ΣΥΡΙΖΑ- Βαρύ κλίμα στην ΠΓ και καυγάς Πολάκη – Ξανθού – «Με σένα χάσαμε δέκα μονάδες»

0

Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε διαδικτυακά ως απών στις ΗΠΑ, όπου έχει πάει για να παντρευτεί τον καλό του κ. Τάιλεερ και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό του συνεδρίου για τις 23-25 Φεβρουαρίου και φυσικά δεν έλειψαν και οι καυγάδες.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, καυγάς, ο οποίος για τους γνωρλιζοντες δεν ήταν ανέλπιστος- ξέσπασε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Παύλου Πολάκη και των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανδρέα Ξανθού και Πάνου Σκουρλέτη.
Στην παρατήρηση του Ανδρέα Ξανθού ότι επί της προηγούμενης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση την εποχή της πανδημίας, ο Παύλος Πολάκης έχει πει και υποστηρίξει ό,τι πιο αντιεπιστημονικό, για ο ζήτημα του εμβολιασμού, ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τον Ανδρέα Ξανθό πως εξαιτίας του «χάσαμε πέντε μονάδες».
«Με σένα χάσαμε δέκα» του ανταπάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρεμβαίνοντας, ενώ συνέχισε την επίθεση και ο Πάνος Σκουρλέτης, αποκαλώντας τον νυν “υπερτομεάρχη” του ΣΥΡΙΖΑ, «τον καλύτερο χορηγό του Μητσοτάκη».
Η Ομπρέλα είχε ήδη αποστείλει κείμενο με το οποίο ασκούσε κριτική εφ’ όλης της ύλης στον Στέφανο Κασσελάκη και κυρίως ζητεί τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Νοέμβριο.  
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αποχώρησής τους ασκώντας κριτική στην ηγεσία για το πώς πορεύτηκε τόσο κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής εκλογής όσο και μετά την ανάδειξη της στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αίσθηση προκαλεί η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα (δε συμμετέχει πλέον στην ΠΓ) για την ευθύνη του που επέτρεψε επιθέσεις στελεχών και συνεργατών Κασσελάκη εναντίον ανθυποψηφίων του, της Έφης Αχτσιόγλου και του Ίδιου εν προκειμένω, χωρίς να παρέμβει.

Π. Σκουρλέτης: Είσαι άκρως διχαστικός
Οξύς ήταν και ο Πάνος Σκουρλέτης (Ομπρέλα), ο οποίος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να του είπε:

  • Η τοποθέτηση σου στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς
  • Η πρόταση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης ΚΕ. δείχνει πως δεν έχει συνειδητοποιθει η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής….
  • Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικος ..έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παρακεντρα.

Ε. Αχτσιόγλου: Κριτική για την ομιλία σε ΣΕΒ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο άξονα την ομιλία του προς τον ΣΕΒ.

Η κριτική της βάσει των ίδιων πληροφοριών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σημείο προς σημείο υπό τη γενική αιτίαση πως αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας και εκφράζει προβληματικές θέσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και της ανισότητες.
Η παρέμβασή Αχτσιόγλου, ωστόσο, αφορούσε άλλους τρεις άξονες:

  1. Αυτοδιοικητικές Εκλογές,
  2. Ενότητα και Δημοκρατική λειτουργία του κόμματος όπου άσκησε κριτική στην ηγεσία και
  3. τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Ομάδα Αχτσιόγλου»: Αρνητικό το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών
Κοινή βάση και αφετηρία είχαν οι παρεμβάσεις των στελεχών που στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου (Τζανακόπουλο, Ηλιόπουλο, Χαρίτση, Ραγκούση ) απέναντι στην ηγεσία.

Εν αρχή, επισημάνθηκε η προγραμματική διαφωνία για την τοποθέτηση του Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την “αφωνίαγια τη Γάζα, την κριτική σε στελέχη (όπως ο Ευ Αποστολάκης) που βγήκαν κεντρικά να στηρίξουν δεξιούς υποψηφίους (αντάρτες της ΝΔ) στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Διατύπωσαν εξάλλου την άποψη πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αρνητικό (παρά τους πανηγυρισμούς της ηγεσίας). Ασφαλώς, όπως έπραξαν και οι Τσακαλώτος- Αχτσιόγλου, στάθηκαν επικριτικά στη δήλωση του Στ Κασσελάκη πως δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια οι “υπονομευτές”.
Για την «Ομάδα Αχτσιόγλου» πάντως, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χρόνος του συνεδρίου, για τον οποίον δεν θέτουν τόσο ανελαστικά περιθώρια, όπως η Ομπρέλα.

