Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν φτάσετε στις κάλπες

0

Αύριο, Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε όσους δήμους οι συνδυασμοί δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό από τον πρώτο γύρο, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκλογική μάχη την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Στις δημοτικές εκλογές 2023 για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών σε 332 δήμους συμμετέχουν 1.211 συνδυασμοί. Το 2019 συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές 1.634 συνδυασμοί για 332 δήμους (μείωση υποψήφιων συνδυασμών 25,8% το 2023 έναντι του 2019).
Υπενθυμίζεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο όπου βρίσκονται τα εκλογικά τους δικαιώματα, δεν υπάρχουν δηλαδή τμήματα ετεροδημοτών και αποδήμων, όπως συμβαίνει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ποιοι εκλέγονται;
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγονται οι Αρχές των 332 δήμων και των 13 περιφερειών της χώρας με πενταετή θητεία. Δηλαδή, οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων (ή οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα οι περιφερειάρχες και τα περιφερειακά συμβούλια.

Πώς μπορώ να μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση
https://mpp.ypes.gov.gr/#/, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τους δήμους.

Τι έγγραφα χρειάζομαι;
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Αν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (πχ, μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιος εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης;
Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος/η σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43%
επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σε διαφορετική περίπτωση διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών. Για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σταυροί προτίμησης
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.
Στις περιφερειακές εκλογές ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4 κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Share.

Comments are closed.