Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Οι ισραηλινές δυνάμεις «επεκτείνουν τις επιχειρήσεις» τους στη Γάζα

0

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων εν μέσω σφοδρών αεροπορικών επιδρομών.
Τις ανακοινώσεις έκανε την Παρασκευή ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι (Daniel Hagari) εν μέσω αναφορών για σφοδρούς βομβαρδισμούς του πολιορκημένου θύλακα.
«Τις τελευταίες ώρες, εντείνουμε τις επιθέσεις στη Γάζα», δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι σε τηλεοπτική ενημέρωση, αναφέροντας ότι η πολεμική αεροπορία διεξάγει εκτεταμένα πλήγματα σε σήραγγες και άλλες υποδομές.
«Εκτός από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», είπε, εγείροντας το ερώτημα αν μπορεί να αρχίσει μια πολυαναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Μπέιτ Χανούν και το Μπουρέιτζ
Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα αυτόν. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.
«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.
Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.

Αναφορές για τανκ που επιχειρούν εντός της Γάζας
Σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων, που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, επιχειρούν εντός του θύλακα. Υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων.
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Γάζα: Καταστροφές από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

Χαμάς: Η αντίσταση είναι έτοιμη»
Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ (Izzat al-Rishq), προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού: Πού στοχεύουν οι τρέχουσες επιχειρήσεις στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να υποστηρίζει ότι η τρέχουσα επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων δεν συνιστά πλήρη χερσαία εισβολή στη Γάζα.
«Διεξάγουμε τις σαρωτικές και ξεκάθαρες δραστηριότητες προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας στο έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ (Peter Lerner) στο ABC News.
«Έτσι, αναζητούμε αντιαρματικές δυνατότητες, καταστρέφουμε θέσεις παρατήρησης και τους τρομοκράτες όπου τους βρίσκουμε: στην πρώτη γραμμή ή στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΟΗΕ: Ανησυχούμε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές
Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ravina Shamdasani, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την Παρασκευή (27/10), δήλωσε:
«Ανησυχούμε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας ως απάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, οι οποίες ισοδυναμούσαν επίσης με εγκλήματα πολέμου».
«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», πρόσθεσε, επικαλούμενη τη βίαιη μεταφορά, τη συλλογική τιμωρία και τη σύλληψη ομήρων.
Η χρήση εκρηκτικών όπλων από το Ισραήλ με επιπτώσεις ευρείας περιοχής σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές αμάχων και απώλειες αμάχων που, από κάθε άποψη, είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Μια ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται για τους πολίτες μέσα στη Γάζα που «τιμωρούνται συλλογικά». «Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πρέπει να σταματήσουν και ότι όλοι οι άμαχοι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν «άμεσα και άνευ όρων». «Η σύλληψη ομήρων είναι επίσης έγκλημα πολέμου», τόνισε.

Επικεφαλής Unisef: Χάσαμε κάθε επαφή με τη Γάζα
H επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα.

Η Catherine Russell, η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, δήλωσε ότι ανησυχεί «εξαιρετικά» για την ασφάλεια των συναδέλφων της στη Γάζα και για «άλλη μια νύχτα ανείπωτης φρίκης» για τα ένα εκατομμύριο παιδιά στο παλαιστινιακό έδαφος.
Σε ανάρτησή της στα social media έγραψε:
«Έχουμε χάσει την επαφή με τους συναδέλφους μας στη Γάζα. Ανησυχώ εξαιρετικά για την ασφάλειά τους και άλλη μια νύχτα ανείπωτης φρίκης για 1 εκατομμύριο παιδιά στο #Gaza . Όλοι οι ανθρωπιστές και τα παιδιά και οι οικογένειες που υπηρετούν ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται.».


Χαμάς: Αποτρέψαμε χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Beit Hanoun
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, λένε ότι «απέτρεψαν μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Beit Hanoun και στα ανατολικά του Bureij», προσθέτοντας ότι «βίαιες συγκρούσεις» λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν (Hamdan), δήλωσε ότι το Ισραήλ προσπαθούσε «να δημιουργήσει μια εικόνα νίκης».

«Η διακοπή των επικοινωνιών από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων της [ισραηλινής] κατοχής χωρίς καμία επίβλεψη ή ευθύνη», πρόσθεσε ο Χαμντάν.

Η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα: Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής
«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ότι o OHE δεν έχει πλέον ούτε μια ουγγιά νομιμότητας ή συνάφειας» ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν (Gilad Erdan) ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.
Η ανάρτηση του
«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ότι o OHE δεν έχει πλέον ούτε μια ουγγιά νομιμότητας ή συνάφειας.
Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα που δεν κατονομάζει καν τη Χαμάς – ούτε μία φορά!
Σαν να ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος από μόνος του!
Ακόμη και όταν συζητούσαν τους ομήρους μας, οι συντάκτες δεν μπόρεσαν καν να ονομάσουν τους τρομοκράτες της Χαμάς υπεύθυνους για αυτό το κραυγαλέο έγκλημα πολέμου.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται.
Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για να εξαλείψει τις δυνατότητες της Χαμάς και να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους

Share.

Comments are closed.