Διακόπτει η Σαουδική Αραβία τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ στον απόηχο του πολέμου με τη Χαμάς

0

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να διακόπτει τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό είναι ένα σημαντικό διπλωματικό πλήγμα στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ την Κυριακή.
Το Bloomberg και το Reuters την Παρασκευή επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές που δήλωσαν ότι οι Σαουδάραβες δεν τερματίζουν τις συνομιλίες, αλλά τις παγώνουν μέχρι να υποχωρήσει η βία. Το Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες αμάχους, και αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει σύντομα μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ιράν αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια υποχώρηση από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να απομονώσει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς.
Ως γνωστόν η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επένδυσε βαθιά στις συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, βλέποντας μια συμφωνία μεταξύ των χωρών ως σημαντική εξέλιξη για την περιφερειακή αποδοχή του Ισραήλ, ένα πλήγμα στις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν και μια διπλωματική ένα έτος πριν τις προεδρικές εκλογές. Μέρος της πρότασης ήταν μια αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, κάτι που οι Σαουδάραβες επιθυμούν εδώ και χρόνια.
Η μακρά συνομιλία του μπιν Σαλμάν με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι είχε ως στόχο να δείξει ότι «το βασίλειο καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση», ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δήλωση της Σαουδικής Αραβίας. Η λήψη του τηλεφωνήματος από τον Ραΐσι σηματοδοτεί την αναγνώριση από τη Σαουδική Αραβία ενός νόμιμου ιρανικού μεριδίου στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, το οποίο το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν επιβεβαίωσε την αναστολή των συνομιλιών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με μέλη του Τύπου, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να προωθήσουν την ειρήνη χωρίς τη δέσμευση των άλλων μερών.
«Έχουμε κάθε πρόθεση να παραμείνουμε στο καθήκον να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε ένα Ισραήλ πιο ενσωματωμένο στην περιοχή, μια πιο συνεργατική περιοχή και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην υπόσχεση της εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε αυτό», δήλωσε ο Κίρμπι.
«Αλλά προφανώς, αυτά είναι κυρίαρχα έθνη, μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους με ποιο ρυθμό είναι πρόθυμα να κινηθούν, υπό ποιες συνθήκες και σίγουρα τον βαθμό στον οποίο θέλουν να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε. «Αν συνεχίσουν την προσπάθεια, αν εκεί θέλουν κι αυτοί να πάνε, δεν θα βρουν καλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να το επιδιώξουν».

Με πληροφορίες από το Bloomberg, το Reuters και την Jerusalem Post

Share.

Comments are closed.