Associated Press: Χεζμπολάχ και Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται με τη Χαμάς την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης

0

Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς στους δρόμους του νότιου Ισραήλ την Κυριακή και αντάλλαξαν επιθέσεις με την ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο βορρά, ενώ τα πλήγματα αντιποίνων του Ισραήλ ισοπέδωσαν κτίρια στη Γάζα. Η προοπτική της Χεζμπολάχ να συμμετάσχει στις μάχες μια μέρα μετά από μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα αύξησε τις πιθανότητες μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Μαχητές της Χαμάς, υποστηριζόμενοι από μια ομοβροντία χιλιάδων ρουκετών, έσπασαν τα ισραηλινά οδοφράγματα νωρίς το Σάββατο για να επιτεθούν στις κοντινές ισραηλινές κοινότητες. Πήραν αιχμαλώτους πίσω στον παράκτιο θύλακα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ τα πλήγματα αντιποίνων του Ισραήλ ισοπέδωσαν κτίρια στη Γάζα και ο πρωθυπουργός του δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης, ανέφεραν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 26 στρατιωτών.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα και οι άμαχοι πλήρωσαν ένα συγκλονιστικό κόστος για τη βία και από τις δύο πλευρές. Οι ειδήσεις της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσαν μια ροή αφηγήσεων από συγγενείς αιχμαλώτων ή αγνοούμενων Ισραηλινών, οι οποίοι έκλαιγαν και ικέτευαν για βοήθεια μέσα σε μια ομίχλη αβεβαιότητας γύρω από την τύχη των αγαπημένων τους. Στη Γάζα, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο από την επίθεση των ισραηλινών επιθέσεων, εγκαταλείποντας την περιοχή των συνόρων μετά από προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού και καταφεύγοντας σε σχολεία.
Προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα έφεραν εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα και ημέρες εκτόξευσης ρουκετών σε ισραηλινές πόλεις. Η κατάσταση είναι δυνητικά πιο ασταθής τώρα, με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ να πλήττεται από την παραβίαση της ασφάλειας και τους Παλαιστίνιους σε απόγνωση για μια ατελείωτη κατοχή στη Δυτική Όχθη και τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Η ανάφλεξη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ φαίνεται να παρασύρει στη σύγκρουση και τη Χεζμπολάχ, έναν άγριο εχθρό του Ισραήλ, ο οποίος υποστηρίζεται από το Ιράν και εκτιμάται ότι έχει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες στη διάθεσή του. Η Χεζμπολάχ έπληξε ισραηλινές θέσεις σε μια αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τα Υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας και ο στρατός του Ισραήλ απάντησε με ένοπλες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στόχους της Χεζμπολάχ σε μια αμφισβητούμενη περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας.
Σε μια επίθεση εκπληκτικού εύρους, ένοπλοι της Χαμάς χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να σπάσουν τον συνοριακό φράχτη που περικλείει τη Γάζα και στη συνέχεια διέσχισαν με μοτοσικλέτες, ημιφορτηγά, αλεξίπτωτα πλαγιάς και ταχύπλοα σκάφη στην ακτή. Εισέβαλαν σε 22 τοποθεσίες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς το πρωί του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και άλλων κοινοτήτων σε απόσταση 15 μιλίων (24 χιλιομέτρων) από τα σύνορα της Γάζας, ενώ η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες σε ισραηλινές πόλεις.
«Το Ισραήλ ξυπνά σήμερα το πρωί σε ένα τρομερό πρωινό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν… παιδιά, γιαγιάδες, οικογένειες, σώματα».
Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του πολεμούν τις επιδρομές της Χαμάς σε οκτώ μέρη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο καταστάσεις ομηρίας έχουν «επιλυθεί», αλλά δεν διευκρίνισε αν όλοι οι όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί.
Το Ισραήλ έπληξε 426 στόχους στη Γάζα, ανακοίνωσε ο στρατός του, ισοπεδώνοντας κτίρια κατοικιών σε γιγάντιες εκρήξεις. Αυτό περιελάμβανε μια πολυκατοικία 14 ορόφων που φιλοξενούσε δεκάδες διαμερίσματα, καθώς και γραφεία της Χαμάς στην κεντρική πόλη της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροδότησαν μια προειδοποίηση λίγο πριν.
