διαδρομών το συντομότερο δυνατό.
Το FCDO διατηρεί στενή επαφή με Βρετανούς υπηκόους στη Γάζα και θα συνεχίσει να τους ενημερώνει για την τελευταία κατάσταση της διέλευσης».
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Βρετανίδα δασκάλα παγιδευμένη στη Γάζα αισθάνεται «ασήμαντη» αφού το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο»
0
Share.