Γερμανία: Δεύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο η ακροδεξιά – Απογοητευμένοι οι Γερμανοί με την οικονομία της χώρας

0

Νέο δημοσκοπικό ρεκόρ σημειώνει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην τελευταία έρευνα κοινής γνώμης, με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) να διατηρούν το προβάδισμα, αφήνοντας πίσω της τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινους, FDP).
Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο – Politbarometer», για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έχουμε:

  • Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας / Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας –  CDU/CSU παραμένει πρώτο κόμμα, με ποσοστό 26%
  • Η Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD ενισχύεται κατά μία μονάδα και φθάνει στο 21%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για το κόμμα από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση
  • Το Σοσιαλδημοκρατικό ΚόμμαSPD με 17% (-1) κατατάσσεται τρίτο
  • Οι ΠράσινοιGrünen με 16% (+1) στην τέταρτη θέση
  • Οι Φιλελεύθεροι – FDP με 6% (-1) στην Πέμπτη θέση και
  • Η Αριστεράdie Linke με 5% στην έκτη θέση.

Η απογοήτευση των Γερμανών είναι σαφής στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Το 60% δηλώνει ότι είναι καθοδική, το 33% σταθερή και μόλις το 5% πιστεύει ότι είναι ανοδική.
Σε ότι αφορά το συνολικό έργο της κυβέρνησης κρίνεται από το 55% ως «κακό» και από το 39% ως «καλό».
Δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους (Boris Pistorius), ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz).
Η γερμανική κοινή γνώμη φαίνεται πάντως διχασμένη όταν ερωτάται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 56% θεωρεί ότι δεν θα τελειώσει δια της διπλωματικής οδού, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη. Επιπλέον, το 41% πιστεύει ότι προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος θα πρέπει η Δύση να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία και το 43% απαντά στο ερώτημα αρνητικά.

  • Δείτε αναλυτικά το Βαρόμετρο της ZDF με τίτλο «ZDF-Politbarometer: AfD deutlich zweitstärkste Partei», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.