Σοκ και δέος στη Θεσσαλία από τη θεομηνία με 6 νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων – Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

0

Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος, μετά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το ξημέρωμα της σημερινής μέρας βρίσκει όλους μας να αγωνιούμε για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση στη Θεσσαλία,  μιλώντας δε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είπε πως το βάρος θα δοθεί στην Καρδίτσα.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως θα ξεκινήσουν και σήμερα επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του στρατού με βαριά μηχανήματα.
Είπε επίσης πως 8 χωριά στην Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και θα επιχειρήσουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα. «Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Αγοραστός.
«Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή της στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον Πηνειό, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση.


Τέλος αναφορικά με τον αριθμό των αγνοούμενων, ο κ. Αγοραστός τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός τους.
Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται Λάρισα, Βόλος, Μεταμόρφωση, Αγία Τριάδα, και τα γύρω χωριά, ξεκινώντας πρώτα από το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στη Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθεί, να συζητήσει με τους συνεργάτες του που είναι ήδη στο σημείο από χθες αλλά το κυριότερο, να ακούσει τους κατοίκους, τους προέδρους των κοινοτήτων, και τους περιφερειάρχες για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, που έχουν αφήσει πίσω τους τεράστιες καταστροφές.


Να τονιστεί ότι το συντονιστικό κέντρο έχει χωριστεί σε επίπεδα, καθώς το ένα κομμάτι του ασχολείται με τις διασώσεις και τους απεγκλωβισμούς, το άλλο με τις καταγραφές των ζημιών οι οποίες έχουν ξεκινήσει όπου είναι δυνατό, το τρίτο με τις υποδομές -με τα προβλήματα δηλαδή στο οδικό δίκτυο, το οποίο σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος- αλλά και την υγεία.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται από χθες εκεί, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα, καθώς υπάρχουν φόβοι για νεκρούς, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποκαλυφθεί όταν πέσει η στάθμη του νερού. 
Εκείνο που προκαλεί σχετική αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέχρι αργά χθες το βράδυ αναφορές στην αστυνομία για συμπολίτες μας τους οποίους δεν βρίσκουν συγγενείς τους, αν και στους τηλεοπτικούς σταθμούς υπήρχαν τηλεφωνήματα και καταγγελίες πολιτών ότι ακούνε φωνές και ουρλιαχτά, που ζητούσαν βοήθεια και φώναζαν «πνιγόμαστε».
Το ανησυχητικό είναι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, αν και ερωτήθηκε πολλές φορές από τους δημοσιογράφους για το εάν γνωρίζει τον αριθμό των εγκλωβισμένων ή των αγνοουμένων, δεν έδωσε σαφή απάντηση.


Δεδομένης της αναβολής των εγκαινίων της ΔΕΘ, η ομιλία του πρωθυπουργού και η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν την Τετάρτη ή την Πέμπτη και είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαφοροποιήσει την ομιλία του, αφού έχουν μεσολαβήσει τόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, όσο όμως και οι πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία.
Ήδη, ο πρωθυπουργός λαμβάνει τα κακά… μαντάτα για τις υπέρογκες καταστροφές, που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και τρεις ή και τέσσερις φορές το κόστος του Ιανού, ξεπερνώντας τα δύο δισ. ευρώ. Σε αυτό το κλίμα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας-ακόμη και αν δοθεί από τους διεθνείς οίκους-δεν θα καταφέρει αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, με τις πληγές να θέλουν χρόνο για να επουλωθούν και οργανωμένο αλλά και ολιστικό σχέδιο για κλείσουν οριστικά.

Share.

Comments are closed.