Κρίστη Αγαπητού – Χαλάνδρι: Θέλουμε ο δήμος μας να αποκτήσει επιτέλους 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο

0

Η υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου Κρίστη Αγαπητού με συνέντευξή της στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political» και το Μίλτο Σακελλάρη, περιγράφει τις δομικές αλλαγές που επιχειρεί να φέρει στην περιοχή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι τα τελευταία χρόνια και τους στόχους που θέτει η ίδια για τον δήμο.

Κυρία Αγαπητού, τι πρέπει να αλλάξει στην περιοχή σας; Γιατί να σας εμπιστευτούν οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή;
Αυτό που πρέπει καταρχάς να αλλάξει είναι το μοντέλο και η φιλοσοφία της τοπικής διακυβέρνησης. Το Χαλάνδρι χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή, η οποία μπορεί να συνεργάζεται με την κεντρική κυβέρνηση και την περιφέρεια, να διεκδικεί με σοβαρότητα και να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Η λογική του νυν δημάρχου, ότι κάθε καλό που γίνεται οφείλεται σε αυτόν και κάθε πρόβλημα που παραμένει οφείλεται στην κυβέρνηση και την περιφέρεια, είναι τουλάχιστον παρωχημένη.

Χρειαζόμαστε, επίσης, μια δημοτική αρχή που επιδιώκει τη συναίνεση με όλες τις δημοτικές παρατάξεις στα μεγάλα κεντρικά ζητήματα της πόλης, για να αποκτήσει η πόλη μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον της. Ο σημερινός δήμαρχος πιστεύει ότι μόνος αυτός ξέρει τι είναι καλό για την πόλη. Το τρίτο που πρέπει να αλλάξει είναι η πολιτική διαδικασία εντός της πόλης, η επένδυση, δηλαδή, στη δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, σε σχέση με τις μεγάλες αποφάσεις και τον σχεδιασμό που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης.
Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια νέα δημοτική αρχή με σύγχρονο ύφος και προσέγγιση, με σωστές προτεραιότητες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής διακυβέρνησης. Αυτό το ξεκάθαρο σχέδιο έχουμε καταθέσει στους συμπολίτες μας, ζητώντας τη θετική τους ψήφο.

Τι δεν έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
Το Χαλάνδρι παραμένει μια πόλη χωρίς πεζοδρόμια. Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό πρόβλημα γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα. Η εικόνα σε όλους τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, με τα συνθήματα, την αφισορύπανση και τα αντιαισθητικά γκράφιτι εξακολουθεί να μας προσβάλλει. Κανείς δεν νοιάζεται να καθαρίσει και να προστατέψει τον δημόσιο χώρο.

Μας ενοχλεί ιδιαίτερα η έλλειψη συντονισμού: οι ασφαλτοστρώσεις που μόλις τώρα ξεκίνησαν, μετά από εννέα χρόνια, περιμένουν το επόμενο σκάψιμο από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, που θα αποφασίσουν να περάσουν το δίκτυό τους. Τα πάντα στηρίζονται στη γνωστή, αποτυχημένη συνταγή του «βλέποντας και κάνοντας». Ο Δήμος Χαλανδρίου δεν έχει φροντίσει ώστε να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη, για να γίνεται το κάθε έργο με τη σωστή σειρά, να διαθέτει τις σωστές προδιαγραφές, να υπηρετεί τις κατάλληλες προτεραιότητες και να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι;
Θέλουμε ο δήμος μας να αποκτήσει επιτέλους πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, πλήρως κοστολογημένο, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, με χρονοδιάγραμμα έργων, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Όλες οι λύσεις που προτείνουμε έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλους δήμους της Ελλάδας και της Αττικής. Οργανωμένοι υπόγειοι χώροι στάθμευσης υπάρχουν ήδη στην Κηφισιά και στο Μαρούσι. Γιατί όχι και στο Χαλάνδρι; Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με αντίτιμο για τους επισκέπτες έχει ήδη ο Δήμος Αθηναίων. Γιατί όχι και εμείς; Ο Δήμος Αθηναίων έχει, επίσης, ανακατασκευάσει πεζοδρόμια με βιοκλιματικά υλικά, έχει υλοποιήσει έργα προσβασιμότητας για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα. Γιατί όχι και εμείς; Αντίστοιχα, έχουν εφαρμοστεί αλλού με επιτυχία ολοκληρωμένα προγράμματα έξυπνης και ψηφιακής πόλης και «πράσινης» μετάβασης, νέες πολιτικές για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, ολοκληρωμένα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, κ.ο.κ. Οι προτάσεις μας είναι εφαρμόσιμες και μάλιστα άμεσα. Γιατί όλα είναι θέμα γνώσης, διοικητικής επάρκειας και απόφασης για δουλειά.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικοί δήμοι είναι και το θέμα της ασφάλειας. Μπορεί την ευθύνη να την έχει το κράτος, αλλά και οι δήμοι παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για αυτό. Εσείς τι σχεδιάζετε;
Σε αντίθεση με τη λογική του νυν δημάρχου, που υποστηρίζει ότι η ευθύνη ανήκει μόνο στο κράτος και εγώ δεν κάνω τίποτα, εμείς λέμε κάτι διαφορετικό: όποιο πρόβλημα απασχολεί τον δημότη, μας νοιάζει και μας αφορά. Και είναι και δική μας ευθύνη να κάνουμε κάτι για την επίλυσή του.

Για αυτό προχωράμε στην επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, αναβαθμίζουμε τον φωτισμό σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης, δρομολογούμε την άμεση εγκατάσταση σύγχρονων μέσων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στους πνεύμονες πρασίνου. Επίσης, θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την προειδοποίηση, ενημέρωση και καθοδήγηση πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης και την προστασία των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων.

Share.

Comments are closed.