Ο Ανδρουλάκης βάζει στόχο τη δεύτερη θέση και την “προοδευτική κυβέρνηση”, λόγω του φαινομένου Κασσελάκη

0

«Δεν θα πω το παραμικρό για τις εκλογές. Αν θέλετε να τα πούμε μετά την Κυριακή. Έχω προσωπική εμπειρία τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων ακόμα και με παρακρατικούς μηχανισμούς. Μιλώ για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων μου από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρέπει να παρακολουθούμε με ένα προσεκτικό τρόπο» είπε μεταξύ των άλλων, χθες, στη Συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και σε αυτό συνοψίζεται η αντίληψη που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που κορυφώνονται την Κυριακή με τον β’ γύρο των εκλογών για νέο/νέα πρόεδρο.

Αν και επισήμως η γραμμή είναι αυτή, φυσικά στο ΠΑΣΟΚ  δεν παραλείπουν να αφήσουν και αιχμές, το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης χθες, για τους πανηγυρισμούς της Κουμουνδούρου σχετικά με τη συμμετοχή των 147.000. Ο Πρόεδρος υπενθύμισε χθες στο Ζάππειο, χωρίς καμία διάθεση περιφρόνησης, όπως είπε: «Το ΠΑΣΟΚ με κορονοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% είναι συμμετοχή 280 χιλιάδων ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Αν συγκρίνουμε ποσοστά και συμμετοχή, η διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα στην κοινωνία. Την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα των συμμετεχόντων ήταν οι ψήφοι που έλαβα για να εκλεγώ πρόεδρος τη δεύτερη Κυριακή».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν μέλη και φίλοι, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή προϋποθέτει την εγγραφή στο κόμμα ως μέλους και μόνο.

Πάντως, πέρα από το επίσημο σιωπητήριο μέχρι την Κυριακή, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο Κασσελάκη.
Άλλοι κάνουν λόγο για κατάσταση ενδεικτική του τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε κάποιος να εμφανιστεί ξαφνικά και σε τρεις εβδομάδες να διεκδικεί την προεδρία.

Άλλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν θα αποτελέσει απειλή για το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω παρόμοιου προφίλ, με πιθανές απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που σαφώς σκέφτονται αλλά δεν το λένε επισήμως στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι προφανώς και θα προτιμούσαν έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα κινηθεί αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα, π.χ. με πρόεδρο την Έφη Αχτσιόγλου ή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερο χώρο στο Κέντρο για το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ο πραγματικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η δεύτερη θέση, ωστόσο ούτε αυτό τίθεται επίσημα και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών αλλά προτιμούν να κρατούν τον πήχη χαμηλά. Ωστόσο πολλά μπορεί να αλλάξουν σε τούτο το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, αν για παράδειγμα, από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια νέα ηγεσία που θα βάλει με το καλημέρα τον πήχη πολύ ψηλά, π.χ. με σύνθημα «Εμπρός να διώξουμε τον Μητσοτάκη», ώστε να πιέσει τα κόμματα του όμορου πολιτικού χώρου να πάρουν πιο ηχηρή θέση.

Γι’ αυτό πριν τον τελικό στόχο, στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν τα δύο ενδιάμεσα στάδια: τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο και θα το δείτε. Και τις ευρωεκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ενισχυμένο», όπως τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος είναι ένας: Στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό πρόγραμμα που θα εκπονήσουμε, να γίνει κυβερνητικό σχέδιο της χώρας. Να φύγει η Νέα Δημοκρατία και να έρθει μία κυβέρνηση προοδευτική, ισχυρή, με νέα πρόσωπα, με πολιτική αυτονομία, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι τις ολιγαρχίες».

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρότι ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει  ευθέως αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος και παρέπεμψε για διάλογο μόνο μέσα στη Βουλή και πάνω σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ σημείωσε ότι τελικός κριτής θα είναι ο λαός στις επόμενες εκλογές.

Share.

Comments are closed.