Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με ισραηλινούς και παλαιστίνιους ηγέτες προσπαθώντας να τους πείσει να υπάρξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά του πολέμου στη Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια στρατιωτική χερσαία εκστρατεία εναντίον της Χαμάς.
Ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Νετανιάχου και αναφέροντας τη θέση των ΗΠΑ ότι προσπαθεί «να διασφαλίστει ότι αθώοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη» και «επιβεβαίωσε την υποστήριξή του σε όλες τις προσπάθειες για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος περιγράφοντας την πέμπτη κλήση μεταξύ των δύο ανδρών από τις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται γρήγορα στην τύχη των Παλαιστινίων αμάχων που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη στρατιωτική εκστρατεία του ισραηλινού στρατού (IDF) για την καταστροφή της Χαμάς. Η Αίγυπτος δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να ανοίξει τα σύνορά της και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι πρέπει να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κατάστασή τους γίνεται πιο δύσκολη από την απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τις αποστολές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, καυσίμων και τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, περίπου ο μισόςπληθυσμός της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, με τον IDF να ζητά να πάνε στη νότια Γάζα για να αποφύγουν περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήγησε ότι υπάρχουν 22 νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα που περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα είναι ήδη γεμάτα, μια εκκένωση προς το νότο «θα μπορούσε να ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη».
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο για να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέψει τις προμήθειες στη Γάζα και θα παράσχει στους Παλαιστίνιους ασφαλή διέλευση στη γειτονική Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα.
Η Αίγυπτος αρνείται να τους δεχτεί και οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μόλις φύγουν από τη Γάζα, δεν θα μπορέσουν να ξαναεπιστρέψουν στις εστίες τους.
Ο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είχε καμία σχέση με τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς ή τη Χαμάς».
Σε ένα δείπνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουάσινγκτον που ήταν καλεσμένος ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτοί οι «αθώοι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες».
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, το πρώτο από τις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν «καταδίκασε τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο κ. Αμπάς ενημέρωσε τον αμερικανό Πρόεδρο «για τη δέσμευσή του στην περιοχή και τις προσπάθειές του να φέρει επειγόντως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, ιδιαίτερα στη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσέφερε στον πρόεδρο Αμπάς και στην Παλαιστινιακή Αρχή την πλήρη υποστήριξή του σε αυτές τις σημαντικές και συνεχιζόμενες προσπάθειες», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου για ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα στο και συνομιλεί με τον Μαχμούντ Αμπάς
0
Share.