CNN: Μεταξύ 100 και 300 οι νεκροί από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

0

Οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι πιθανόν να σκοτώθηκαν μεταξύ 100 και 300 άνθρωποι στην έκρηξη στο Νοσοκομείο Al-Ahli Baptist στη Γάζα και ότι υπήρξε «μόνο ελαφριά δομική ζημιά στο νοσοκομείο», σύμφωνα με μια ανεπιβεβαίωτη έκθεη πληροφοριών που είδε το CNN. Αυτό προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες στην αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη , σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το χτύπημα.
Η μη διαβαθμισμένη αξιολόγηση που εστάλη στο Καπιτώλιο από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες στην αρχική εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το χτύπημα στο νοσοκομείο.
«Το Ισραήλ μάλλον δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας: Κρίνουμε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για μια έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες πολίτες χθες [17 Οκτωβρίου] στο νοσοκομείο Al Ahli στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η αξιολόγηση. «Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε διαθέσιμες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών, πυραυλικής δραστηριότητας και βίντεο και εικόνων ανοιχτού κώδικα του συμβάντος».
Η υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν επίσης τον αριθμό των θανάτων από το νοσοκομείο στο «μεταξύ των 100 και 300», ενώ αρχικά η Χαμάς μιλούσε για περισσότερους από 500.
Η έκθεση αναφέρει ότι «παρατήρησε μόνο ελαφριές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθεί καμία ζημιά στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου και χωρίς κρατήρες πρόσκρουσης.
«Βλέπουμε μόνο ελαφριές ζημιές στις στέγες δύο κτιρίων κοντά στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, αλλά και οι δύο κατασκευές παρέμειναν ανέπαφες», αναφέρει η έκθεση.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το χτύπημα εν μέσω κατηγοριών ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την έκρηξη.
«Θα μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με τους φίλους και τους εταίρους μας στην περιοχή που έχουμε μοιραστεί όσο περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες μπορούμε δημόσια», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jon Finer στο «CNN This Morning» την Πέμπτη.
Η εκθεση αναφέρει ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι «ορισμένοι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησαν ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από εσφαλμένη εκτόξευση ρουκετών ή πυραύλων που πραγματοποιήθηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ» και ότι οι μαχητές εξακολουθούσαν να ερευνούν.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε εάν η έκρηξη προήλθε από αποτυχημένο πύραυλο PIJ», αναφέρει η έκθεση.
«Ακόμα αξιολογούμε τους πιθανούς αριθμούς θυμάτων και η αξιολόγησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αντανακλά μια εκπληκτική απώλεια ζωών», αναφέρει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους θανάτους όλων των αμάχων και εργάζονται εντατικά για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Jeremy Herb  ου αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN με τίτλο «Between 100 and 300 believed killed in Gaza hospital blast, according to preliminary US intelligence assessment», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.