Μεταξύ των 256 νεκρών στη Γάζα ήταν 20 παιδιά και σχεδόν 1.800 τραυματίες, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.500 τραυματίστηκαν στην επίθεση του Σαββάτου, καθιστώντας την πιο θανατηφόρα στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Οι μαχητές της Χαμάς πήραν έναν άγνωστο αριθμό αμάχων και στρατιωτών αιχμαλώτων στη Γάζα και μια σειρά Ισραηλινών με αγνοούμενους συγγενείς τους βρέθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στο κεντρικό Ισραήλ για να προμηθεύσουν τους ερευνητές με δείγματα DNA και άλλα μέσα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των μελών των οικογενειών τους.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες και οβίδες την Κυριακή σε τρεις ισραηλινές θέσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή και ο στρατός του Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά χρησιμοποιώντας οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές του Λιβάνου.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είναι εχθροί και έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη μια σύγκρουση 34 ημερών το 2006 που άφησε 1.200 νεκρούς στο Λίβανο και 160 στο Ισραήλ. Οι εντάσεις σιγοβράζουν κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ εδώ και μήνες.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός θα χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη για να καταστρέψει τις δυνατότητες της Χαμάς. «Όλα τα μέρη από τα οποία κρύβεται η Χαμάς, από τα οποία επιχειρεί, θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια», πρόσθεσε.
«Φύγετε από εκεί τώρα», είπε στους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι δεν έχουν τρόπο να εγκαταλείψουν το μικροσκοπικό, υπερπλήρες έδαφος της Μεσογείου. Οι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας έχουν υποστεί αποκλεισμό των συνόρων, που επιβλήθηκε σε διαφορετικό βαθμό από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, από τότε που οι μαχητές της Χαμάς κατέλαβαν τον έλεγχο το 2007.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποιήσεις στα αραβικά προς τις κοινότητες κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για περιοχές βαθύτερα μέσα στον μικρό θύλακα.
Πριν από το ξημέρωμα της Κυριακής, μαχητές εκτόξευσαν περισσότερες ρουκέτες από τη Γάζα, πλήττοντας ένα νοσοκομείο στην ισραηλινή παράκτια πόλη Ασκελόν, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του νοσοκομείου Ταλ Μπέργκμαν. Βίντεο που δόθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Barzilai έδειξε μια μεγάλη τρύπα τρυπημένη σε έναν τοίχο και κομμάτια συντριμμιών διάσπαρτα στο έδαφος αυτού που φαινόταν να είναι ένα άδειο δωμάτιο και ένας διάδρομος. Ο στρατός δήλωσε ότι οι ασθενείς είχαν απομακρυνθεί από το Μπαρζιλάι πριν από την επίθεση.
Τα σχολεία έχουν κλίσει σε όλο το Ισραήλ.
Γύρω στις 3 π.μ., ένα μεγάφωνο στην κορυφή ενός τζαμιού στην πόλη της Γάζας σήμανε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους των κοντινών πολυκατοικιών: «Εκκενώστε αμέσως». Λίγα λεπτά αργότερα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μετέτρεψε σε στάχτη ένα κοντινό πενταώροφο κτίριο.
Μετά από μια ισραηλινή επίθεση, ένα μπαράζ ρουκετών της Χαμάς έπληξε τέσσερις πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και ενός κοντινού προαστίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 3.500 ρουκέτες, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο σκιώδης ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στον 16ετή αποκλεισμό της Γάζας και σε μια σειρά πρόσφατων περιστατικών που έχουν φέρει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις σε πυρετώδη επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ έχει επιταχύνει την κατασκευή οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η βία των ισραηλινών εποίκων έχει εκτοπίσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους εκεί και οι εντάσεις έχουν φουντώσει γύρω από το τέμενος Al-Aqsa, έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ.
«Ως εδώ», ανέφερε ο Deif, ο οποίος δεν εμφανίζεται δημόσια, στο ηχογραφημένο μήνυμα. Είπε ότι η επίθεση ήταν μόνο η αρχή αυτού που αποκάλεσε «Επιχείρηση Al-Aqsa Storm» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους από την ανατολική Ιερουσαλήμ έως το βόρειο Ισραήλ να συμμετάσχουν στον αγώνα.
