Νεκρός τελικά ο Πριγκόζιν από την πτώση του αεροσκάφους της Wagner

0

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (23/8) επιβεβαιώθηκε ότι ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν (Yevgeny Viktorovich Prigozhin) είναι νεκρός από πηγή της Wagner αλλά και από τη Ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Η Rosaviatsia, η Ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο επικεφαλής διοικητής και συνιδρυτής της Wagner Ντμίτρι Ούτκιν (Dmitry Utkin) επέβαιναν στο αεροσκάφος Embraer που συνετρίβη, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία – Руководитель «Группы Вагнера», Герой России, настоящий патриот своей Родины – Евгений Викторович Пригожин погиб в результате действий предателей России.», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.
«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία! – Но даже в Аду он будет лучшим! Слава России!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ (Tver), βόρεια της Μόσχας.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη ρωσική περιοχή Τβερ, βορείως της Μόσχας.
Στο αεροσκάφος τύπου Embraer, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, επέβαιναν επτά επιβάτες και τριμελές πλήρωμα.
«Έχει ξεκινήσει έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα του Embraer που συνέβη απόψε στην περιοχή Tver. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, μεταξύ αυτών είναι το όνομα και το επώνυμο του Γεβγκένι Πριγκόζιν», μετέδωσε το Rosaviatsia.
Η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν επιβεβαίωσε τον θάνατό του ως αποτέλεσμα της συντριβής ενός ιδιωτικού αεροσκάφους Μόσχα – Αγία Πετρούπολη στην περιοχή Tver. Το μήνυμα δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του Πριγκόζιν.
«Μια μεγάλη τραγωδία για την Πατρίδα. Το ότι οι καλύτεροί μας στρατιώτες πέθαναν στη μάχη είναι το θέλημα του Θεού. Ο καθένας μας είναι έτοιμος για αυτό. <…> Ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η περαιτέρω μοίρα του ομίλου Wagner, οι νίκες μας δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Ο Prigozhin Evgeny Viktorovich είναι ο μεγαλύτερος διοικητής της σύγχρονης ιστορίας, που άφησε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στους εχθρούς της Πατρίδας και η μνήμη των ηρώων μας είναι αθάνατη», αναφέρει το μήνυμα.

Ο Τζο Μπάιντεν για τον Πριγκόζιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν εξεπλάγη» από την είδηση της συντριβής στη Ρωσία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Νεβάδα αν πιστεύει ότι ευθύνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε: «Δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη Ρωσία από τα οποία ο Πούτιν δεν βρίσκεται πίσω».

Μιχαήλο Ποντόλιακ: Ο Πριγκόζιν υπέγραψε ένταλμα θανάτου για τον εαυτό του
Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ (Mykhailo Podolyak) δημοσίευσε μια ανάρτηση με τις σκέψεις του για το τι συνέβη στο Twitter.
«Για τον Πριγκόζιν: Αξίζει να περιμένουμε να εξαφανιστεί η ομίχλη του πολέμου… Στο μεταξύ, είναι προφανές ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν για τον δικό του κτηνώδη τρόμο. Ακριβώς αυτό που τον ματαίωσε τον Ιούνιο του 2023. Και περίμενε τη στιγμή. Είναι επίσης προφανές ότι ο Πριγκόζιν υπέγραψε ειδικό ένταλμα θανάτου για τον εαυτό του τη στιγμή που πίστεψε στις περίεργες «εγγυήσεις» του Λουκασένκο και στον εξίσου παράλογο «λόγο τιμής» του Πούτιν. Η επιδεικτική εξάλειψη του Πριγκόζιν και της διοίκησης Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ένα μήνυμα από τον Πούτιν προς τις ελίτ της Ρωσίας ενόψει των εκλογών του 2024. «Προσοχή! Η απιστία ισούται με θάνατο».»

Share.

Comments are closed.