Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πριγκόζιν – Νεκρός ο ηγέτης της Wagner σύμφωνα με τη Μόσχα

0

Σε θρίλερ εξελίσσεται το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Μόσχα σήμερα το απόγευμα, αφού από την συντριβή του ιδιωτικού τζετ, φέρεται να έχει σκοτωθεί ο αρχηγός της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin).
Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή ενός ιδιωτικού αεροσκάφους βόρεια της Μόσχας, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ο ηγέτης του μισθοφορικού στρατού, της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν αναφέρεται ως επιβάτης, αλλά, σύμφωνα με το BBC, μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται αν επέβαινε στο αεροπλάνο.
Νωρίτερα, ένα κανάλι Telegram Grey Zone που συνδέεται με τον Wagner ανέφερε «ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από την περιοχή Tver από δυνάμεις αεράμυνας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας
Επίσης ισχυρίζεται όρτι η αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών αναφέρει πως «Στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην περιοχή Tver, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των επιβατών».
Τον Ιούνιο ο Πριγκόζιν ηγήθηκε μιας βραχύβιας ανταρσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε μόνο 24 ώρες.


Ποιος είναι ο Πριγκόζιν;
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, την οποία ίδρυσε το 2014.
Ένας πλούσιος επιχειρηματίας με ποινικό μητρώο, ήταν γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε κέτερινγκ για το Κρεμλίνο.
Τον Ιούνιο οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια βραχύβια ανταρσία, αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, τις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του κ. Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία.

Ο Πριγκόζιν είχε χαρακτηριστεί ως νεκρός που περπατούσε
«Ένας νεκρός που περπατά» είναι ο χαρακτηρισμός με τον οποίο αρκετοί παρατηρητές της Ρωσίας περιγράφουν τον αφεντικό της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν από τότε που ηγήθηκε της ανταρσίας του στη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου.
Η αρχική αντίδραση του Προέδρου Πούτιν σε αυτή την πρόκληση για το κατεστημένο της Ρωσίας ήταν αποφασιστική, χαρακτηρίζοντάς ως προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις 24 Ιουνίου.
Το γεγονός ότι στη συνέχεια συνήφθη βιαστικά μια συμφωνία που είδε τον Πριγκόζιν να παραμένει ελεύθερος και στη συνέχεια να εμφανίζεται στη Λευκορωσία, την Αγία Πετρούπολη και αυτή την εβδομάδα, κάπου στην Αφρική, δεν σήμαινε ότι ήταν ασφαλής.
«Η εκδίκηση» σχολίασε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, «είναι ένα πιάτο που ο Πούτιν προτιμά να το σερβίρει κρύο».
Φυσικά μέχρι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει με στοιχεία ότι ο Πριγκόζιν και η συνοδεία του στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα, όμως, δεδομένων των συνθηκών, οποιοσδήποτε ισχυριστεί ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα θα προκαλέσει πολλά γέλια

Τι ήταν ο όμιλος Wagner;
Η ομάδα μισθοφόρων Wagner είναι ένας ρωσικός μισθοφορικός στρατός που ιδρύθηκε το 2014, σύμφωνα με τον αρχηγό του, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Η ομάδα ήταν ιδιαίτερα ενεργή στον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι που διαλύθηκε μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία τον Ιούνιο.
Οι μαχητές της Wagner λέγεται τώρα ότι εδρεύουν σε στρατόπεδα στη Λευκορωσία.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα δραστηριοποιείται επίσης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Share.

Comments are closed.