Reuters: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βόρεια Γάζα την ώρα που ο Πούτιν προειδοποιεί ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί

0

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας καθώς προετοιμαζόταν για μια χερσαία εισβολή που λέει ότι στοχεύει στην εξόντωση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς, καθώς η Ρωσία προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή.
Στην πολιορκημένη Γάζα οι ανθρωπιστικές προμήθειες ήταν εξαιρετικά χαμηλές, καθώς η διεθνής κοινότητα απέτυχε να συμφωνήσει σε μια καταπαυση πυρός για την παράδοση βοήθειας και γι’ αυτό το λόγο οι κάτοικοι έθαψαν τους νεκρούς σε μαζικούς τάφους καθώς ο αριθμός των αμάχων αυξανόταν.
Σε μια ένδειξη ότι το Ισραήλ διευρύνει τις επιθέσεις στη Γάζα που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, ο στρατός δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους στον θύλακα που κυβερνάται από τη Χαμάς την Πέμπτη πριν αποσυρθούν, σε αυτό που το ραδιόφωνο του στρατού περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη εισβολή του τρέχοντος πολέμου.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του πέρα από τον πόλεμο, δήλωσε την Τετάρτη ότι το μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνει το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος δίπλα-δίπλα.
«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι ένας λόγος για τον οποίο η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας δεκάδες ομήρους, ήταν για να αποτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή και είπε ότι είναι λάθος αθώες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι στη Γάζα να τιμωρούνται για εγκλήματα άλλων ανθρώπων.
«Το καθήκον μας σήμερα, το κύριο καθήκον μας, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με Ρώσους θρησκευτικούς ηγέτες διαφορετικών θρησκειών, σύμφωνα ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Διαφορετικά, η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι γεμάτη με σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής».
Αντανακλώντας τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να εξαπλωθεί, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα έως ότου τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ μπορέσουν να τοποθετηθούν στην περιοχή, ήδη από αυτή την εβδομάδα, για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων.
Ερωτηθέντες σχετικά με την έκθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στο Ισραήλ ότι το Ιράν και οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ισλαμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση επιτιθέμενοι στα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για τους συμμάχους του Ιράν, είπαν.
Ο πόλεμος της Γάζας έχει ήδη προκαλέσει συγκρούσεις πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές του συριακού στρατού την Τετάρτη ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία, σύμμαχο του Ιράν. Το Ισραήλ έχει επίσης στοχεύσει το αεροδρόμιο του Χαλεπίου της Συρίας και την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Το Ιράν, ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ, επιδιώκει περιφερειακή υπεροχή εδώ και δεκαετίες και υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη Συρία, τον Λίβανο και αλλού, καθώς και τη Χαμάς. Έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Οι προτάσεις βοήθειας αποτυγχάνουν στις ψηφοφορίες του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ
Στα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνέταξαν οι ΗΠΑ ζητώντας παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων στους Παλαιστίνιους πολίτες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ψήφισαν επίσης όχι, ενώ 10 μέλη ψήφισαν υπέρ και δύο απείχαν.

Η Ρωσία έκανε μια αντίπαλη πρόταση που υποστήριζε μια ευρύτερη κατάπαυση του πυρός, αλλά απέτυχε να κερδίσει τον ελάχιστο αριθμό ψήφων. Το Ισραήλ έχει αντισταθεί και στα δύο, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς θα επωφεληθεί μόνο και θα δημιουργήσει νέες απειλές για τους αμάχους της Γάζας.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι θάβουν τους άγνωστους νεκρούς σε μαζικούς τάφους, με έναν αριθμό αντί για όνομα, λένε οι κάτοικοι. Ορισμένες οικογένειες χρησιμοποιούν βραχιόλια με την ελπίδα να βρουν τους αγαπημένους τους σε περίπτωση που σκοτωθούν.
Ισραηλινά πλήγματα αντιποίνων έχουν σκοτώσει πάνω από 6.500 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς των θυμάτων και των δύο πλευρών.

Προετοιμασίες εισβολής
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε τηλεοπτική δήλωση ότι το Ισραήλ «προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή. Δεν θα επεκταθώ στο πότε, πώς ή πόσες».
Ισραηλινά άρματα μάχης και στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας εντολές. Το Ισραήλ έχει καλέσει 360.000 εφέδρους.
Η διεθνής πίεση αυξάνεται για να καθυστερήσει οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, κυρίως λόγω των ομήρων. Περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 220 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Πολλοί πιστεύεται ότι είχαν διπλή ισραηλινή υπηκοότητα.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο των δημοσιογράφων Nidal AlMughrabi και Henriette Chacar του πρακτορείουReuters, με τίτλο «Israel bombards Gaza as Putin warns conflict could spread beyond Middle East», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.