Γάζα: Χιλιάδες άνθρωποι άρπαξαν είδη πρώτης ανάγκης από κέντρα διανομής

0

«Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών.
«Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.
«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη αποκλεισμό» στη Γάζα, αποκόπτοντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007. Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres) επανέλαβε την Κυριακή τις εκκλήσεις να τερματιστεί η αιματοχυσία και να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί ο «εφιάλτης».
«Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική ώρα με την ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια απολύτως αναγκαία ανθρωπιστική παύση, υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γκουτέρες.

UNRWA: Πενιχρή και ασυνεπής ανθρωπιστική βοήθεια
Η UNRWA παρέχει είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα και πολλοί από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία της UNRWA. Αρκετά νοσοκομεία έχουν κλείσει και άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Οι προμήθειες στην αγορά εξαντλούνται, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας με φορτηγά από την Αίγυπτο είναι ανεπαρκής», ανέφερε η UNRWA.
«Οι ανάγκες των κοινοτήτων είναι τεράστιες, έστω και μόνο για στοιχειώδη επιβίωση, ενώ η βοήθεια που λαμβάνουμε είναι πενιχρή και ασυνεπής».
Η Juliette Touma, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, δήλωσε ότι τα πλήθη εισέβαλαν σε συνολικά τέσσερις εγκαταστάσεις το Σάββατο. Είπε ότι οι αποθήκες δεν περιείχαν καύσιμα, τα οποία είναι σε απόλυτη έλλειψη από τότε που το Ισραήλ διέκοψε όλες τις αποστολές μετά την έναρξη του πολέμου.
Μία από τις αποθήκες που λεηλατήθηκαν βρίσκεται στο Deir el-Balah, όπου η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες από τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που διασχίζουν τη Γάζα από την Αίγυπτο.
Ο Γουάιτ (White), επικεφαλής της UNRWA, δήλωσε ότι ο μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων έχει ασκήσει τεράστια πίεση στις κοινότητες υποδοχής. «Ορισμένες οικογένειες», είπε, «φιλοξενούν έως και 50 συγγενείς που βρήκαν καταφύγιο σε ένα νοικοκυριό».
«Το σημερινό σύστημα των αυτοκινητοπομπών μάλλον έχει αποτύχει. Πολύ λίγα φορτηγά, αργές διαδικασίες, αυστηροί έλεγχοι, προμήθειες που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της UNRWA και των άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, και κυρίως η συνεχιζόμενη απαγόρευση των καυσίμων, είναι όλα μια συνταγή για ένα αποτυχημένο σύστημα», πρόσθεσε.
Η UNRWA δήλωσε ότι η ικανότητά της να βοηθήσει τους ανθρώπους στη Γάζα έχει εξαντληθεί πλήρως από τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50 υπαλλήλους της και έχουν περιορίσει την κυκλοφορία των προμηθειών.
Περισσότεροι από 613.000 από τους 1,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους στη Γάζα έχουν βρει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη την αποκλεισμένη περιοχή.
Ωστόσο, ο σοβαρός υπερπληθυσμός, η έλλειψη ιδιωτικότητας και η ανεπαρκής αποχέτευση έχουν θέσει αυτά τα σχολεία σε κίνδυνο παρατεταμένης και σοβαρής κρίσης δημόσιας υγείας, προσθέτοντας πίεση στο ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο οι γιατροί και το Υπουργείο Υγείας περιγράφουν ότι βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι ορισμένα καταφύγια φιλοξενούν επί του παρόντος 10 έως 12 φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητά τους.

Με πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Al Jazeera

Share.

Comments are closed.