Al Jazeera: Τι γνωρίζουμε για τους ισραηλινούς αιχμαλώτους που έχει συλλάβει η Χαμάς και την απελευθέρωσή τους;

0

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η Χαμάς δήλωσε ότι οι επιθέσεις, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, είχαν στόχο να τερματίσουν τις «ισραηλινές παραβιάσεις» στο συγκρότημα του τεμένους Al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Από τότε, το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα με ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας περίπου 5.800 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2.360 παιδιών, και προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση.
Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τους αιχμαλώτους και πόσοι από αυτούς έχουν απελευθερωθεί; Ποιες είναι οι πιθανότητες για την απελευθέρωση των άλλων; Τι γνωρίζουμε για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ;

Ποιοι είναι αυτοί που κρατούνται αιχμάλωτοι;
Ο τελευταίος αριθμός που έδωσε ο στρατός του Ισραήλ τη Δευτέρα ήταν ότι 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού προσωπικού, κρατούνται αιχμάλωτοι στον πολιορκημένο θύλακα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι περισσότεροι από 20 αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
«Οι δολοφονημένοι και οι αγνοούμενοι προέρχονται από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (Rishi Sunak) στους βουλευτές αυτό το μήνα.
Δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τους αιχμαλώτους, αλλά αξιωματούχοι από διάφορες χώρες έχουν παράσχει κάποιες πληροφορίες.
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν κατονομάσει δημοσίως τους αιχμαλώτους μέχρι στιγμής, αλλά ένας σημαντικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι αξιωματικοί του στρατού. Μερικοί πιστεύεται ότι είναι παιδιά και ηλικιωμένοι.
Τουλάχιστον 10 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Δύο Αμερικανοί υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ.
Η Ταϊλάνδη πιστεύει ότι έχει 17 υπηκόους μεταξύ των αιχμαλώτων και τουλάχιστον οκτώ είναι Γερμανοί.
Επτά Βρετανοί υπήκοοι και επτά Γάλλοι πολίτες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι και ορισμένοι πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι. Η Αργεντινή και η Ολλανδία έχουν επίσης δηλώσει ότι έχουν πολίτες που κρατούνται στη Γάζα.

Ποιοι αφέθηκαν ελεύθερος;
Τέσσερα άτομα
που κρατούνταν στη Γάζα έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τη Χαμάς, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ότι και άλλοι μπορεί επίσης να απελευθερωθούν.

Την Παρασκευή, μια μητέρα και μια κόρη από το Σικάγο που έχουν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα αφέθηκαν ελεύθερες.
Η Natalie Raanan, 17 ετών, και η μητέρα της, Judith, 59 ετών, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Συναντήθηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο και μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο Ισραήλ για να επανενωθούν με την οικογένειά τους.


Η διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου οδήγησε στην απελευθέρωση δύο ηλικιωμένων ισραηλινών γυναικών αργά τη Δευτέρα. Ο Yokheved Lifshitz και η Nurit Yitzhak, επίσης γνωστή ως Nurit Cooper, αφέθηκαν ελεύθεροι για «ανθρωπιστικούς» λόγους, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Η 85χρονη Lifshitz δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της απαγωγής, αλλά της συμπεριφέρθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας. Οι σύζυγοι και των δύο γυναικών παραμένουν αιχμάλωτοι.
Η Χαμάς έχει ισχυριστεί ότι αντιμετωπίζει τους αιχμαλώτους ως «φιλοξενούμενους».

Δείτε βίντεο του Al Jazeera με την απελευθέρωση των δυο ηλικιωμένων γυναικών από την Χαμάς, μετά από διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ

Θα απελευθερωθούν άλλοι;
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θέλει να απελευθερώσει ορισμένους από τους αιχμαλώτους χωρίς όρους, αλλά το Ισραήλ απέρριψε την προσφορά. Το Τελ Αβίβ αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χαμάς μπορεί να είναι στα πρόθυρα της απελευθέρωσης περισσότερων από 50 αιχμαλώτων, καθώς διεξάγονται προχωρημένες συνομιλίες με το Ισραήλ, το οποίο είχε δηλώσει καθώς ενέτεινε την εκστρατεία βομβαρδισμών του ότι δεν θα μιλήσει με την «τρομοκρατική» οργάνωση.
Αναφορές έχουν δείξει ότι η Χαμάς έχει απαιτήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει να φτάνουν καύσιμα στη Γάζα, ένα αίτημα που έγινε επίσης από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα για χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιους.
Το Al Jazeera, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αλήθεια των ισραηλινών αναφορών των μέσων ενημέρωσης.
Εκτός από το Κατάρ και την Αίγυπτο, η Τουρκία μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μεσολαβητής, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της, Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια.
Εκτός από το να μιλούν με τις κυβερνήσεις τους, οι οικογένειες έχουν βγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκλιπαρήσουν για βοήθεια. Υπήρξαν επίσης συγκεντρώσεις σε αρκετές χώρες κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια μικρή ομάδα ειδικών επιχειρήσεων για να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό, αλλά οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης θα ήταν επικίνδυνη.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν ιστορικό αιχμαλώτων και το Ισραήλ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων σε 10.000 μετά τις επιθέσεις της Χαμάς αυτό το μήνα.
Η πιο γνωστή περίπτωση ανταλλαγής κρατουμένων έλαβε χώρα το 2011, όταν ο Ισραηλινός στρατιώτης Gilad Shalit, ο οποίος είχε συλληφθεί πέντε χρόνια νωρίτερα, ανταλλάχθηκε με 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Τι γίνεται με την χερσαία επίθεση;
Το Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη ότι ένα σχέδιο για μια χερσαία επίθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και ο στρατός του είναι έτοιμος να το ξεκινήσει παρά τις ιρανικές προειδοποιήσεις ότι αυτό θα κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ωστόσο, αναφορές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ζήτησε από το Ισραήλ να αναβάλει την επίθεση μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «υψηλότερη προτεραιότητα» αυτή τη στιγμή.
Εν τω μεταξύ, οι New York Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή και δεν μπορεί να ελπίζει σε απτά αποτελέσματα.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios ανέφερε την Τρίτη ότι δύο ανώνυμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να καθυστερήσουν την χερσαία επίθεση για λίγες ημέρες για να επιτρέψουν περισσότερες συνομιλίες για τους αιχμαλώτους.
Οι ειδικοί έχουν πει ότι μια χερσαία επίθεση θα δημιουργήσει  υψηλό κίνδυνο για τους αιχμαλώτους, επειδή δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πού κρατούνται και καθώς πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι κρατούνται σε ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα.
Μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας έχει ισοπεδωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ένας χερσαίος πόλεμος αναμένεται να είναι δύσκολος και ανελέητος.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφουMaziar Motamedi από το πρωτότυπο, όπως αυτή δημοσιεύεται στο αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera με τίτλο « What do we know about Israeli captives taken by Hamas and their release?» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.