Μαρόκο: 820 νεκροί και 672 τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,9 Ρίχτερ – Σοκάρουν τα βίντεο από τις καταστροφές

0

Ένας σπάνιος, ισχυρός σεισμός έπληξε το Μαρόκο αργά το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας κτίρια από χωριά στα βουνά του Άτλαντα μέχρι την ιστορική πόλη του Μαρακές.
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έμειναν έξω στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανακοίνωσε νωρίς το Σάββατο ότι 820 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες κοντά στον σεισμό. Επιπλέον, 672 τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το υπουργείο έγραψε ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν εκτός πόλεων και κωμοπόλεων.


Το δίκτυο Al Arabiya αναφέρει πως υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το επίκεντρο εντοπίστηκε 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.


Οι Μαροκινοί δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και σκόνη, καθώς και τμήματα των διάσημων κόκκινων τειχών που περιβάλλουν την παλιά πόλη στο Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, να έχουν υποστεί ζημιές.


Τουρίστες και άλλοι δημοσίευσαν βίντεο με ανθρώπους να ουρλιάζουν και να εκκενώνουν εστιατόρια στην πόλη από τα οποία ακουγόταν η μουσική.
Ο επικεφαλής μιας πόλης κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είπε στο μαροκινό ειδησεογραφικό site 2M ότι πολλά σπίτια σε κοντινές πόλεις έχουν καταρρεύσει μερικώς ή ολικά, ενώ σε ορισμένα σημεία το ρεύμα δεν υπάρχει και οι δρόμοι πάθει ζημιές.
Ο Abderrahim Ait Daoud, επικεφαλής της πόλης Talat N’Yaaqoub, δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους στην επαρχία Al Haouz για να μπορέσουν να περάσουν τα ασθενοφόρα, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, αλλά είπε ότι είναι μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ των ορεινών χωριών και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουν το μέγεθος της ζημιάς.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην ορεινή περιοχή γύρω από το επίκεντρο ήταν μποτιλιαρισμένοι με οχήματα και μπλοκαρισμένοι με βράχους που κατέρρευσαν, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες διάσωσης.


Οι σεισμοί στη Βόρεια Αφρική είναι σχετικά σπάνιοι. Ο Lahcen Mhanni, Επικεφαλής του Τμήματος Σεισμικής Παρακολούθησης και Προειδοποίησης στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, δήλωσε στο 2M TV ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ορεινή περιοχή.
Το 1960, ένας σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε κοντά στη μαροκινή πόλη Αγκαντίρ (Agadir) και προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.


Ο σεισμός του Αγκαντίρ προκάλεσε αλλαγές στους κατασκευαστικούς κανόνες στο Μαρόκο, αλλά πολλά κτίρια, ειδικά αγροτικά σπίτια, δεν είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τέτοιους σεισμούς.
Το 2004, ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ κοντά στην παραλιακή πόλη Al Hoceima της Μεσογείου άφησε πίσω του περισσότερους από 600 νεκρούς.
Το 2004, ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ κοντά στην παραλιακή πόλη Al Hoceima της Μεσογείου άφησε πίσω του περισσότερους από 600 νεκρούς.


Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Αλγερίας, η οποία επιβλέπει την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός μέχρι την Πορτογαλία και την Αλγερία, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (Portuguese Institute for Sea and Atmosphere) και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Αλγερίας (Algeria’s Civil Defense agency), η οποία επιβλέπει την αντιμετώπιση Μαρόκο.

Share.

Comments are closed.