Η παγκόσμια αντίδραση στην αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ

0

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Ισραήλ εδώ και χρόνια, με πολλούς νεκρούς, ομήρους και μάχες να μαίνονται μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ενόπλους που εισήλθαν σε ισραηλινές πόλεις μετά από ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς κήρυξε πόλεμο καθώς ο στρατός της κινητοποιήθηκε και η αεροπορία ξεκίνησε επιθέσεις στη Γάζα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υπόσχεται σκληρά αντίποινα.
Δείτε τη διεθνή αντίδραση για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, μέχρι τη στιγμή (7/10/2023 7:07 μμ):

  • Βραζιλία

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της βίας και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
«Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδικάζει τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων και χερσαίων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ισραήλ, ξεκινώντας από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, καλώντας τα μέρη να «αποφύγουν την κλιμάκωση της κατάστασης».

  • Βέλγιο

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα τις μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Η βία και ο τρόμος απλώς διαιωνίζουν τον πόνο και εμποδίζουν την πορεία προς τον διάλογο. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επλήγησαν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», έγραψε η υπουργός Εξωτερικών Hadja Lahbib στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

  • Δημοκρατία της Τσεχίας

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια αξιοθρήνητη πράξη τρομοκρατίας εναντίον του κράτους του Ισραήλ και του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο πρόεδρος Πετρ Πάβελ. «Οι επιθέσεις με ρουκέτες και η διείσδυση κομάντος της Χαμάς στο Ισραήλ θα εμποδίσουν κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης για μεγάλο χρονικό διάστημα».

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ… Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε τέτοιες ειδεχθείς επιθέσεις», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς. Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα».

  • Αίγυπτος

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ζήτησε «να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η έκθεση των αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukri είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell για να συζητήσουν τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους.

  • Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ.

«Καταδικάζω έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πλήττουν σήμερα το Ισραήλ. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στο X.

Η γαλλική πρεσβεία στο Ισραήλ χαρακτήρισε το Σάββατο τις επιθέσεις ως «απαράδεκτες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Τρομοκρατημένος από τις εξελίξεις που έρχονται από το νότο της χώρας. Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να καταδικαστούν από όλους. Στεκόμαστε δίπλα-δίπλα στο Ισραήλ και τους Ισραηλινούς», έγραψε η γαλλική πρεσβεία στο X.

  • Γερμανία

«Τρομακτικά νέα φτάνουν σήμερα από #Israel. Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα και την κλιμάκωση της βίας. Η Γερμανία καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις της Χαμάς και στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ», ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε ότι το Βερολίνο «καταδικάζει σθεναρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ».
Η Μπάερμποκ δήλωσε ότι η Χαμάς «συμβάλλει στην εντατικοποίηση της βίας», προσθέτοντας ότι «η βία και οι ρουκέτες που στοχεύουν αθώους ανθρώπους πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

  • Ελλάδα

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση βαρέων επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα για αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

  • Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».
Μετά τα γεγονότα που αφορούσαν μαχητές της Γάζας που εκτόξευσαν ένα μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ, στη δήλωσή πρόσθεσε ότι ήταν μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε όσους επιδιώκουν εξομάλυνση με το Ισραήλ».

  • Ιράν

Ένας σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν υποστηρίζει την επίθεση των Παλαιστινίων, ανέφερε ο ημιεπίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος ISNA.
«Συγχαίρουμε τους Παλαιστίνιους μαχητές», ανέφερε ο σύμβουλος Ραχίμ Σαφάβι. «Θα σταθούμε στο πλευρό των Παλαιστινίων μαχητών μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Ιερουσαλήμ».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι επιθέσεις από τη σύμμαχό του Χαμάς ήταν απόδειξη της αυξημένης εμπιστοσύνης των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή.
«Σε αυτή την επιχείρηση, χρησιμοποιήθηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού και άλλες συνδυασμένες μέθοδοι, οι οποίες δείχνουν την εμπιστοσύνη του παλαιστινιακού λαού στο πρόσωπο των κατακτητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναάνι.
Οι επιθέσεις «απέδειξαν ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι πιο ευάλωτο από ποτέ και ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της παλαιστινιακής νεολαίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Μπαχαντόρι-Τζαχρόμι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

  • Ιταλία

Η Ιταλία δήλωσε ότι υποστηρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» ενάντια στη «βάναυση επίθεση» της Χαμάς.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατία και τη βία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον αθώων πολιτών».

  • Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πόλεμο» και είναι βέβαιος ότι «θα κερδίσει».
«Ο εχθρός μας θα πληρώσει ένα τίμημα το είδος του οποίου δεν γνώρισε ποτέ», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

  • Ιαπωνία

Η Ιαπωνία καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών και τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ιαπωνία καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιά».

  • Κουβέιτ

Το Κουβέιτ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, κατηγορώντας το Ισραήλ για αυτό που αποκάλεσε «κατάφωρες επιθέσεις».
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τις προκλητικές πρακτικές της κατοχής» και την «πολιτική επέκτασης των εποικισμών».

  • ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του εταίρου του ΝΑΤΟ Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος της αμυντικής συμμαχίας.
«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και όλους όσους επλήγησαν. Η τρομοκρατία είναι μια θεμελιώδης απειλή για τις ελεύθερες κοινωνίες και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντίλαν Γουάιτ.

  • Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στον «τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», ανέφερε σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Μιλούσε σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα με ορισμένους κορυφαίους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

  • Πολωνία

«Καταδικάζω έντονα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Αυτή η αβάσιμη επιθετικότητα και οι πράξεις βίας, ιδίως κατά αμάχων, είναι απαράδεκτες. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτά τα τρομερά γεγονότα», έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau στο X.

  • Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι μόνο το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας με τον παλαιστινιακό λαό.
Κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αυτά τα γεγονότα ως δικαιολογία για να ξεκινήσει έναν δυσανάλογο πόλεμο εναντίον των παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.

  • Ρωσία

Η Ρωσία δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις αραβικές χώρες σε σχέση με την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
«Είναι αυτονόητο ότι πάντα καλούμε για αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

  • Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο ζήτησε «άμεση παύση της βίας» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις μεταξύ ορισμένων παλαιστινιακών παρατάξεων και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα».

  • Ισπανία

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε στο X ότι καταδικάζει τις επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ.
«Καταδικάζουμε έντονα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ. Συγκλονισμένοι από αυτή την αδιάκριτη βία. Όλη η αλληλεγγύη μας είναι προς τα θύματα».

  • Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
«Καλούμε για αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Άγκυρα. «Πρέπει να απέχουν από επιθετικές ενέργειες», είπε.

  • Ουκρανία

Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση» στο Ισραήλ και είπε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Ισραήλ. «Η Ουκρανία καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ», ανέφερε το υπουργείο στο X. «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο Ισραήλ στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του».

  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Τα ΗΑΕ ζητούν την άσκηση της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.

  • Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέκρινε επίσης την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε ο Κλέβερλι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Ηνωμένα Έθνη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, δήλωσε: «Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και απευθύνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Tuerk δήλωσε: «Αυτή η επίθεση έχει τρομακτικό αντίκτυπο στους ισραηλινούς πολίτες… Οι άμαχοι δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος επίθεσης».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή.
«Ο Γενικός Γραμματέας [Αντόνιο Γκουτέρες] ανησυχεί βαθιά για τον άμαχο πληθυσμό και προτρέπει για μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι άμαχοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

  • Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ».
«Ο πρόεδρος [Τζο Μπάιντεν] θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραμένουν σε στενή επαφή με τους ισραηλινούς εταίρους», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις απρόκλητες επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ισραηλινές ζωές που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις».
Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού Λόιντ Όστιν δήλωσε: «Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους πολίτες από την αδιάκριτη βία και τρομοκρατία».
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε «εναντίον οποιουδήποτε άλλου μέρους εχθρικού προς το Ισραήλ που επιδιώκει πλεονέκτημα σε αυτή την κατάσταση», προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με τον Νετανιάχου.

Share.

Comments are closed.