Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

0

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μετά την υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά.
«Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ και εξάμηνη αναστολή λειτουργίας τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Πρόκειται για μία απόφαση που σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο είχε ληφθεί μετά από σχετική αυτοψία που προηγήθηκε, χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να εφαρμοστεί, άγνωστο για ποιους λόγους.
Επιπλέον προκύπτει ότι η Μονάδα είχε αλλάξει επωνυμία μετά την πρώτη ανάκληση άδειας λειτουργίας, αλλά χρεώνεται και δεύτερη μετά από έλεγχο που είχε διενεργήσει η τότε Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής“, ο έλεγχος που πραγματοποίησε το 2019 κλιμάκιο της Αρχής απέφερε ευρήματα για την απόκρυψη αρχείων που αφορούσαν τις παρένθετες μητέρες, καθώς εμφάνιζε συντριπτικά μικρότερο αριθμό γυναικών σε σχέση με αυτόν που είχαν εμπλακεί σε διαδικασίες εμβρυομεταφοράς, προκειμένου να τεκνοποιήσουν για λογαριασμό άλλου ζεύγους.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Χανίων εννιά άτομα, κατηγορούμενα μέλη του κυκλώματος εμπορίας βρεφών, των οποίων συντονιστής και παλι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γνωστός Χανιώτης γιατρός.
Τέλος να τονιστεί ότι οι συλληφθέντες έχουν μακρά πορεία στον χώρο της ιατρικής, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr δεν αποκλείονται κι άλλες συλλήψεις.

Share.

Comments are closed.