Η εισβολή της Χαμάς κατά το Simchat Torah, μια συνήθως χαρούμενη ημέρα κατά την οποία οι Εβραίοι ολοκληρώνουν τον ετήσιο κύκλο ανάγνωσης του ρόλου της Τορά, αναβίωσε οδυνηρές μνήμες του πολέμου της Μέσης Ανατολής του 1973 σχεδόν 50 χρόνια από την ημέρα, κατά την οποία η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Yom Kippur, την ιερότερη ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου, με στόχο να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.
Οι συγκρίσεις με μια από τις πιο τραυματικές στιγμές στην ιστορία του Ισραήλ όξυναν την κριτική στον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι είχαν κάνει εκστρατεία για πιο επιθετική δράση κατά των απειλών από τη Γάζα. Πολιτικοί σχολιαστές επέκριναν την κυβέρνηση και τον στρατό για την αποτυχία τους να προβλέψουν αυτό που φαινόταν να είναι μια επίθεση της Χαμάς που δεν είχε παρατηρηθεί στο επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς η Χαμάς κατάφερε να αιφνιδιάσει τον στρατό, ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, απάντησε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση».
Η απαγωγή ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών έθεσε επίσης ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για το Ισραήλ, το οποίο έχει ιστορικό να κάνει πολύ μονόπλευρες ανταλλαγές για να φέρει αιχμάλωτους Ισραηλινούς πίσω στην πατρίδα τους. Το Ισραήλ κρατά χιλιάδες Παλαιστίνιους στις φυλακές του. Ο Hecht επιβεβαίωσε ότι ένας «σημαντικός» αριθμός Ισραηλινών απήχθη το Σάββατο.
Φωτογραφίες του Associated Press έδειξαν μια ηλικιωμένη Ισραηλινή γυναίκα να μεταφέρεται στη Γάζα πάνω σε ένα αμαξίδιο του γκολφ από ένοπλους της Χαμάς και μια άλλη γυναίκα στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο μαχητές σε μια μοτοσικλέτα. Δημοσιογράφοι του AP είδαν τέσσερα άτομα να αρπάζονται από το κιμπούτς του Kfar Azza, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών.
Στη Γάζα, ένα μαύρο τζιπ σταμάτησε και, όταν άνοιξε η πίσω πόρτα, μια νεαρή γυναίκα βγήκε έξω, αιμορραγώντας από το κεφάλι και με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη της. Ένας άνδρας κουνώντας ένα όπλο στον αέρα την άρπαξε από τα μαλλιά και την έσπρωξε στο πίσω κάθισμα του οχήματος.
Ένα σημαντικό ερώτημα τώρα ήταν αν το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, μια κίνηση που στο παρελθόν έφερε εντεινόμενες απώλειες. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η Χαμάς «θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα». Αλλά, προειδοποίησε, «Αυτός ο πόλεμος θα πάρει χρόνο. Θα είναι δύσκολο».
Ο στρατός του Ισραήλ φέρνει τέσσερις μεραρχίες στρατιωτών καθώς και άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας, ενώνοντας 31 τάγματα που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Η Χαμάς δήλωσε ότι είχε σχεδιάσει μια δυνητικά μακρά μάχη. «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωτικού πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Saleh al-Arouri, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του λαού μας».
Στη Γάζα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά το σούρουπο, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το Ισραήλ – το οποίο παρέχει σχεδόν όλη την ενέργεια των εδαφών – διακόπηκε. Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και αγαθά στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι μίλησε με τον Νετανιάχου για να πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «στέκονται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, τελεία και παύλα».
Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο ιστορικού διχασμού στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με την πρόταση του Νετανιάχου για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. Οι μαζικές διαμαρτυρίες για το σχέδιο έχουν στείλει εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς διαδηλωτές στους δρόμους και ώθησαν εκατοντάδες εφέδρους του στρατού να αποφύγουν την εθελοντική υπηρεσία – αναταραχή που έχει εγείρει φόβους για την ετοιμότητα του στρατού στο πεδίο της μάχης.

  • Δείτε το άρθρο της ανταποκρίτριας του Associated Press Tia Goldenbergκαι συνεργάτιδας του ιδίου πρακτορείου Wafaa Shurafa με τίτλο «Hezbollah and Israel exchange fire as Israeli soldiers battle Hamas the day after a surprise attack», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.