Νετανιάχου και Γκαντς σχηματίζουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ

0

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, και πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η συμφωνία τους, η οποία δημιουργεί επίσης ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου, επιτεύχθηκε την πέμπτη ημέρα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Ένα «υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου», θα διευθύνει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, στο οποίο θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ. Επιπλέον μέλος του κόμματος του Γκαντζ και πρώην αρχηγός του επιτελείου του του ισραηλινού στρατού (IDF), Γκάντι Άιζενκοτ (Gadi Eisenkot) και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ (Ron Dermer), θα υπηρετήσουν ως παρατηρητές.
Κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου, η κυβέρνηση θα απέχει από τη θέσπιση νομοσχεδίων ή κυβερνητικών αποφάσεων που δεν σχετίζονται με τη σύγκρουση. Οι υψηλόβαθμοι διορισμοί και θέσεις θα παραταθούν αυτόματα για τη διάρκεια της κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid (Γιαΐρ Λαπίντ) ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε δημόσια για μια κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης το βράδυ του Σαββάτου κάτι που έκαναν αποδεκτό οι Νετανιάχου και Γκαντς μένει εκτός κυβέρνησης προς το παρόν, καθώς το αίτημά του να παραγκωνίσει ο Νετανιάχου τους ακροδεξιούς υπουργούς Bezalel Smotrich (Μπεζαλέλ Σμότριτς) και Itamar Ben Gvir (Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ) δεν ικανοποιήθηκε.

Share.

Comments are closed.