Reuters: Ο Λευκορωσος Λουκασένκο λέει ότι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας βρίσκεται σε αδιέξοδο, προτρέπει συνομιλίες

0

«Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο στην πρώτη γραμμή του πολέμου τους και οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν και να διαπραγματευτούν τον τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε το Σάββατο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko), ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας και σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin).
«Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και από τις δύο πλευρές και γενικά η κατάσταση είναι τώρα σε σοβαρό αδιέξοδο: κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ουσιαστικά να ενισχύσει ή να προωθήσει τη θέση του», τόνισε ο Λουκασένκο.
«Βρίσκονται εκεί κατά πρόσωπο, μέχρι θανάτου, περιχαρακωμένοι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν αυτή την εβδομάδα κοντά στην κατεστραμμένη πόλη του Αβντιίβκα του Ντονέτσκ (Donetsk Avdiivka), έχοντας σοβαρές απώλειες, αναφέρει ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ , αλλά η τεράστια πρώτη γραμμή στην Ουκρανία έχει κινηθεί ελάχιστα τον περασμένο χρόνο παρά την εξαντλητική πολύμηνη επίθεση του Κιέβου.
Ο Λουκασένκο, ο οποίος παρείχε το έδαφος της χώρας του ως σημείο εκτόξευσης για την πλήρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της Ουκρανίας να εγκαταλείψει η Ρωσία το έδαφός της πρέπει να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «ώστε να μην πεθάνει κανείς».
«Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Λουκασένκο σε βίντεο με ερωτήσεις και απαντήσεις που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Λευκορωσίας BelTA.
«Όπως είπα κάποτε, δεν χρειάζονται προαπαιτούμενα, το κυριότερο είναι να δοθεί η εντολή “stop”» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskiy), επανέλαβε το Σάββατο (28/10), σε συγκέντρωση περισσότερων από 60 συμβούλων εθνικής ασφάλειας, ότι το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του, το οποίο περιλαμβάνει εκκλήσεις για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Share.

Comments are closed.