Τι αυξήσεις θα πάρουν οι συνταξιούχοι με και χωρίς προσωπική διαφορά

0

«Ψαλιδισμένη» σε σχέση με πέρυσι αναμένεται ότι θα είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η στήριξη να γίνει πιο «στοχευμένη» (που σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί το εφάπαξ ποσό να καταβληθεί σε όσους έχουν χαμηλότερη σύνταξη από τα 1600 ευρώ) ενώ εξαιρετικά πιθανή είναι και η μείωση του ποσού που στον προηγούμενο γύρο κυμάνθηκε από τα 200 έως τα 300 ευρώ. Το επιχείρημα που αναμένεται ότι θα επικαλεστεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2024 θα είναι ψαλιδισμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τις περυσινές (με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 3-3,5% από 7,75% πέρυσι) οπότε ανάλογα θα πρέπει να περιοριστεί και η έκτακτη ενίσχυση αυτών που είτε δεν θα λάβουν καθόλου αύξηση είτε θα την δουν να είναι σημαντικά μειωμένη.

Στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν και τη νέα αύξηση του 2024.

H έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και θα δοθεί. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα έτη θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως ότου μηδενισθεί. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Share.

Comments are closed.