Reuters: Το Ισραήλ χτυπά τη Γάζα καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν σημαντικό κίνδυνο επιθέσεων στα συμφέροντα της Μέσης Ανατολής

0

O φόβος ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν την Κυριακή με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για σημαντικό κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς o σύμμαχος του το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Γάζα και οι συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο εντάθηκαν.
Το
υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι 266 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 117 παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στον θύλακα, τον οποίο το Ισραήλ πολιόρκησε μετά τη θανατηφόρα μαζική επίθεση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη γειτονική Συρία, όπου ο κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, έχει στρατιωτική παρουσία, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου νωρίς την Κυριακή, θέτοντας και τα δύο εκτός λειτουργίας και σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους, ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζοντας τη Χαμάς στην πιο θανατηφόρα κλιμάκωση της βίας στα σύνορα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.
Καθώς η βία γύρω από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορά του αυξάνεται, το Ισραήλ την Κυριακή εκκένωσε 14 κοινότητες κοντά στον Λίβανο και τη Συρία στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει «ένα ενιαίο μέτωπο» για να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και να επιτρέψει την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια που μόλις άρχισε να εισέρχεται.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την αμυντική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τις «πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις».
Ο Όστιν είπε στο πρόγραμμα “This Week” του ABC την Κυριακή: «Ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε… είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων στα στρατεύματά μας και στο λαό μας σε όλη την περιοχή.
Εάν κάποια ομάδα ή οποιαδήποτε χώρα θέλει να διευρύνει αυτή τη σύγκρουση και να εκμεταλλευτεί αυτή την πολύ ατυχή κατάσταση… η συμβουλή μας είναι: μην το κάνετε
», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν σχετικά με τη σύγκρουση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Πάπα Φραγκίσκο, συμφωνώντας «την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση στην περιοχή και να εργαστούμε για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Νετανιάχου είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα επισκεφθούν το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.
Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει σημαντική ποσότητα ναυτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, πλοίων υποστήριξης και περίπου 2.000 πεζοναυτών, για να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων από δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν στο Reuters ότι η στρατηγική του Ιράν ήταν οι συμμαχοί μτους στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ, να επιδιώξουν περιορισμένα πλήγματα σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους, αλλά να αποφύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση που θα έφερνε στην Τεχεράνη, μια πράξη αιχμής για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Παλαιστίνιος με το νεκρό παιδί του αγκαλιά

Ισραηλινή αστραπή στη Γάζα εναντίον της Χαμάς
Το Ισραήλ εξαπέλυσε εναέρια επίθεση στη Γάζα στα νοτιοδυτικά της, αφού οι μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν 212 ομήρους πίσω στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ ως αντίποινα είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 4.741 και τραυμάτισαν 15.898, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους του πυκνοκατοικημένου θύλακα εκτοπίστηκαν.
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα περιφραγμένα σύνορα γύρω από τη Γάζα για μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, μετά από αρκετούς ατελέσφορους πολέμους που χρονολογούνται από την κατάληψη της εξουσίας του εκεί το 2007, μετά τον τερματισμό της 38χρονης κατοχής του Ισραήλ.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε περισσότερες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ την Κυριακή. Δεν υπήρξαν άμεσες πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.
Με το Ισραήλ να συνεχίζει τους καθημερινούς βομβαρδισμούς, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι έλαβαν εκ νέου ισραηλινές στρατιωτικές προειδοποιήσεις να μετακινηθούν από το βορρά της Γάζας προς το νότο για να αποφύγουν το πιο θανατηφόρο θέατρο του πολέμου.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς από αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες βρίσκονταν στα νότια της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μόνο μαχητές και ότι συχνά χρησιμοποιούν κτίρια κατοικιών ως κάλυψη.
Η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που επετράπη στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος έφτασε στη νότια Γάζα από την Αίγυπτο το Σάββατο μετά από μέρες διαπραγματεύσεων. Ο ΟΗΕ είπε ότι η αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών έφερε σωτήρια ιατρικές προμήθειες και κάποια τρόφιμα.
Μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών βοήθειας εισήλθε στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα την Κυριακή καθ’ οδόν προς τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές, λίγο πριν οι μάρτυρες αναφέρουν έκρηξη και σειρήνες ασθενοφόρου στα σύνορα.
Αμέσως μετά, ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι ένα από τα τανκς του χτύπησε κατά λάθος μια αιγυπτιακή θέση κοντά στα σύνορα. Αρκετοί Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.
Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι ο όγκος της βοήθειας που εισήλθε μέχρι στιγμής ήταν μόλις 4% του ημερήσιου μέσου όρου πριν από τις εχθροπραξίες και ένα κλάσμα αυτού που χρειαζόταν με εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο των δημοσιογράφων Nidal AlMughrabi και Dan Williams του πρακτορείου Reuters, με τίτλο «Israel fighting with Gaza, Lebanon intensifies; US bolsters Middle East weaponry», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.