Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα – Όλα όσα  γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

0

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο αραβικό νοσοκομείο της αγγλικανικής εκκλησίας Al-Ahli στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη σε μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε λανθασμένα από την ένοπλη ομάδα Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ). Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ με τη σειρά της αρνήθηκε αυτό τον ισχυρισμό.
Το βέβαιο είναι όι μεχρι αυτή τη στιγμή καινεί δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει του δολοφόνους σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν.
Πάντως αν και μέχρι τώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το κτύπημα, εκτιμάται λοτι οι νεκροι θα αυξηθούν δεδομένου ότι εκατοντάδες άλλα θύματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια.
Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάι Αλκάιλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «σφαγή».

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο Βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας και ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, χτυπήθηκε ενώ ήταν κατακλυσμένο από χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο εν μέσω μιας εκστρατείας βάναυσων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων σε μεγάλο μέρος της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.
Ο βομβαρδισμός έχει προκαλέσει αλυσιδωτές, διπλωματικές αντιδράσεις, με κυριότερη την ακύρωση της συνόδου κορυφής της Ιορδανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε πάντως για το Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Διαδηλώσεις έχουν επίσης ξεσπάσει σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, όπου οι παλαιστινιακές διαμαρτυρίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Ιορδανία ακύρωσε προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα Αμμάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και Άραβες ηγέτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή που όλοι οι παρόντες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να εργαστούν για τον τερματισμό του «πολέμου και των σφαγών εναντίον των Παλαιστινίων».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε επίσης προγραμματιστεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας από το Ισραήλ».
Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε επίσης μια αυστηρή δήλωση, καταδικάζοντας «με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο το ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Γάζα».
Οι δυτικοί ηγέτες δεν κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα χτύπημα εναντίον ενός νοσοκομείου» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να χυθεί άπλετο  φως στα γεγονότα».
Ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του εξέφρασε «βαθύτατα συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν στην έκρηξη νοσοκομείου στη Γάζα».

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ;
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), η οποία επιχειρεί στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγάρι, με ανάρτησή του στο twitter ότι oi ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την PIJ και χτύπησαν το νοσοκομείο.
«Μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ έπληξε το νοσοκομείο Al Ahli στην πόλη της Γάζας: Επισυνάπτεται ένα βίντεο από το σύστημα IAF που κατέγραψε την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο πριν και μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ» αναφέρει στην ανάρτησή το καταχωρώντας κι ένα βίντεο.


Τι ισχυρίζεται ηPIJ;
Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

«Ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη του για τη βάναυση σφαγή που διέπραξε βομβαρδίζοντας το Αραβικό νοσοκομείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στη Γάζα μέσω της συνήθους κατασκευής ψεμάτων του και επιρρίπτοντας ευθύνες στο κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Παλαιστίνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται από τον εχθρό είναι ψευδείς και αβάσιμες», πρόσθετει.

Χαμάς: Πλήρως υπεύθυνο το Ισραήλ για τη σφαγή στο νοσοκομείο
Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είπε ότι «η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής και μια πλημμύρα που θα προστεθεί στην πλημμύρα της Αλ Άκσα» και χαρακτήρισε το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τα αθώα θύματα.

Ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί που παρείχαν απεριόριστη κάλυψη στο Ισραήλ φέρουν την ευθύνη για τη σφαγή του νοσοκομείου στη Γάζα. «Ο εχθρός δεν σέβεται τις αξίες, τους νόμους, τα έθιμα ή τις νομοθεσίες. Ο εχθρός έχει αυταπάτες αν νομίζει ότι αυτές οι σφαγές θα καλύψουν την ηχηρή ήττα του ή θα ωθήσουν το λαό μας να παραδοθεί. Η αντίσταση συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι ο κατακτητής να εγκαταλείψει τη γη μας» αναφέρει.

Για «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» κάνουν λόγο οι τοπικές αρχές
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα», μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Άμυνας, Μαχμούντ Μπασάλ.

Διεθνής καταδίκη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε σύσσωμη την φρικτή επίθεση εναντίον των αμάχων χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου».

Η Αίγυπτος καταδίκασε απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα», αναφέρει.
«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.
Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα» γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Μπάιντεν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το χτύπημα ενός νοσοκομείου.
Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στόχευση αμάχων.
Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα, η οποία προκάλεσε τόσα πολλά παλαιστινιακά θύματα. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους.
Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα
», αναφερόμενος στον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.


Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter) καταδίκασε τη φονική επίθεση.
«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», δήλωσε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες»

Share.

Comments are closed.