Μπορεί η Χεζμπολάχ του Λιβάνου να αντέξει οικονομικά να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ;

0

Το κίνημα Χεζμπολάχ (Hezbollah ) του Λιβάνου προειδοποίησε ότι είναι πλήρως έτοιμο να πολεμήσει εναντίον του Ισραήλ, αφού οι μαχητές του αντάλλασσαν πυρά για μέρες με ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορά τους.
Και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν βομβαρδισμούς και ρουκέτες πέρα από τα σύνορά τους από τότε που η παλαιστινιακή ένοπλη παράταξη Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε περίπου 1.400 ανθρώπους.
Καθώς η βία κλιμακώνεται, οι παρατηρητές φοβούνται ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ κατ’ εντολή των ηγετών της και των Ιρανών υποστηρικτών τους. Αυτό το σενάριο μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στη Χαμάς και τους πολιορκούμενους αμάχους στη Γάζα, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τον Λίβανο και δαπανηρό για το Ισραήλ, ανέφεραν αναλυτές στο Al Jazeera.
Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ.

Έχει πολεμήσει η Χεζμπολάχ το Ισραήλ στο παρελθόν;
Τον Ιούλιο του 2006, η Χεζμπολάχ αιχμαλώτισε δύο ισραηλινούς μαχητές στα σύνορά της, γεγονός που προκάλεσε μαζική στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ. Ο πόλεμος διήρκεσε 34 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 1.100 Λιβανέζων υπηκόων και 165 Ισραηλινών.

Κανείς δεν κέρδισε οριστικά τον πόλεμο, αλλά οι Λιβανέζοι πολίτες ήταν ξεκάθαρα χαμένοι. Το Ισραήλ κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε περίπου 30.000 σπίτια, 109 γέφυρες και 78 ιατρικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για τον Ερυθρό Σταυρό.
Ο Νίκολας Μπλάνφορντ (Nicholas Blanford), ειδικός για τη Χεζμπολάχ στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η ομάδα είχε 3.000 έως 5.000 μαχητικά και πυραύλους μικρού βεληνεκούς για να χτυπήσει το Ισραήλ.
Αλλά τα τελευταία 17 χρόνια, η Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
«Νομίζω ότι η Χεζμπολάχ σήμερα έχει την ικανότητα να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στο Ισραήλ [από τότε που ιδρύθηκε το εβραϊκό κράτος] το 1948», δήλωσε ο Blanford στο Al Jazeera.

Πόσο ισχυρή είναι σήμερα η Χεζμπολάχ;
Ο Μπλάνφορντ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ έχει τουλάχιστον 60.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων εφέδρων πλήρους απασχόλησης. Η ομάδα αύξησε επίσης το απόθεμα πυραύλων της από 14.000 το 2006 σε περίπου 150.000 τώρα, είπε.

Οι περισσότεροι είναι μικρού βεληνεκούς, η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης ιρανικούς κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας που έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων (186 μίλια). Ο Μπλάνφορντ πρόσθεσε ότι η μονάδα «ειδικών δυνάμεων» της Χεζμπολάχ είναι εκπαιδευμένη να διεισδύει στο Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ίσως το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως την κύρια απειλή τους», δήλωσε στο Al Jazeera.
Η Randa Slim (Randa Slim), διευθύντρια του Προγράμματος Συγκρούσεων και Επίλυσης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής (Conflict and Resolutions Program at the Middle East Institute), δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι ο πόλεμος της Συρίας – όπου η Χεζμπολάχ παρενέβη στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – επέτρεψε στην ομάδα να βελτιώσει τις μαχητικές της δυνατότητες.
«Στη Συρία, η οποία ήταν ένας παρατεταμένος πόλεμος, απέκτησαν νέες δεξιότητες όσον αφορά τον αστικό πόλεμο και τις πληροφορίες. Τα συστήματα πληροφοριών τους βελτιώθηκαν πολύ», δήλωσε στο Al Jazeera.

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ;
Ενώ είναι περιορισμένη η δραστηριότητα στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ δεν είναι όμως ασυνήθιστη, η Randa Slim από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για μεγάλη κλιμάκωση σήμερα.

Ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν μπορεί να αποφασίσουν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, αναλόγου επιπέδου σε φρικαλεότητες με αυτές που διαπράχθηκαν στο Νότιο Ισραήλ. Εάν η Χαμάς κινδυνεύει να ηττηθεί, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εμπλακεί, πρόσθεσε.
«Το Ιράν έχει συγκεντρώσει μια χαλαρή συλλογή παικτών για να συνθέσει τον “άξονα αντίστασης” του, ο οποίος είναι τώρα μια συνεκτική μηχανή», δήλωσε η Slim. «Η Χεζμπολάχ έχει μιλήσει για αυτή την ιδέα – αποκαλώντας την ενοποίηση των μετώπων – η οποία είναι σαν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ: μια επίθεση εναντίον ενός είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Δεν νομίζω ότι αυτό συνέβαινε στο παρελθόν».
Παρά τους κινδύνους, ο Μπλάνφορντ πιστεύει ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εξήγησε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμεύει ως σημαντική αποτροπή ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανά σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν.
«[Εάν υπάρξει πόλεμος στον Λίβανο], τότε η Χεζμπολάχ θα πληγεί και το Ιράν θα χάσει ένα βασικό μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Μπλάνφορντ.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολέμου. Είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε ακόμα να ενεργοποιήσει τους συμμάχους του εναντίον του Ισραήλ εάν κρίνει ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον κίνδυνο και έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν από το να στοχεύσουν το Ισραήλ. Το Ισραήλ μπορεί να έχει τα δικά του σχέδια εκμεταλλευόμενο τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και τον στρατό του για να επιτεθεί πρώτα στη Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Μπλάνφορντ.

Μπορεί η Χεζμπολάχ να νικήσει το Ισραήλ;
Η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να «προκαλέσει ένα τρομερό κόστος στο Ισραήλ», αλλά εξακολουθεί να είναι ξεπερασμένη, δήλωσε η Randa Slim.

Πιστεύει ότι η ομάδα αυτή μπορεί να αντέξει μια επίθεση στο Ισραήλ που θα καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, όπως το αεροδρόμιο Ben-Gurion και τα μεγάλα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά στο τέλος, το Ισραήλ μπορεί να μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του Λιβάνου σε ερείπια.
«Στη Συρία, ο πόλεμος ήταν διαφορετικός. Η Χεζμπολάχ πολεμούσε εναντίον διαφόρων πολιτοφυλακών που χρηματοδοτούνται από ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις αλλά τίποτα σε σύγκριση με την ισχυρή μηχανή που είναι ο ισραηλινός στρατός», δηλώνει η Slim.
Σε οποιαδήποτε ευρύτερη σύγκρουση, το Ισραήλ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει αυτό που αποκαλεί «Dahiya Doctrine» – που πήρε το όνομά του από μια γειτονιά και ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό – το οποίο υπαγορεύει τη χρήση δυσανάλογης βίας που στοχεύει πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές.
Ο Άϊμαντ Σαλαμέϊ (Imad Salamey), αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών υποθέσεων στο Λιβανέζικο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιες συγκρούσεις στον Λίβανο, ο οποίος διέρχεται οικονομική και πολιτική κρίση.
Είπε ότι η μετανάστευση κυρίως σιιτών πολιτών του Λιβάνου σε χριστιανικές και σουνιτικές πόλεις στο βορρά μπορεί να προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από άλλους παρατηρητές.
Οι επικριτές και οι αντίπαλοι της Χεζμπολάχ μπορεί επίσης να κατηγορήσουν ρητά την ομάδα – και τους θεωρούμενους υποστηρικτές της – ότι έσυραν την ήδη πολιορκούμενη χώρα σε πόλεμο.
«Αν συμβεί πόλεμος, τότε δεν θα είναι όπως το 2006», δήλωσε ο Salamey στο Al Jazeera. «Θα υπάρξουν μάχες και αντίσταση μεταξύ των κοινοτήτων στο εσωτερικό».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του ερευνητή δημοσιογράφου που καλύπτει ειδήσεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή, Mat Nashed, του αραβικού καναλιού δορυφορικής τηλεόρασης, Al Jazeera, που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ, με τίτλο «Can Lebanon’s Hezbollah afford to go to war with Israel?», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ  
Share.

Comments are closed.