Η παρέμβαση Χαρίτση και το θερμό επεισοδίου
Παράλληλα, στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης, αφού άσκησε κριτική στην ηγεσία στο “πνεύμα” της “ομάδας Αχτσιόγλου”, αναφέρθηκε και στα ψευδή δημοσιεύματα που τον έφεραν να λογοφέρει με τον Παύλο Πολάκη κατά τη διάρκεια της ΕΠΕΚΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, τα οποία διαψεύσθηκαν τελικώς και από τα “κεντρικά” του ΣΥΡΙΖΑ.

“Βολές” από Αννέτα Καββαδία (Ομπρέλα)
Βολές εναντίον της ηγεσίας εξαπέλυσε και η Αννέτα Καββαδία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • It takes two to tango (Το ταγκό θέλει δύο), σε ό,τι αφορά την ενότητα. Κι αυτή δεν διαφαλίζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, τρεις ημέρες πριν το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
  • Πού είναι το κάλεσμα του κόμματος για τις σημερινές κινητοποιήσεις για το παλαιστινιακό; Είναι η τρίτη στη σειρά, και δεν υπάρχουμε. Στην πρώτη, στο Σύνταγμα, την περασμένη εβδομάδα, ήμασταν δύο(!) άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα δέκα άτομα μετρημένα. Τι λογική ίσων αποστάσεων είναι αυτή; Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκ διαμέτρου αντίθετες με την ανακοίνωση του ΚΕΑ η οποία γιατί δεν αξιοποιήθηκε, γιατί δεν έτυχε προβολής από τον ΣΥΡΙΖΑ; Άλλαξε η πάγια γραμμή του κόμματος και δεν το ξέρουμε; Ποιος έδωσε το δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια κάποιες (Τζάκρη, χθες στο Κόντρα) και να χαρακτηρίζουν θετική την απόφαση να πάει ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο;
  • Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο της νέας ηγεσίας; Δεν το ξέρουμε, ακούμε μόνο προσωπικές απόψεις. Να πάμε σε Συνέδριο σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ (Νοέμβρης), να προηγηθεί αυτό των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων, να συζητήσουμε για τις θέσεις μας. Γιατί προέχει αυτό, προέχει να κάνουμε αποτίμηση της ήττας και μετά τα περιφερειακά συνέδρια.
  • Να μας εξηγήσει τι σημαίνει “αδιαμεσολάβητα”. Σημαίνει κατάργηση οργάνων; Σημαίνει άσκηση ή χάραξη πολιτικής μέσω social media; Τι σημαίνει η αντικατάσταση προσώπων σε θεσμικές θέσεις (π.χ. εκπρόσωπος Τύπου) ή ο διορισμός άλλων (Βουτυράκου), χωρίς συζήτηση στην ΠΓ. Τι σημαίνει η σιωπή και η ενθάρρυνση – μέσω της σιωπής – όλης της χυδαίας ανθρωποφαγίας στα social media και των κατηγοριών περί “υπονομευτών”;

Οριακά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συνέδριο τον Φεβρουάριο
Μετά λοιπόν την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και την “Ομπρέλα” να ασκεί σκληρή κριτική στην νέα ηγεσία, τελικά πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης για διεξαγωγή του συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου.
Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.

Ποιοι ψήφισαν υπέρ, ποιοι κατά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, κατά της εισήγησης του κ. Κασσελάκη ψήφισαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ανήκουν στην Ομπρέλα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Συγκεκριμένα καταψήφισαν: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος,
Νίκος Φίλης
.

Λευκό ψήφισαν οι: Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκος Μπίστης, Θεανώ Φωτίου, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.
Σημειώνεται πως δεν ψήφισαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας οι οποίοι πάντως ήταν απολύτως αντίθετοι στην εισήγηση της ηγεσίας.

Share.

Comments are closed.